image

VS zet 'cyberproducten' niet op munitielijst

maandag 2 november 2015, 14:00 door Redactie, 0 reacties

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bepaald dat 'cyberproducten' niet als munitie moeten worden bestempeld, tot grote opluchting van burgerrechtenbeweging EFF. Had de DTAG-adviesgroep van het ministerie anders geoordeeld, dan zou voor software dezelfde exportregels gelden als granaten en straaljagers. Iets dat volgens de EFF de veiligheid van internet in gevaar zou brengen.

"Er waren verschillende problemen met het voorstel om 'cyberproducten' op de Amerikaanse Munitielijst te plaatsen, maar de belangrijkste is dat niemand de omschrijving van 'cyberproducten' weet", zegt Eva Galperin van de EFF. Daarnaast hekelt de organisatie het idee om security-tools als wapen te beschouwen. Tot het eind van de jaren 1990 stond bijvoorbeeld encryptie op de Amerikaanse Munitielijst.

Door cyberproducten op de lijst te plaatsen zouden onderzoek naar en tools voor de veiligheid van internet kunnen worden beperkt. Als voorbeeld geeft Galperin de exportbeperkingen voor encryptie, die ervoor zorgden dat er een "export grade" encryptiestandaard werd opgesteld. Deze export grade standaard zorgt 20 jaar na het verdwijnen van de exportbeperkingen nog steeds voor problemen, zoals de FREAK- en Logjam-aanvallen lieten zien, die door deze standaard werden veroorzaakt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.