image

Windows 10 kan dalende pc-verkoop niet stoppen

vrijdag 9 oktober 2015, 11:30 door Redactie, 5 reacties

Ondanks de lancering van Windows 10 is de wereldwijde verkoop van pc's in het derde kwartaal flink gedaald ten opzichte van het zelfde kwartaal in 2014. Dat blijkt uit cijfers van marktvorsers IDC en Gartner. IDC spreekt over een daling van 10,8%, terwijl Gartner een wereldwijde daling van 7,7% zag.

Volgens Gartner worden de tegenvallende verkopen vooral veroorzaakt door de hoge dollarkoers. IDC stelt dat veel leveranciers probeerden om van hun Windows 8-voorraad af te komen, in voorbereiding op nieuwe Windows 10-systemen en de Intel Skylake-processor. In het derde kwartaal lanceerde Windows 10, maar dit had een minimale impact op de pc-verkopen. De focus van de Windowslancering was volgens Gartner vooral gericht op het upgraden van bestaande pc's naar Windows 10, in plaats van nieuwe pc's te verkopen.

IDC stelt dat ondanks de positieve reacties op Windows 10, veel consumenten hebben besloten om hun huidige computer te upgraden in plaats van nieuwe hardware aan te schaffen. Daarnaast zat er weinig tijd tussen de RTM (release to manufacturing) van Windows 10 en de officiële lancering. Hierdoor hadden fabrikanten nauwelijks tijd om Windows 10-gecertificeerde modellen te lanceren, wat in een beperkt aanbod van Windows 10-pc's resulteerde en daardoor ook minder advertenties.

Voor de toekomst zijn beide marktvorsers positiever. Gartner stelt dat 50% van de consumenten de komende 12 maanden een pc wil kopen, in vergelijking met 21% die een een tablet wil aanschaffen. Volgens Jay Chou van IDC zal de pc-verkoop op de korte termijn worden gehinderd door de gratis upgrade naar Windows 10, maar zal de verbeterde pc-ervaring de vraag naar nieuwe pc-hardware doen stijgen, wat uiteindelijk de pc-markt in 2016 en daarna zal doen stabiliseren.

Reacties (5)
09-10-2015, 11:35 door Anoniem
Mij dunkt dat de verkopen juist tegenvallen door Windows 10. Een oude PC nieuw leven inblazen met een verse installatie van een nieuw OS werkt in veel gevallen ook prima om weer even vooruit te kunnen.
09-10-2015, 12:31 door Anoniem
Veel (online)winkels verkopen ook nog gewoon hardware met Windows 8.1 (met gratis upgrade naar Windows 10)...
Sommige wachten ondanks de gratis upgrade toch op hardware met gelijk Windows 10...

Sommige features van Windows 10 werkt ook nog niet op de huidige hardware die verkocht wordt, voorbeeld is Windows Hello:

http://www.neowin.net/news/intel-lists-all-the-devices-supporting-windows-10-hello-facial-authentication
09-10-2015, 20:52 door Anoniem
Niet verwonderlijk. Sommige electronica-concerns wachten tot ergenrnis van velen tot hun voorraad met PC's op windows 8 is uitverkocht.
10-10-2015, 03:21 door Anoniem
Door Anoniem: Mij dunkt dat de verkopen juist tegenvallen door Windows 10. Een oude PC nieuw leven inblazen met een verse installatie van een nieuw OS werkt in veel gevallen ook prima om weer even vooruit te kunnen.


tja dat is jouw keuze
ik ga geen nieuwe pc kopen omdat ik wil upgraden van Windows 7 naar 10
als er wat mis is, met mijn 5 jaar oude pc
dan vervang ik wel datgene zoals een moederbord van deze tijd
en andere intel als echt echt nodig is en, me ram ddr3 naar 4 geheugen

dit omdat de rest goed is en al een jaartje geleden heb vervangen
wat de pc kast was en videokaart en HDD voor een SSD

zijn er dan nog mensen die een complete slome computer kopen
in een winkel

dit kost ook nog eens vaak het dubbele
en zijn eerder gebaseerd op winst dan de prestaties
of wel knommels , voor diegene die de pc veel gebruiken of minder

en als je een oude pc heb zoals ik
een paar nieuwe Ram stickjes lost al heel veel op !
10-10-2015, 16:38 door ben987
zal het dan ook niet te maken hebben dat er minder behoefte aan een pc/laptop is door de smartphone ?

en als straks de mogelijkheid er is om van de (windows) smartphone een volledige desktop omgeving te creëren op een willekeurige tv of monitor, dan wordt m.i. de pc/laptop helemaal overbodig.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.