image

EU verwacht binnen 3 maanden nieuw dataverdrag met VS

vrijdag 6 november 2015, 16:23 door Redactie, 7 reacties

Binnen drie maanden moet er als het aan de Europese Commissie ligt een nieuw verdrag zijn voor het uitwisselen van persoonsgegevens met de Verenigde Staten, aangezien het Europees Hof van Justitie het vorige verdrag ongeldig heeft verklaard.

Op grond van het verdrag konden persoonsgegevens uit de Europese Unie worden doorgegeven aan Amerikaanse bedrijven die zich aan bepaalde regels hielden. Sindsdien is er overleg tussen Europese en Amerikaanse functionarissen geweest. "De EU en VS zijn de belangrijkste handelspartners van elkaar. Datastromen tussen beide continenten zijn essentieel voor mensen en bedrijven. Hoewel er alternatieve oplossingen zijn, is een veiliger, nieuw verdrag de beste oplossing om onze burgers te beschermen en bureaucratie te vermijden, met name voor start-ups", zegt Eurocommissaris Andrus Ansip, verantwoordelijk voor de Digitale Interne Markt.

Aangezien het Safe Harbor-verdrag volgens de Europese Commissie niet meer als juridische basis voor het uitwisselen van persoonsgegevens met de VS kan dienen heeft het vandaag advies voor bedrijven gegeven welke alternatieve oplossingen erop dit moment beschikbaar zijn, in afwachting van een nieuw verdrag. Het nieuwe verdrag moet daarbij aan de eisen van het Europees Hof voldoen. De Commissie verwacht dat het verdrag binnen drie maanden met de VS kan zijn opgesteld.

"Burgers hebben krachtige waarborgen nodig om ervoor te zorgen dat hun fundamentele rechten zijn beschermd. En bedrijven hebben tijdens deze overgangsfase duidelijkheid nodig. Ons doel vandaag is om uit te leggen onder welke voorwaarden bedrijven rechtsgeldig data tijdens deze tussenperiode kunnen uitwisselen", stelt Eurocommissaris van Justitie V?ra Jourová.

Reacties (7)
06-11-2015, 18:02 door Anoniem
Is een eenrichtingverkeersverdrag...zolang de Yanks niemand uitleveren zou de €U dit ook niet moeten doen...
06-11-2015, 22:47 door Anoniem
Een waarborg van de states. Yeah, sure... Doe het nou maar gewoon niet. Dat is de enige goede oplossing.
07-11-2015, 10:03 door Anoniem
Door Anoniem: Een waarborg van de states. Yeah, sure... Doe het nou maar gewoon niet. Dat is de enige goede oplossing.
Waarvan akte... Hoezo vedrag?
07-11-2015, 10:08 door karma4 - Bijgewerkt: 07-11-2015, 10:08
Simpelste oplossing de VS erkennen de rechten van de mensen en EU 95/46/EG http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:31995L0046 en gaan er ook naar handelen met overeenkomstige wetten.
In het land dat vrijheid zo hoog heeft kunnen ze toch niet tegen de vrijheid zijn. (....?....)
07-11-2015, 13:14 door Anoniem
@ Gisteren, 18:02 door Anoniem

U weet wat Yanks van origine waren?
07-11-2015, 16:14 door Anoniem
Aha... de Europese Commissie. Dat zegt genoeg.

Volgens de regels van logica zou het niet mogelijk moeten zijn om binnen 3 maanden tot een verdrag te komen. De VS heeft zich de afgelopen 14 jaar opgesteld volgens het beproefde principe: "Playing Chicken" (https://en.wikipedia.org/wiki/Chicken_%28game%29). Een verdrag is nu juist iets waar beide partijen toenadering zoeken (maar dus niet met die snelheid), en bovendien een sterke neiging om zich misschien naar de letter nog wel aan afspraken te houden maar die in ieder geval naar de geest te schenden. Safe Harbor was een schaamlap, een statement dat organisaties in de VS zich (gedeeltelijk) aan de regels van gegevensbescherming zouden houden, en tegelijkertijd de voordelen hebben van dat niet doen.

Tegelijk is al een tijdje bekend dat van de Europese instellingen de Europese commissie mensenrechten op de laagste prioriteit zet ten aanzien van de anderen, veel meer dan ethisch of zelfs in de relatieve belangen van Europese en VS burgers (rechtsgelijkheid en dus vrij verkeer van personen over en weer) wenselijk is. Het statement zoals hier aangegeven geeft alvast een signaal aan de VS dat de commissie zich wel inschikkelijk zal opstellen, zoals gewoonlijk.
07-11-2015, 16:52 door ben987
de eu c.s., zijn dat nou niet die lakeien van de usa ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.