image

CBS: Een op de zes jongeren verslaafd aan social media

vrijdag 20 november 2015, 09:11 door Redactie, 17 reacties

Volgens het CBS onderzoek "Beleveningen" zegt 17% van de jongeren in Nederland verslaafd te zijn aan social media. Meisjes zeggen vaker verslaafd te zijn dan jongens. Daarnaast geven de jongeren aan dat social media een negatieve invloed heeft op hun concentratievermogen, nachtrust en schoolprestaties.

Van de meisjes tussen 12 en 18 jaar zegt 22 procent verslaafd te zijn aan Facebook, Whatsapp, Instagram, Skype of Youtube. Onder jongens is dit percentage lager, namelijk 13 procent. Meisjes besteden ook meer tijd aan sociale media dan jongens; 14 procent is dagelijks minimaal 5 uur actief. Voor jongens geldt hier 6 procent.

Betrokkenheid

Dit verschil heeft volgens het onderzoek wellicht te maken met de grotere mate van betrokkenheid onder meisjes. Zij voelen zich vaker dan jongens onrustig als er een bericht binnenkomt dat ze niet direct kunnen bekijken en zijn vaker bang om dingen te missen als ze niet online zijn.

De gemiddelde tijd die jongeren aan social media besteden is 1 tot 3 uur per dag. Slechts 1 procent van de jongeren gebruikt geen sociale media.

Als aan jongeren gevraagd wordt om aan te geven hoe belangrijk social media voor hen is, geven zij gemiddeld een 6,4. De jongeren die zeggen dat ze verslaafd zijn geven een 7,7.

Reacties (17)
20-11-2015, 10:10 door Anoniem
Sorry hoor, maar heeft dit met security te maken?
Waar komen deze berichten vandaan.
20-11-2015, 10:16 door Reinder
Wat een totale nonsens. Een op de zes. Volgens eigen zeggen dan. Houd op, het is minstens de helft zo niet meer.
20-11-2015, 10:48 door Mozes.Kriebel
Door Reinder: Wat een totale nonsens. Een op de zes. Volgens eigen zeggen dan. Houd op, het is minstens de helft zo niet meer.
Dit is wat de jeugd zelf zegt. Inderdaad, de werkelijkheid is veel triester.
Deze ook:
Slechts 1 procent van de jongeren gebruikt geen sociale media.
Dat je moderne media gebruikt voor communicatie is prima, anders gebruikten we nu nog flessepost. Maar de impact op je functioneren (net als bij drugs) is funest voor je bestaan. Laat staan dat je een verwrongen wereldbeeld krijgt, aangezien iedereen zichzelf anders voor doet op sociale media dan dat hij/zij in werkelijkheid is.

Wat dit b.t.w. met security te maken heeft zie ik dan ff niet.
20-11-2015, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Sorry hoor, maar heeft dit met security te maken?
Waar komen deze berichten vandaan.

Social media houden zich op grote schaal bezig met het binnenharken van persoonlijke gegevens. Dat heeft dus wel met security te maken.
20-11-2015, 12:31 door Overcome
Door Anoniem:
Door Anoniem: Sorry hoor, maar heeft dit met security te maken?
Waar komen deze berichten vandaan.

Social media houden zich op grote schaal bezig met het binnenharken van persoonlijke gegevens. Dat heeft dus wel met security te maken.

En in de code van electronica zal ook vast een buffer overflow zitten, maar dat wil nog niet zeggen dat al het nieuws van Miele en Samsung op deze site vermeld hoeft te worden. Het bericht an sich, te weten dat er social media verslaafden rondlopen, heeft geen fluit met security of informatiebeveiliging te maken, eerder met sociologie en psychologie.
20-11-2015, 12:33 door ben987 - Bijgewerkt: 20-11-2015, 12:40
" 14 procent is dagelijks minimaal 5 uur actief."
.
tjee, 5 uur zinloos naar een smartphone lopen staren op een dag, want als je niet direct reageert, dan hoor je er natuurlijk niet meer bij.

we creëren zombie,s......
.
.
ik ben niet voor verdere betutteling van de jeugd, maar kan mij niet aan de indruk onttrekken dat als je minimaal 5 uur zinloos met die smartphone bezig bent, dat er nog ruimte is voor verdere ontwikkeling, zowel op sociaal als wetenschappelijk vlak?
.
m.i. moet het dus aan banden gelegd worden, ik zou alleen niet weten hoe.
20-11-2015, 13:13 door [Account Verwijderd]
Een op de zes jongeren verslaafd aan social media…?
Dat is volgens mijn 2 x 20 minuten aanwezigheid in het verkeer per dag nog aan de lage kant.
Een op de twee fietsers (jeugdigen) die ik 's-ochtends tussen 08:30 en 09:00 uur zie neemt niet deel aan het verkeer maar... aan de social media!
Iedereen kent inmiddels het bekende beeld wel: Hoofd voorover, helemaal gefixeerd op hun 'social media' en èèn handje aan het stuur. Tenenkrommend! Zelfs op snor-scooters zie ik dat vandewereldgerukte gedrag. Als motorrijder weet ik dat op deze wijze met een tweewielig motorvoertuig rijden er he-le-maal geen sprake is van een volledige beheersing van zo'n ding ook al kan die – wettelijk gezien - niet sneller dan 30km/h
Kortom: de al met twee banen overbelaste ouders hebben er naast het mobieltje afnemen voor het naar bed gaan van hun kinderen een taak bij: hen ook ná de basischool van- en naar huis brengen wil je ze nog heelhuids zien thuiskomen. Noem het maar geëngageerd ouderschap.
20-11-2015, 14:27 door Anoniem
Dat je moderne media gebruikt voor communicatie is prima, anders gebruikten we nu nog flessepost.

Nou in nederland hebben we postbodes, die brengen gewoon brieven rond,
en doen die gewoon in de brievenbus, en dat nog steeds hoor.
20-11-2015, 18:59 door Anoniem
Zwaar verslaafd dus deze jongeren.

Waar wij vroeger alleen -buitenspelen- hadden, zijn zij verslaafd aan hun mobiel, gamen, tv, drugs & sex (tinder etc..) wat hebben die jongeLui toch een leven.
20-11-2015, 19:10 door Anoniem
Het raakvlak met security is er wel degelijk; IT-ers met online profielen zijn een gemakkelijke prooi voor o.a. cybercriminelen om een bedrijf binnen te raken. Stuur tijdens kantooruren een kwaadaardige link naar een systeembeheerder welke bv ook linked-in gebruikt en je weet bijna zeker dat je een werkstation te pakken hebt binnen de organisatie die je wil aanvallen. Mogelijk zelfs een werkstation waar de gebruiker als een admin is ingelogd. Een perfecte tool voor spear phishing.

Daarbij worden veel mensen gedwongen tot social media door compleet doorgedraaide HR managers die mensen zonder een online profiel bij een sollicitatie gewoon negeren. Wetende dat ze hiermee uitstekende kandidaten mislopen. Maar omdat ze te lui zijn zelf onderzoek te doen en alles op een presenteertblaadje willen, nemen ze dat voor lief. Jongeren op zoek naar een baan zijn dus verplicht tot een sprookjes presentatie op sociale media.
20-11-2015, 21:16 door Anoniem
m.i. moet het dus aan banden gelegd worden, ik zou alleen niet weten hoe.

Regelgeving die er nu al is voor sigaretten, drank, medicijnen, prostitutie, etc.

In plaats van verkeersdrempels wordt het tijd eens socialmedia drempels aan te leggen, dat gaat het aantal verkeersdoden en gewonden effectiever terugdringen. Social media apps wettelijk verplichten alleen te functioneren op vaste locaties.
20-11-2015, 21:58 door ben987 - Bijgewerkt: 20-11-2015, 21:59
zou het niet mogelijk zijn om iets in de smartphone in te bouwen -via de gps of zo- dat als je harder dan 1 km p.u. gaat, dat de smartphone niet functioneert (muv van navigatie, 112 ed) ?
.
ben je gelijk van alle "multi-taskende" levensgevaarlijke verkeersdeelnemers af en zombie-voetgangers....
21-11-2015, 10:16 door FSF-Moses
Wat mij de afgelopen 4-5 jaar is opgevallen is dat, voornamelijk op familiegerelateerde feestjes en/of bijeenkomsten, dat steeds meer mensen bijna de hele tijd met een smartphone in de weer zijn. Niet alleen jeugdigen maar ook steeds vaker volwassenen. Ik denk dat het onderzoek op zich wel goed zit maar dat het qua percentages veel erger is dan dat uit het onderzoek blijkt. Ik hoor andere kennissen hier ook over dat het in wezen niet meer leuk is om naar dergelijke feestjes te gaan alleen al vanwege het feit dat steeds meer alleen nog maar oog hebben voor dat apparaat en niet meer mee doen met gesprekken, lolletjes en dergelijke. Waarlijk een saaie boel met al die afwezige blikken enkel en alleen gericht op dat ding.

Maw, het is, vermoed ik, nog veel erger dan wat het onderzoek aantoont, misschien niet in alle gevallen maar wel in steeds meer in toenemende aantallen.

Oke, ik heb zelf een smartphone maar heb dat ding alleen in de hand wanneer nodig en da's echt niet vaak (3-4x per dag op z'n hoogst, meestal minder). Zelfs als ik weg ga heb ik hem niet mee en als hij al mee moet dan is dat omdat ik heb dan moet gebruiken als navigatie en ja, ik kan ook kaartlezen ;-)
21-11-2015, 12:25 door ben987
Door FSF-Moses: Wat mij de afgelopen 4-5 jaar is opgevallen is dat, voornamelijk op familiegerelateerde feestjes en/of bijeenkomsten, dat steeds meer mensen bijna de hele tijd met een smartphone in de weer zijn. Niet alleen jeugdigen maar ook steeds vaker volwassenen. Ik denk dat het onderzoek op zich wel goed zit maar dat het qua percentages veel erger is dan dat uit het onderzoek blijkt. Ik hoor andere kennissen hier ook over dat het in wezen niet meer leuk is om naar dergelijke feestjes te gaan alleen al vanwege het feit dat steeds meer alleen nog maar oog hebben voor dat apparaat en niet meer mee doen met gesprekken, lolletjes en dergelijke. Waarlijk een saaie boel met al die afwezige blikken enkel en alleen gericht op dat ding.

Maw, het is, vermoed ik, nog veel erger dan wat het onderzoek aantoont, misschien niet in alle gevallen maar wel in steeds meer in toenemende aantallen.

Oke, ik heb zelf een smartphone maar heb dat ding alleen in de hand wanneer nodig en da's echt niet vaak (3-4x per dag op z'n hoogst, meestal minder). Zelfs als ik weg ga heb ik hem niet mee en als hij al mee moet dan is dat omdat ik heb dan moet gebruiken als navigatie en ja, ik kan ook kaartlezen ;-)
het is geen sociale media maar asociale media.
btw, weet niet of het een broodje aap is maar heb wel eens gehoord dat er een apparaat is (scrambler?) die ze speciaal gebruiken op feestjes om de wifi e.d. te blokkeren, om de smartphone starende zombies bij de les (feest) te houden ?
21-11-2015, 14:16 door Anoniem
Door FSF-Moses: Wat mij de afgelopen 4-5 jaar is opgevallen is dat, voornamelijk op familiegerelateerde feestjes en/of bijeenkomsten, dat steeds meer mensen bijna de hele tijd met een smartphone in de weer zijn. Niet alleen jeugdigen maar ook steeds vaker volwassenen.

Je snijdt een ander probleem aan waarvoor social media weer een uitkomst is.

Verplichte sociale aangelegenheden!
Waar je eigenlijk helemaal geen trek in hebt maar waaraan je voldoet omdat het hoort en anderen ook gaan.
Dan is het bestrijden van verveling met andere sociale verveling kennelijk een uitkomst.

De feestdagen staan weer voor de deur, let maar op, kijk maar om je heen. Geoefenden sturen het gesprek dusdanig dat dat ding met een reden uit de zak kan.

Beide onderwerpen hebben ook een andere overeenkomst die je niet moet onderschatten : verplicht (sociaal) meedoen omdat je er anders niet meer bij hoort (stille hoon is je deel).
Zet je even door in je verzet ertegen dan zul je zien dat je een hoop tijd overhoudt om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld. de kans om nieuwe verveling te lijf gaan door op security.nl 'sociaal te doen'. ;)

Overigens, Asociale media worden het pas echt door mensen die social media gebruiken om groepen mensen tegen elkaar op te zetten uit opportunistisch politiek gewin.
22-11-2015, 00:59 door ben987 - Bijgewerkt: 22-11-2015, 01:11
[Verwijderd]
22-11-2015, 03:24 door Anoniem
Door FSF-Moses: Wat mij de afgelopen 4-5 jaar is opgevallen is dat, voornamelijk op familiegerelateerde feestjes en/of bijeenkomsten, dat steeds meer mensen bijna de hele tijd met een smartphone in de weer zijn. Niet alleen jeugdigen maar ook steeds vaker volwassenen. Ik denk dat het onderzoek op zich wel goed zit maar dat het qua percentages veel erger is dan dat uit het onderzoek blijkt. Ik hoor andere kennissen hier ook over dat het in wezen niet meer leuk is om naar dergelijke feestjes te gaan alleen al vanwege het feit dat steeds meer alleen nog maar oog hebben voor dat apparaat en niet meer mee doen met gesprekken, lolletjes en dergelijke. Waarlijk een saaie boel met al die afwezige blikken enkel en alleen gericht op dat ding.

Maw, het is, vermoed ik, nog veel erger dan wat het onderzoek aantoont, misschien niet in alle gevallen maar wel in steeds meer in toenemende aantallen.

Oke, ik heb zelf een smartphone maar heb dat ding alleen in de hand wanneer nodig en da's echt niet vaak (3-4x per dag op z'n hoogst, meestal minder). Zelfs als ik weg ga heb ik hem niet mee en als hij al mee moet dan is dat omdat ik heb dan moet gebruiken als navigatie en ja, ik kan ook kaartlezen ;-)

Mee eens. En daarbij komt nog dat je op feestjes vrijwel geen nieuwtjes meer hoort, zoals vroeger wel het geval was. Want men weet immers alles al van elkaar via Facebook, zelfs elke poep en scheet die men heeft gelaten.
Ook hebben mensen een bepaald verwachtingspatroon; men neemt maar aan dat je overal al van op de hoogte bent, anders ben je 'achterlijk'. Laatst ook zoiets meegemaakt. Verbouwereerde blikken zo van: "Wist je dat niet eens?" Nee, want ik zit niet op Facebook! "Waarom maak je dan niet een account aan?" Vervolgens ben je bijna verplicht een discussie aan te gaan, waarvan ik al exact weet welke kant die op zal gaan. Mijn antwoord was iets van: "Daarom ben ik dus hier. Niet om naar mijn iPhone-schermpje te staren".
Natuurlijk maak ik geen account aan op dat kinderachtige Facebook! Ik kijk wel uit!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.