image

DNB: afname van betalingen met contant geld

donderdag 5 november 2015, 11:15 door Redactie, 8 reacties

Vorig jaar is het aantal betalingen in Nederland met contant geld afgenomen, terwijl het aantal pinbetalingen toenam. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek (pdf) van Betaalvereniging Nederland en de Nederlandsche Bank naar het gebruik van contant geld en de pinpas in Nederland in 2014.

In de detailhandel is in 2014 voor het eerst meer gepind dan contant betaald. Het aantal contante betalingen is gedaald van 3,8 miljard in 2012 en 2013 naar 3,4 miljard in 2014. Ook wat betreft de waarde van de contante betalingen is er een daling zichtbaar. Ging het in 2013 nog om 47 miljard euro aan contante betalingen, dat daalde vorig jaar naar 42 miljard euro in 2014. Het gemiddelde bedrag per betaling dat contant wordt afgerekend ligt in 2014 nog steeds rond de 12 euro.

Pinnen wint daarentegen steeds meer terrein. De afgelopen vier jaar nam het aantal pinbetalingen met 35% toe, van 2,2 miljard in 2010 naar 2,9 miljard in 2014. Ook de waarde van betalingen met de pinpas kent een stijging, van 81 miljard euro in 2010 naar 89 miljard euro in 2014, maar deze stijging gaat minder hard. Het gemiddelde pinbedrag is namelijk flink gedaald doordat consumenten steeds vaker ook hun kleine aankopen pinnen.

Contante betalingen

Gemiddeld rekenden Nederlanders in 2014 iets meer dan de helft (53%) van al hun aankopen aan de kassa met contant geld af en 45% met hun pinpas. De verschillen naar sector zijn echter groot. In 2014 was in de detailhandel voor het eerst het aandeel pinbetalingen hoger dan het aandeel contante betalingen. Deze sector omvat winkels zoals supermarkten of kledingwinkels. Consumenten rekenden in deze sector 50% van hun betalingen af met hun pinpas en 49% met contant. In andere sectoren zoals de horeca of de particuliere dienstverlening is contant nog steeds dominant, hoewel het aandeel van pinnen toeneemt.

Toekomst

Banken willen dat consumenten meer gaan pinnen en hebben hiervoor een convenant afgesproken. Het streven is om in 2019 een aandeel pinnen van 60% te bereiken ten opzichte van 40% contant. Dit houdt in dat het gebruik van de pinpas in de komende vier jaar ten minste 15 procentpunten moet toenemen.

Image

Reacties (8)
05-11-2015, 12:06 door Anoniem
Ik probeer juist steeds minder te pinnen. Zeker met dat 'contactloos betalen' gedoe, ligt de pas lekker thuis. Er gaat niks boven cash!
05-11-2015, 12:24 door Anoniem
Laten wij nu dan met z'n allen af gaan spreken dat we het gebruik van de pinpas gaan verminderen. Zorgen dat we onze digital footprint wat kleiner maken.
05-11-2015, 12:26 door ben987
"Banken willen dat consumenten meer gaan pinnen en hebben hiervoor een convenant afgesproken. Het streven is om in 2019 een aandeel pinnen van 60% te bereiken ten opzichte van 40% contant. Dit houdt in dat het gebruik van de pinpas in de komende vier jaar ten minste 15 procentpunten moet toenemen."
.
wat zou het toch "prachtig" zijn voor de banken/overheid dat het aandeel pinnen naar 100% gaat, want dat is toch de verborgen agenda ?
de cashloze maatschappij, uw geld bestaat alleen dan nog maar digitaal, volledige controle over de burger.....
05-11-2015, 12:43 door Anoniem
Ja, sinds PINNEN doodgemaakt is door de banken in 2012 en nu via creditcard maatschappij Mastercard we allemaal creditcard (Maestro) transacties doen en het publiek is voorgelogen dat het geen creditcard transactie is maar 'het nieuwe pinnen', moeten ze natuurlijk onze amerikaanse vrienden wel meer data geven over wat we uitgeven. Vpay zie ik nog steeds niet echt doorbreken, misschien hebben Mastercard en Visa wel onderling de markt verdeeld.

Het is niet sneller geworden, omdat er geen pre-authorisatie meer is, dus in plaats van pincode invoeren, boodschappen inladen, en wanneer de kassa klaar is op OK drukken, moet je nu wachten totdat de kassa klaar is, dan wachten op de post-authorisatie, en dan pas alles meenemen, terwijl een doorsnee kassa in diezelfde tijd 2x een cash transactie had kunnen doen. (effe niet die eeuwenlange durende zegelsmeuk bij de meeste supermarkten niet meegerekend).

Ik vraag me af of deze gegevens wel in Nederland blijven, zoals verplicht is door de CBP.

Dat Maestro transacties nu nog stijgen komt meer door het afpersen van ondernemers dan omdat de klant het wil. Bij parkeerautomaten moet het vrijwel altijd al, zeker nu chipknip ook de nek is omgedraaid (tja, iedereen die niet gezien had dat dit een doodgeboren kindje was moest echt eens naar 2014 komen ipv in 1999 blijven hangen), maar ook bij de kantine van het bedrijf, de sportvereniging... De tarieven voor cash geld storten, zeker muntgeld, zijn zo hoog geworden dat bedrijven maar gedwongen de pinautomaat verplicht stellen.

Ik persoonlijk vind het nogal een inbreuk in mijn privacy dat iedereen die toegang heeft tot mijn bankafschriften (en dat zijn er stiekem een hoop meer mensen dan je denkt) zomaar kan zien wat ik en wanneer ik wat gegeten heb in de kantine. Met cash geld is er geen paper-trail en al zeker geen 1:1 relatie te leggen met producten die ik gekocht heb. Prijzen zijn vaak zo gekozen dat je makkelijk kunt extraheren of je 3 of 4 boterhammen gegeten hebt, of of stiekem een kroket gegeten hebt. En dat is al wanneer er geen direct verband zou zijn met de transactie en de factuur van de catering.

Nu misschien nog niet... maar wat als over 5 jaar een zorgverzekering of overheid onder lobbydruk ineens besluit dat iedereen die in het verleden heeft gerookt, of in mijn geval een kroket gegeten heeft om die 25% meer verzekeringspremie te laten betalen? Dingen die 'normaal' leken kunnen zomaar enorme consequenties hebben. Simpelweg het eten van een hamburger in Groot Brittanie in een bepaalde periode zorgt ervoor dat je geen bloeddonor kunt worden, net zo erg als homo zijn en onbeschermde sex hebben.

Een ding is zeker... wanneer ergens misbruik van gemaakt kan worden is het een kwestie van tijd voordat iemand dat ook gaat doen. Het hoeven niet altijd Hitlers, Hackers of Chinezen/Russen te zijn. Mensen in 1941 dachten ook "ach, die SS is gewoon een vriendenclub, daar hebben we geen last van'.... en "wat voor kwaad kan het om op te schrijven of iemand protestant of Jood is?"...
Nou, nu is het 2015 en we hebben schijnbaar nog steeds NIETS geleerd... nu schrijven we namelijk veel meer en veel ergere dingen op dan alleen je geloofovereenkomst. En niemand die het ziet of interesseert... totdat we straks weer een Hitlertje of meer realistisch anno 2016, Hoge Kanselier Adam Sutler.
05-11-2015, 12:45 door Anoniem
@ben987: ja, alles traceerbaar en gratis geld bijdrukken door wat digits in de databases te veranderen... weg goudstandaard en maximale overboekingsfactor voor leningen van factor 14 naar ~oneinding ... en de burger vooral blijven vertellen dat het in z'n eigen voordeel ('handig zo'n pasje ipv cash') en daarna ('cash betalingen zijn verdacht; heb je wat te verbergen ?'); dezelfde glijdende schaal van cirkelredenatie als met encryptie en kinderporno :(
05-11-2015, 19:54 door Anoniem
"Dat blijkt uit onderzoek van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank (DNB)."

En laat dit nou net de organisatie zijn die het meest belang heeft bij het volledig afschaffen van cashgeld!

Cashgeld maakt onafhankelijk en vrij, vergeet dat nooit.
05-11-2015, 21:26 door Anoniem
Zeer zorgelijke ontwikkeling. Digitale valuta maakt de mogelijkheid tot corruptie en misbruik door de beherende partij veel makkelijker. Daarnaast worden de gegevens van pintransacties geanalyseerd en zullen in de toekomst zeer waarschijnlijk misbruikt worden om jou gericht producten aan te smeren. ING, lezen jullie mee? Stelletje boeven!

Contant geld is én blijft essentieel voor het behoud van onze vrijheid en privacy.
06-11-2015, 14:02 door Anoniem
Toch triest dat juist nu veel mensen in financiele problemen zitten, pinnen wordt gestimuleerd.
Mensen moeten met een budget werken en dus niet alles pinnen. Je geeft dan veel meer uit.
Doe het dus niet mensen!!!
Houd overzicht in je financiele zaken en gebruik ouderwets weekgeld
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.