image

Rapport over invoering stemprinter uitgesteld naar 2016

donderdag 22 oktober 2015, 17:42 door Redactie, 6 reacties

Een rapport van deskundigen over de invoering van de stemprinter zal dit jaar niet verschijnen, zo heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer laten weten (pdf). In mei gaf Plasterk een groep experts de opdracht om de specificaties voor de apparatuur op te stellen waarmee elektronisch gestemd en geteld kan worden. Ook moest de groep onderzoeken of er een breed draagvlak voor de specificaties bestaat.

Eind december 2013 kwam de commissie Van Beek met het advies om elektronisch stemmen in Nederland in te voeren. Stemmen gebeurt hierbij met een stemprinter waarmee de kiezer zijn keuze bepaalt en waarmee een papieren stembiljet wordt geprint. De stemprinter slaat de stem niet op en telt ook geen stemmen. Tellen gebeurt door de papieren stembiljetten te scannen. Bij de benoeming van de groep liet Plasterk weten dat de werkzaamheden voor 1 januari 2016 zouden zijn afgerond. De minister zou daarnaast in de tweede helft van september met een update over de planning van de activiteiten komen.

Vertraging

Nu meldt de minister dat de werkzaamheden uiterlijk 31 maart 2016 zullen zijn afgerond. De reden daarvoor is volgens de deskundigengroep dat veel van de specificaties een relatie met elkaar hebben waardoor een keuze op een specifiek onderdeel gevolgen heeft voor andere onderdelen. "Daarbij moet de Deskundigengroep, mogelijk meer dan de commissie Van Beek in haar adviezen heeft gedaan, goed in kaart brengen wat de gevolgen zullen zijn voor de organisatie en uitvoering van de verkiezingen", aldus Plasterk.

Hoewel het adviesrapport is vertraagd laten de deskundigen weten dat ze dit jaar een aantal onderdelen van de specificaties gereed willen hebben. Het gaat dan om de zogenaamde Protection Profiles die de basis voor de Common Criteria-certificering volgen, zoals door de commissie Van Beek werd geadviseerd. Deze Protection Profiles bepalen het beveiligingsniveau voor de stemprinter en stemmenteller. Verder zal er ook een keuze worden gemaakt over hoe de stemprinter wordt geactiveerd voor de kiezer.

"De wijze van activering kan namelijk van grote invloed zijn op de toegankelijkheid van de stemprinter”, zegt Ronald Prins, voorzitter van de deskundigengroep (pdf). Hij merkt op dat vanwege een al dan niet Europese aanbesteding de test waarschijnlijk niet in 2015 kan worden doorlopen. Deze maand zal de deskundigengroep spreken met personen en organisaties die betrokken zijn of een belang hebben bij de manier waarop er in Nederland verkiezingen worden gehouden en hoe daarbij gestemd en geteld wordt. Eind januari of begin februari volgend jaar zal er worden getoetst of er draagvlak is voor de specificaties die de experts hebben opgesteld.

Reacties (6)
22-10-2015, 19:41 door Anoniem
Ik ben erg benieuwd wat men van die Protection Profiles en Common Criteria-certificering verwacht. Maar al te vaak blijkt een certificering niet veel meer dan feel good wankery te zijn.
22-10-2015, 20:04 door Anoniem
Is het niet vooral de stemmenteller die controversieel is en de uitslag voor het publiek oncontroleerbaar maakt en in mindere mate de stemprinter?

Net als bij een stemcomputer is het met een stemmenteller onmogelijk om vanuit het publiek op grote schaal te controleren of er eerlijk en correct geteld wordt.
22-10-2015, 22:33 door Anoniem
@Anoniem,

Een stemprinter kan ook verkeerde biljetten printen, het ligt er gewoon aan of het daarna nog wordt nagekeken of niet.
23-10-2015, 09:49 door Profeet
Ben ik nou de enige die hele verhaal een hoop gebakken lucht vind. Waarom mag de stemcomputer niet tellen? Alsof de stemteller computer niet net zo goed "gehacked" kan worden. Het gaat alleen maar om de controleerbaarheid van de uitslag. Ik krijg het idee dat deze gasten een nieuwe vorm van leven proberen te ontwikkelen.

Of wil men gewoon geen controleerbare uitslag? Wil men binnenkort Maurice de Hond met ze leugenfilters weer uit de kast halen ofzo?
24-10-2015, 15:08 door Anoniem
Ja, gooi er maar weer een duur stuk elektronica tegenaan. Dan kan een of andere agency tenminste 100m naast de stembureaus een antenne neerzetten die mbv de elektromagnetische straling van de stemprinter bijhouden wat er gestemd wordt. Leuk voor de potentiële-terroristen-profielen over alle burgers bijvoorbeeld.

Men zal wel gaan roepen dat dat niet kan, want de printers zullen natuurlijk aan strenge specificaties voldoen. Maar dat kan ik als burger niet controleren, daar moet ik maar op vertrouwen. Een flinke stap terug t.o.v. het potlood dus. We moeten geen elektriciteit willen in het stemproces. Te complex. En dus ook stoppen met geld verspillen aan rapporten en onderzoeken daarover.

Stemmen met potlood is gewoon het beste. Want: te begrijpen door iedereen.
26-10-2015, 12:04 door Anoniem
Het gaat er juist om dat de stemprinter niet geautomatiseerd wordt... wanneer men zelf het stembiljet invult en in de bus gooit heeft men tot dat punt nog de controle hoe hun stem verwerkt wordt...
Stel dat je het deel daarna zou ondervangen met een stemtelcomputer en er is nog twijfel geweest over de waarheid van die uitslag, kan er altijd nog een menselijke hertelling uitgevoerd worden.
Bij het maken van een stemprinter, is bij twijfel geen verdere controle meer mogelijk... dit maakt het waarheidsprobleem dus alleen maar groter omdat de kans om vervalsingen te ontdekken nihil tot niks wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.