image

Organisaties willen vrije routerkeuze voor Duitse consument

donderdag 29 oktober 2015, 14:51 door Redactie, 5 reacties

Verschillende organisaties in Duitsland alsmede de Free Software Foundation Europe (FSFE) hebben naar leden van de Duitse Bondsdag een brief (pdf) gestuurd waarin ze pleiten voor een vrije routerkeuze voor Duitse consumenten. Op dit moment zijn consumenten namelijk verplicht de router van hun provider te gebruiken.

Volgens de FSFE is het hebben van een dergelijke router in het thuisnetwerk een beveiligings- en privacyrisico en bedreigt het de onafhankelijkheid van internetgebruikers. Ook staat het eerlijke en vrije concurrentie tussen fabrikanten in de weg. Begin november wordt er door verschillende comités van het Duitse Parlement een wetsvoorstel besproken dat een einde aan de verplichte router kan maken.

Sommige leden van de Federale Raad zijn het echter eens met de tegenstanders van het voorstel, tot ongenoegen van de organisaties. De Duitse overheid schoot de kritiek van de Raad eerder al af, maar om te voorkomen dat die toch gehoor vindt hebben de Duitse organisaties en de FSFE Bondsdagleden nu opgeroepen om in het voorstel de rechten van consumenten te beschermen, zodat die straks hun eigen router kunnen kiezen.

Reacties (5)
29-10-2015, 15:42 door Anoniem
Het is niet zo dat iedereen een eigen router moer maar mag. Je mag er dus gewoon voor kiezen het 30 in een dozijn brakke routertje te neme die de snelheid niet eens haalt van het abbo wanneer er echte consumenten packets over de lijn gaan.
Het belangrijkste is dat je een eigen router MAG plaatsen en dat de isp niet mag zeggen "doe eerst onze router er tussrn voordat we gaan kijken", ook al weten ze dat een wijkverdeler eruit ligt. Of erger, het abbo blokkeren totdat hun CPE weer online is
29-10-2015, 16:36 door PietdeVries - Bijgewerkt: 29-10-2015, 16:42
Aanhakend op Anoniem hierboven - 30 dozijn brakke routertjes:

Joe Fitz twitterde over zijn "maak je router eens open" aktie, waarbij hij zijn Aliexpress router met 4 antennes open schroefde. Maar 2 van de 4 antennes bleken echt, alhoewel de 2 dummy antennes wel waren aangesloten op het moederbord, maar op loze connectors. Een VW schandaal in the making?

https://twitter.com/securelyfitz/status/659422856153960449

Ieder z'n eigen router, "want dan heb je keuze"... Jaja - maar wat voor keuze?
29-10-2015, 20:12 door beaukey
Buiten een paar deskundige (?) mopperkonten op security.nl: wat is het percentage van het gemene volk die de keuze van hun router interessant vindt? Men neemt een ISP abo, krijgt een router van de provider en als men daar problemen mee heeft zet men er een IPcop of dd-wrt appliance achter... Probleem opgelost. Toch?
29-10-2015, 20:34 door karma4
Inderdaad beau key. Waarom zou je op de ADSL koperdraadjes, coax kabel, glasvezel of radiosignaal zelf direct willen gaan inprikken?
Het is vragen om escalerende problemen als er maar iets niet duidelijk is. Er achter kan je het inzetten zoals je wilt en heb je recht van spreken als de leverancier niet levert wat hij belooft.

Het kunnen kiezen van een provider is wel heel wezenlijk. Dat is her zwakke met kabel/Ziggo. Dan is een keuze uit meerdere opties hardware wel erg prettig.
30-10-2015, 21:47 door Anoniem
Door beaukey: Buiten een paar deskundige (?) mopperkonten op security.nl: wat is het percentage van het gemene volk die de keuze van hun router interessant vindt? Men neemt een ISP abo, krijgt een router van de provider en als men daar problemen mee heeft zet men er een IPcop of dd-wrt appliance achter... Probleem opgelost. Toch?

Tot de provider in wil loggen op die router (nu bridge) en merkt dat het niet kan. Vervolgens wordt je verbinding verbroken.

Door karma4: Inderdaad beau key. Waarom zou je op de ADSL koperdraadjes, coax kabel, glasvezel of radiosignaal zelf direct willen gaan inprikken?

Die prik je in op je nieuwe router. Net als je zou doen met het ding van je provider.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.