image

Luxemburgers ontwikkelen USB-schoonmaakmachine

donderdag 29 oktober 2015, 17:26 door Redactie, 6 reacties

USB-sticks worden al jaren door malware gebruikt om zich van computer naar computer te verspreiden, maar het Computer Incident Response Center (CIRC) van de Luxemburgse overheid heeft nu een heuse USB-schoonmaakmachine ontwikkeld om eenvoudig en snel vreemde USB-sticks te verwerken.

De CIRCLean USB Sanitizer is een oplossing bedoel om documenten van niet-vertrouwde USB-sticks te halen. Het apparaat zet een niet vertrouwd document automatisch om naar een leesbaar formaat en bewaart het schone bestand op een wel vertrouwde USB-stick. Als platform gebruikt CIRCLean een Raspberry Pi, een kleine computer. Dit houdt in dat het ook niet nodig is om de verdachte USB-stick op een computer aan te sluiten.

"CIRCLean kan als een soort air gap tussen de niet-vertrouwde USB-stick en de computer worden gezien", aldus het Luxemburgse CIRC. Het voordeel van het apparaat is dat er geen enkele technische kennis is vereist en iedereen het kan gebruiken. De software die op de Raspberry Pi draait is via GitHub beschikbaar en kan door iedereen worden gecontroleerd.

Image

Reacties (6)
29-10-2015, 20:26 door karma4
En er kan niets met dat apparaatje zelf gebeuren?
29-10-2015, 20:43 door Anoniem
Door karma4: En er kan niets met dat apparaatje zelf gebeuren?

Alles kan, maar het blijft een eenvoudige, goedkope en relatief veilige oplossing. Zeker wanneer dit bijvoorbeeld ook een badusb aanval kan voorkomen.
30-10-2015, 00:57 door Anoniem
Het idee is een fors stuk beter dan geen beveiliging. Wel moet je ermee rekening houde dat USB key via het OS de andere USB key kan besmetten.
30-10-2015, 01:16 door Anoniem
Tot er iemand een gerichte aanval schrijft op de "CIRCLean USB Sanitizer" en zo alle USB sticks omgemerkt bewerkt. Hoe weet je of de cleaner nog clean is?
30-10-2015, 10:08 door Anoniem
Door Anoniem: Tot er iemand een gerichte aanval schrijft op de "CIRCLean USB Sanitizer" en zo alle USB sticks omgemerkt bewerkt. Hoe weet je of de cleaner nog clean is?
Periodiek een "schone" image op de SD van je raspberry zetten?
30-10-2015, 10:59 door Anoniem
Door karma4: En er kan niets met dat apparaatje zelf gebeuren?
De raspberryPI draait zelf vanaf een SDcard. Deze kan je van te voren imagen en weer terug zetten nadat je een verdcht usb stick hebt ingelezen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.