image

MacUpdate.com voorziet downloads van adware

dinsdag 3 november 2015, 16:47 door Redactie, 4 reacties

Een downloadsite waar Mac-gebruikers software kunnen downloaden blijkt allerlei aangeboden apps zoals Skype, Firefox en 1Password van adware te voorzien. De adware zit in een installatieprogramma. Het gaat om een "wrapper", die naast de gewenste software ook andere apps bevat.

Gebruikers krijgen wel een gebruiksovereenkomst te zien, maar die zullen de meeste gebruikers negeren, zo stelt Thomas Reed van anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Als er voor de "Quick" installatie wordt gekozen krijgt de gebruiker naast de gewenste software ook een browserextensie en worden de browserinstellingen aangepast. Volgens Reed laten veel adware-installers vandaag de dag dit gedrag zien.

Ook zou de wrapper van MacUpdate een programma genaamd MacBooster installeren. Reed stelt dat andere downloadsites zoals Download.com en Softonic dit soort gedrag vertonen en Mac-experts daarom adviseren dit soort websites te vermijden. Mac-gebruikers krijgen daarom het advies alleen apps van de Mac App Store of de officiële website van de leverancier te downloaden, en externe downloadsites te vermijden.

Reacties (4)
03-11-2015, 22:58 door [Account Verwijderd]
Als dit allemaal klopt is het treurig te constateren dat een voorheen respectabele site zo in de obscuriteit duikt om de centjes maandelijks binnen te halen noodzakelijk om gehost te blijven.
Jammer hoor!
Anderzijds: Dank aan de redactie dat zij dit meldt. Als ik nog Macintosh gebruikte had ik n.a.v. dit nieuws, direct MacUpdate.com aan de blacklist van de Plug-in Blocksite toegevoegd.
04-11-2015, 08:29 door Anoniem
Dag MacUpdater.com! *zwaai*

Na alle crapware op windows machines, gratis troep bij software nu ook gratis troep bij andermans software....
Dat soort sites, nee dank je!
04-11-2015, 08:46 door Anoniem
Meh, download.com was ook ooit een prima downloadsite. 100% spywarevrij, was hun motto. Nu installeren ze diverse adware programma's met alle gratis downloads mee, die bijvoorbeeld je startpagina veranderen of toolbars installeren die op je spioneren. Tot zover "100% spyware vrij"...
05-11-2015, 14:50 door Anoniem
Wat weerhoud je ervan om naar de site van de producent te gaan dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.