image

Telefoonoplichters doen zich voor als Apple-medewerkers

woensdag 21 oktober 2015, 14:52 door Redactie, 2 reacties

Al jaren zijn telefonische oplichters actief die zich als medewerkers van Microsoft voordoen, maar nu zijn er ook oplichters die beweren voor Apple te werken. Het gaat in dit geval niet om "cold calling", waarbij mensen thuis door de oplichters worden gebeld. Het zijn juist Apple-gebruikers die de oplichters bellen.

Om dit te bereiken gebruiken de oplichters kwaadaardige advertenties en pop-ups die de gebruiker laat geloven dat zijn of haar apparaat met een "malicious adward attack" is geïnfecteerd, zo meldt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Vervolgens wordt er dringend aangeraden een telefoonnummer te bellen. Zodra een gebruiker belt probeert de oplichter hem of haar software te laten installeren waarmee de computer op afstand kan worden bestuurd.

Apple biedt een zogeheten "screen sharing service" waarmee een helpdeskmedewerker op afstand kan helpen. Hiervoor moeten gebruikers naar de website ara.apple.com gaan. Een officieel onderdeel van de Apple-website. Oplichters maken nu gebruik van deze feature om mensen te misleiden. Zodra Apple-gebruikers vanwege een misleidende pop-up of waarschuwing bellen worden ze naar de website ara-apple.com doorgestuurd.

Via deze website kan software worden gedownload waarmee de oplichters de controle over de computer kunnen overnemen. Vervolgens laten ze allerlei zogenaamde problemen zien. Voor het verhelpen ervan moet worden betaald. Iets dat via een onversleutelde verbinding gebeurt. Volgens analist Jerome Segura lopen Apple-gebruikers meer risico om slachtoffer te worden, aangezien ze minder ervaring met dit soort waarschuwende pop-ups en 'foutmeldingen' hebben.

Reacties (2)
21-10-2015, 17:02 door Anoniem
"aangezien ze minder ervaring met dit soort waarschuwende pop-ups en 'foutmeldingen' hebben."
Hoezo, safari kon tot een verder onbelichte update geen popups of dialog-boxes weergeven? Of hebben we over struisvogels?
21-10-2015, 21:49 door Anoniem
Volgens analist Jerome Segura lopen Apple-gebruikers meer risico om slachtoffer te worden, aangezien ze minder ervaring met dit soort waarschuwende pop-ups en 'foutmeldingen' hebben.
Volgens mijn analyse, kletst Jerome Segura uit zijn nek. Microsoft gebruikers worden al sinds jaar en dag slachtoffer van dit soort oplichting, dat zou volgens zijn redenering niet kloppen.

Het zou wel kunnen zijn dat dit soort popups nu expliciet worden gericht op OS X gebruikers.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.