image

Ransomware vernielt bestanden door programmeerfout

zaterdag 7 november 2015, 18:47 door Redactie, 3 reacties

Een nieuwe ransomware-variant die op dit moment wordt verspreid zorgt ervoor dat slachtoffers nooit meer hun versleutelde bestanden terugkrijgen, ook al besluiten ze het gevraagde losgeld van ruim 700 euro op tijd te betalen. De ontwikkelaar heeft namelijk een grote programmeerfout gemaakt.

De Power Worm-ransomware gebruikt AES-encryptie voor het versleutelen van de bestanden op besmette computers, maar gooit vervolgens de sleutel weg. Aangezien de decryptiesleutel niet op tijd wordt geïnitialiseerd en opgeslagen, kan het slachtoffer nooit meer zijn bestanden terugkrijgen, ook als hij betaalt, zo waarschuwt Lawrence Abrams van het forum BleepingComputer. Hij adviseert slachtoffers dan ook niet te betalen, aangezien ze hun bestanden hierdoor niet zullen terugkrijgen.

Abrams stelt dat de onderzoekers van BleepingComputer ervoor kiezen om bugs en programmeerfouten in ransomware niet bekend te maken, aangezien de makers het probleem dan kunnen verhelpen. In dit geval maken ze een uitzondering en wordt er aan de ransomware-ontwikkelaar zelfs uitgelegd hoe hij zijn fout kan verhelpen. Dit moet namelijk voorkomen dat zijn creatie de bestanden van slachtoffers blijft vernielen.

Reacties (3)
08-11-2015, 10:37 door Dick99999
De bron vermeldt ook nog dat de intentie van de criminele ontwerper was dat bij iedereen dezelfde AES sleutel zou worden gebruikt en dat daarom de sleutel dus niet bewaard werd. Maar door een programmeerfout blijkt bij elke infectie een andere (random) sleutel gebruikt te worden.
08-11-2015, 13:01 door Anoniem
Wat gebeurt er nu met die criminele ontwerper? Hij zou een forse boete moeten krijgen vind ik! Niet persé voor die bug, maar voor het gene wat niet door de beugel kan met zijn gehele plan.
08-11-2015, 13:38 door Anoniem
Ja,maar de ransommaker is toch een crimineel,die mensen wil bestelen?.
Waarom zou je aardig tegen zo iemand zijn,die doelloos probeert mensen op te lichten?.
Hij moet met zijn poten van ander mans spullen afblijven gewoon.
Maar ja er zijn altijd mensen die dat niet willen doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.