image

Overheid: kwantumcomputer helpt beveiligen informatie

donderdag 29 oktober 2015, 11:57 door Redactie, 3 reacties

De kwantumcomputer zal een grote sprong voorwaarts voor de beveiliging van informatie zijn, want informatie die kwantumcomputers met elkaar uitwisselen is nauwelijks te onderscheppen, aldus het ministerie van Economische Zaken. Beleidsmakers willen dat Europa op dit gebied voorop blijft lopen en de opkomende concurrentie uit Azië en de Verenigde Staten het hoofd kan bieden.

Europees Commissaris Oettinger (Digitale Economie en Samenleving) en minister Kamp (Economische Zaken) werken daarom aan een Quantum Manifesto (pdf), een gezamenlijke Europese strategie voor de ontwikkeling van kwantumtechnologie. Dit maakten zij bekend tijdens een bezoek aan onderzoeksinstituut QuTech in Delft. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 bespreken de Lidstaten deze strategie.

Wereldwijd is er een wedloop gaande om de eerste werkende kwantumcomputer te ontwikkelen. Onderzoeksinstituut QuTech in Delft is hierin een koploper. Topwetenschappers werken hier samen met internationale high-techbedrijven. Vanwege de enorme rekencapaciteit kan de kwantumcomputer gigantische hoeveelheden data verwerken, wat handig kan zijn voor onderzoek naar medicijnen, maar ook het beveiligen van data. Het kabinet liet eerder al weten 146 miljoen euro in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie te investeren.

Reacties (3)
29-10-2015, 13:08 door Anoniem
Minister Plasterk is zeker tegen ?
29-10-2015, 14:14 door Anoniem
Nee, Plasterk zal ongetwijfeld voor zijn, want quantumcomputers zijn ook bijzonder goed in het breken van (tegen die tijd) "ouderwetse" beveiligingen.
30-10-2015, 10:26 door Anoniem
"Vanwege de enorme rekencapaciteit kan de kwantumcomputer gigantische hoeveelheden data verwerken, wat handig kan zijn voor onderzoek naar medicijnen, maar ook het beveiligen van data. Het kabinet liet eerder al weten 146 miljoen euro in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie te investeren."

Lekkere doublespeak dit. Totdat een Quantum beest te betalen is voor de consument, zal er helemaal niets mee beveiligt gaan worden. Hmm, waar komt die drive nou vandaan om "gigantische hoeveelheden data verwerken"... Het zal ook nog wel even duren voordat het Quantum SOC lekker Business-as-usual zal draaien.
Eerst tappen en kraken...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.