image

Radiospotjes overheid geven uitleg over ransomware

maandag 26 oktober 2015, 12:31 door Redactie, 5 reacties

Deze week zal er op de radio een spotje van de overheid worden uitgezonden die uitleg geeft over ransomware en luisteraars de vraag stelt of ze in het geval van een infectie wel of niet zouden betalen. Het spotje is een initiatief van Alert Online, de overheidscampagne die ook deze week van start gaat.

Naast verschillende online en offline initiatieven zal er ook via de radio (mp3) op het belang van digitale veiligheid worden gewezen. In een speciale radiospot wordt aandacht besteed aan het fenomeen cryptoware. Een vorm van ransomware waarbij criminelen bijvoorbeeld via besmette e-mailbijlagen of ongepatchte software bestanden op de computer versleutelen. Vervolgens moeten slachtoffers betalen om weer toegang tot hun bestanden te krijgen.

"Cybercriminelen gebruiken cryptoware om bestanden op jouw computer te gijzelen. Tegen betaling van losgeld laten ze je er weer bij. Zou jij wel of niet betalen?", aldus het spotje, waarbij er vervolgens naar de website van AlertOnline wordt gewezen. Op de website wordt aangeraden niet te betalen. "Het biedt namelijk geen enkele garantie dat je weer toegang tot je computer en/of bestanden krijgt. Bovendien beloon je hiermee de crimineel en wordt het probleem in de toekomst alleen maar groter." Toch werd vorige week bekend dat de FBI slachtoffers adviseert wel te betalen en ook het Britse anti-virusbedrijf Sophos stelt dat er situaties zijn dat betalen oké is.

Reacties (5)
26-10-2015, 12:41 door Anoniem
"Voorkomen is beter dan genezen... totdat je dan toch ziek wordt, natuurlijk... hoezo kan voorlichting het voorkomen helpen? dat kost toch geld?"
26-10-2015, 13:17 door Anoniem
9 van de 10 keer heb je na betaling de bestanden terug maar ja, dan moedigen we ze aan he? Beter wijst men op preventieve maatregelen waarvan een offline backup de belangrijkste is.
26-10-2015, 13:18 door Anoniem
Net zo'n bullshit verhaal als "niet onderhandelen met terroristen' wat bijna als reclame slogan uit Hollywood komt.
Maar onder water geven ze miljarden aan smeergeld aan terroristen, of toekomstige 'terroristen'... dan zijn dan 'poppetjes' neergezet door de CIA of NSA die ineens besluiten niet meer te luisteren naar de 'baas'...
26-10-2015, 21:56 door Anoniem
Ja dit hebben we al behandeld he? "niet betalen want misschien helpt het niet" dat is iets wat iedereen zelf moet
afwegen. wat is de waarde van het verloren gegane en wat is het losgeld, en hoe schat je de kans in de spullen
terug te krijgen. Daar moet de politie zich niet mee bemoeien als ze geen alternatief kunnen bieden.
(bijvoorbeeld dat je via een aangifte en opsporing door hen meer kans hebt je bestanden terug te krijgen dan door te betalen)

En die vergelijking met ziek worden is ook wel goed. Als je jaren gerookt hebt en je krijgt longkanker, dan moet je
zeker ook geen behandeling willen want wellicht helpt het niet en ga je toch dood? En door wel te behandelen maak
je het probleem van de kosten in de gezondheidszorg groter.

Dat is iets wat je wel over het algemeen kunt schrijven, maar waar mensen in een invididueel geval (hun eigen geval)
ineens anders over denken. En zo ook met ransomware.
03-11-2015, 15:24 door Anoniem
1) ik heb een externe back-up voor noodgevallen,die word geregeld bijgewerkt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.