image

Plasterk kan spionage door Britten niet uitsluiten

dinsdag 27 oktober 2015, 17:43 door Redactie, 11 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kan niet uitsluiten dat Nederlandse internetgebruikers in opdracht van de NSA door de Britse geheime dienst GCHQ zijn bespioneerd. Dat liet de minister weten op vragen van D66 en SP naar aanleiding van berichtgeving van The Intercept.

Uit documenten van klokkenluider Edward Snowden zou blijken dat de GCHQ het surfgedrag van internetgebruikers van over de hele wereld wilde opslaan. De SP-fractie vroeg Plasterk of kan worden uitgesloten dat de Britse geheime dienst deze spionageactiviteiten op verzoek van de NSA heeft uitgevoerd. Iets waar de minister nee op antwoordt. "Inlichtingen- en veiligheidsdiensten doen over en weer geen mededelingen over hun werkwijze", zo laat hij weten.

De SP wilde ook weten of de minister niet bang is dat 'bevriende' geheime diensten in Europa teveel in andere landen spioneren en te weinig samenwerken in de strijd tegen terrorisme. Daar is Plasterk niet bang voor. "De AIVD werkt internationaal nauw samen met collegadiensten, bijvoorbeeld in het kader van de bestrijding van terrorisme." De aard van de samenwerking met buitenlandse diensten wordt daarbij aan de hand van verschillende criteria bepaald.

Op de vraag of de minister bereid is de Kamer vertrouwelijk te informeren over welke activiteiten van 'bevriende' geheime diensten tegen Nederlandse burgers bij de AIVD bekend zijn zegt Plasterk (pdf) dat hij in het openbaar geen concrete mededelingen kan doen over het aantal waargenomen gevallen van inlichtingenactiviteiten die door buitenlandse geheime diensten in Nederland zijn uitgevoerd.

VPN

De fractie van D66 vroeg onder andere wat Nederlandse burgers kunnen doen om zich tegen dit soort profiling te beschermen. Bijvoorbeeld door een VPN of browserplug-ins zoals Disconnect of Ghostery te gebruiken en of Plasterk bereid is om het gebruik van dergelijke middelen te bevorderen. Hierbij stelt de minister dat gebruikers met een breed scala aan middelen, zoals bijvoorbeeld de browserplug-in HTTPS Everywhere, zoveel mogelijk kunnen afdwingen dat beveiligde verbindingen worden gebruikt.

Wat betreft VPN-gebruik laat hij het volgende weten: "Een Virtual Private Network-verbinding (VPN) is versleuteld tussen de gebruiker en de VPN-server, maar niet op het verdere traject naar de website. VPN biedt daarom alleen bescherming tijdens deze eerste fase. Om veilig gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk adviseert het NCSC thans reeds om altijd gebruik te maken van een VPN om de eigen verbinding te beveiligen." Het gebruik hiervan wordt volgens Plasterk dan ook al bevorderd.

Reacties (11)
27-10-2015, 23:41 door Anoniem
Achterdeurtjes Bij De AIVD........Who Watches Over Big Brother!?
27-10-2015, 23:48 door Anoniem
Gelukkig zijn het de ministers + ambtenaren die het eerste gehackt worden. Wij, de simpele burgers zijn niet interessant genoeg.
28-10-2015, 07:44 door karma4
Te vertalen als: neem maar aan dat het gebeurt..
28-10-2015, 08:05 door Anoniem
Burger wordt afgeraden door de overheid om Encrypty te gebruiken maar kan je niet beschermen tegen afluisteren door buitenlandse mogelijk heden. Lekker bezig.
28-10-2015, 08:29 door Anoniem
De SP wilde ook weten of de minister niet bang is dat 'bevriende' geheime diensten in Europa teveel in andere landen spioneren

Het is een gegeven dat geheime diensten dit doen. Dit deden ze in het verleden, dit doen ze vandaag de dag, en dit zullen ze blijven doen in de toekomst. Media en politiek doen telkens weer alsof ze geschokt zijn door incidenten, terwijl iedereen dit gewoon weet.
28-10-2015, 09:52 door Anoniem
Dit is me pas een onzin VPN gebruiken .... daar worden logs van opgeslagen en dat van HTTPS Everywhere. het zal me ook niet verbazen als de AIVD, NSA, GCHQ de SSL cerificaten bezitten op deze manier kunnen ze veel makkelijker alles in de gaten houden. het is een vies spelletje die ze met ons spelen.

als je het aan mij zou vragen gebruik maar TOR en anonieme proxy servers. en VPN gekocht met bitcoins die geen loggs houden
28-10-2015, 10:45 door Anoniem
Plasterk hoort ons te beschermen. Want Plasterk is onze "volksvertegenwoordiger". Maar Plasterk doet niets.
28-10-2015, 10:55 door Anoniem
Lol, je kan je afvragen hoeveel gratis VPN providers e.d. er opgezet zijn door geheime diensten, t.b.v. intel collection ;)
28-10-2015, 12:20 door Profeet
Ja ik zou gewoon tor browser adviseren. Profile de exit servers maar :).
28-10-2015, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: het zal me ook niet verbazen als de AIVD, NSA, GCHQ de SSL cerificaten bezitten op deze manier kunnen ze veel makkelijker alles in de gaten houden. het is een vies spelletje die ze met ons spelen.

Daar hebben we forward secrecy voor.
29-10-2015, 07:55 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is me pas een onzin VPN gebruiken .... daar worden logs van opgeslagen

Niet bij Vypr VPN, dat ook nog eens zeer stabiel is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.