image

Test: welke virusscanner belast Windows 10 het minst?

woensdag 11 november 2015, 12:01 door Redactie, 15 reacties

Een trage computer na de installatie van een virusscanner of internet security suite is de grootste ergernis van gebruikers als het om beveiligingssoftware gaat. Reden voor sommige gebruikers om de virusscanner al dan niet tijdelijk uit te schakelen, wat weer risico's met zich meebrengt.

Het Oostenrijkse testlab AV-Comparatives kijkt daarom naast de effectiviteit van anti-virussoftware bij het vinden en verwijderen van malware regelmatig ook naar de systeembelasting. Via een aparte test heeft het testlab de systeembelasting van een groot aantal beveiligingsproducten berekend. De test werd uitgevoerd op een 64-bit versie van Windows 10 Home en bestond uit twee onderdelen.

Tijdens het eerste onderdeel werd de impact van de beveiligingssoftware getest tijdens het kopiëren van bestanden, archiveren en uitpakken, encoderen en transcoderen, installeren en verwijderen van programma's, downloaden en het starten van applicaties. Hierbij kon een maximale score van 175 punten worden gehaald. Als laatste werd ook nog het benchmarkprogramma PC Mark 8 gedraaid. Als basis werd een computer zonder virusscanner genomen die 100 punten bij PC Mark 8 scoort.

Bij het eerste onderdeel zetten Avira en Avast de hoogste score neer. De test met PC Mark 8 wordt gewonnen door AVG, gevolgd door Avira. Aan de hand van de twee tests berekende AV-Comparatives een uiteindelijke impactscore. Dan blijkt dat Avira (2,3) systemen het minst belast, gevolgd door Avast (2,7). Trend Micro, Panda Security, Fortinet en ThreatTrack vormen de grootste belasting en komen allemaal boven de 20 punten uit. AV-Comparatives waarschuwt wel dat bescherming belangrijker is dan snelheid.

Image

Reacties (15)
11-11-2015, 12:20 door Anoniem
Wij draaien inmiddels zes jaar probleemloos zonder virusscanner. We zijn zeer te spreken over de performance van Xubuntu (momenteel 14.04).
11-11-2015, 12:44 door Anoniem
Ik ben sprakenloos. Ik heb laatst Avast verwijderd van mijn oude toshiba laptop met windows 10. Heb dan Panda antivirus FREE geïnstalleerd en Panda is sneller. De laptop is overigens meer dan 10 jaar oud met normale HDD, 1gb ram en 32 bit.
Ik zal deze test maar gewoon negeren.
11-11-2015, 12:46 door bollie
Mooi, ik vind al jaren dat Avira de minste systeembelasting combineert met prima detectie (betaalde versie).
Nu een keer aangetoond....
11-11-2015, 13:59 door Anoniem
Allemaal getallen en testen waar ik als gebruiker maar op moet vertrouwen.
Vertrouwen in de digitale wereld is niet het eerste wat bij mij opkomt.
Als simpele gebruiker kan ik niet eens controleren of mijn (virus)scanner echt (goed) werkt.
Zo ver mij bekend geeft geen enkele (virus) scanner garantie of vergoed schade ontstaan door doorgelaten malware.

Richt de PC in zoals gewenst.
Verbreek de internetverbinding.
Schakel de (virus) scanner uit.
Updates en scans kunnen nu achterwege blijven.
Alles werkt nu snel en zonder risico.

Ga het internet op met een goedkope laptop bv. een Chromebook.
Is iets duurder dan een betaald beveiligingspakket maar veel effectiever en je hebt er geen omkijken naar.
Natuurlijk is dit ook een kwestie van vertrouwen, dus vertrouw ook dit niet.
Maar de bank kan je in ieder geval bij narigheid geen onzorgvuldigheid verwijten, zie dat maar als een vorm van garantie.
11-11-2015, 14:21 door Anoniem
Heb geen antivirus, behalve dat wat MS ingebakken heeft. Voer alle patches asap uit. En het belangrijkste: Werk niet onder administrator rechten!
11-11-2015, 16:22 door Anoniem
Door Anoniem: Wij draaien inmiddels zes jaar probleemloos zonder virusscanner. We zijn zeer te spreken over de performance van Xubuntu (momenteel 14.04).

Bedankt voor de eerste opmerking. Er verscheen een glimlach op m'n gezicht (van oor tot oor).
11-11-2015, 16:31 door Anoniem
Door Anoniem: Heb geen antivirus, behalve dat wat MS ingebakken heeft. Voer alle patches asap uit. En het belangrijkste: Werk niet onder administrator rechten!
Nee, belangrijkste : weet waar je mee bezig bent.
Alleen patches doen en geen adminrechten zijn belangrijke onderdelen van beveiliging, maar zeker niet alles.
11-11-2015, 17:03 door waaromdan
Ik zie geen Norton by Symantec.
11-11-2015, 17:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-11-2015, 19:09 door Anoniem
Door Anoniem: Heb geen antivirus, behalve dat wat MS ingebakken heeft. Voer alle patches asap uit. En het belangrijkste: Werk niet onder administrator rechten!

Hier ook, alleen dan 4 jaar, wat een genot.
Ik roep het trouwens nooit meer, want wordt toch niet gewaardeerd.....
11-11-2015, 23:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-11-2015, 00:05 door Anoniem
Door bollie: Mooi, ik vind al jaren dat Avira de minste systeembelasting combineert met prima detectie (betaalde versie).
Nu een keer aangetoond....

Jammer alleen van die Roemeense installer, waardoor je geen idee hebt wat je installeert....
12-11-2015, 15:27 door Anoniem
Door Ageless: Hier nu al 2 maanden zonder AV, want 't was een ramp om de computer uit hibernate op te starten. Zelfs met Microsoft Essentials duurde het al gauw 10 minuten voor ik eens iets kon doen. Daar gebruik ik toch echt geen hibernate voor.

Nog even Avast 2015 Free geprobeerd, maar die heeft een zooi bestanden op mijn C: drive vernield, kostte me een halve avond om de PC weer aan het werk te krijgen na deinstallatie ervan. Dus het enige wat draait is Defender, start up vanuit hibernate is nu iets meer dan een minuut. Start up vanaf cold boot iets onder 3 minuten.

Ik scan geregeld met MBAM en Superantispyware. Draai verder Noscript en elke vorm van Adblock in alle browsers.
Trage opstart uit hibernate, avast die zooi van je c drive vernield, halve avond om pc weer werkend te krijgen, koude start dat rond de 3 minuten duurt.... Dat is een veelvoorkomend probleem als je door jaren heen veel software hebt geinstalleerd. Waarschijnlijk staat er ook nog heleboel software op je pc die je nooit meer gebruikt, maar toch gewoon laat staan op je harde schijf. En waarschijnlijk staan er nog corrupte services ingeschakeld die onder msconfig staan onder tab services. Services nemen namelijk ook tijd in tijdens een koude start. Want die moeten ook mee opstarten.

Je zult een week de tijd moeten nemen om alle software eens goed te verwijderen. Als je dan toch geen tijd hebt, dan zul je moeten formateren. Of anders, gewoon blij zijn wat je nu hebt en niet daarover beginnen klagen.
15-11-2015, 15:13 door Anoniem
Door bollie: Mooi, ik vind al jaren dat Avira de minste systeembelasting combineert met prima detectie (betaalde versie).
Nu een keer aangetoond....
Probeer Panda antivirus Free eens uit, dan zul je wel meteen achter komen dat deze test niet klopt...

Misschien is panda getest met een Alpha versie die nog vol bugs zaten? Of misschien zat de test computer nog te vol met corrupte bestanden van de vorige installaties van de vorige geteste antivirussen? Volgens mij is deze test heel slordig tewerk gegaan.
Voortaan wil ik alleen nog testen zien met een video als bewijs dat ze het echt goed testen!
19-11-2015, 15:53 door Anoniem
Ik zie ook geen macfee staan
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.