image

Onderzoek: 7% Nederlanders gebruikt wachtwoordmanager

dinsdag 24 november 2015, 12:13 door Redactie, 6 reacties

Zeven procent van de Nederlanders gebruikt een wachtwoordmanager voor het opslaan van wachtwoorden, maar 56% weet niet dat dergelijke software bestaat. Dat blijkt uit onderzoek van DirectResearch dat in opdracht van Tweakers onder zo'n 1.000 Nederlanders werd uitgevoerd.

Van de Nederlanders die een wachtwoordmanager gebruiken, heeft 34% de software korter dan een jaar in gebruik. Verder blijkt dat iets meer dan de helft van de jongeren een ezelsbruggetje gebruikt om wachtwoorden te onthouden, terwijl een meerderheid van de 65-plussers wachtwoorden vooral opschrijft. Ook blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten gebruikt en bijna 40% in totaal 1 tot 4 wachtwoorden voor online diensten heeft.

Het onderzoek laat tevens zien dat 84% denkt dat een sterk wachtwoord altijd uit een combinatie van woorden, cijfers en speciale tekens bestaat. Vijf procent weet dat een lange zin net zo sterk kan zijn als een combinatie van woorden, cijfers en speciale tekens. Daarnaast is 44% van mening dat het niet mogelijk is om een veilig wachtwoord te onthouden. Verder zegt 36% van de ondervraagde Nederlanders dat ze bij het aanmaken van een wachtwoord controleren of het veilig is.

Reacties (6)
24-11-2015, 13:08 door Anoniem
Ik ben mijn eigen wachtwoordmanager. Biologische gegevensopslag, moeilijk te kraken.
24-11-2015, 13:29 door Briolet
Ik vind dat getal erg laag omdat er ook ongeveer 7% mac gebruikers in Nederland zijn. De Safari en Chrome gebruikers op de mac gebruiken voor een groot deel de wachtwoordmanager van het systeem als ze wachtwoorden opslaan. (Firefox gebruikt niet de wachtwoordmanager van het systeem).

Daarnaast kunnen iPhones al een tijd hun wachtwoorden in de iCloud opslaan. Op de mac synchroniseert iCloud met één van de sleutelhangers in de wachtwoord manager.

Het probleem is waarschijnlijk dat gebruikers niet eens door hebben dat men een wachtwoord manager gebruikt. Zeker ook omdat men ook vanuit de browser bij de wachtwoord manager kan komen. Als je dan 1000 mensen zelf een enquête laat invullen kun je gewoon foute antwoorden verwachten.
24-11-2015, 16:05 door Anoniem
Toppunt van decadentie : een eigen wachtwoord manager
24-11-2015, 16:17 door Anoniem
http://ic.tweakimg.net/ext/i/2000867507.png
Veilig internetten is niet vanzelfsprekend

Daar zeg je wat

De Tweakerssite is om te beginnen al geen veilige site door de overdaad aan mixed http-media content en iframes die worden geserveerd.

Hoe weet ik of dit door security.nl gelinkte png plaatje geen misbruik probeert te maken van kwetsbaarheden in de png library?
25-11-2015, 02:22 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben mijn eigen wachtwoordmanager. Biologische gegevensopslag, moeilijk te kraken.
Dacht je? Daar hadden ze in de middeleeuwen al duimschroeven en pijnbanken voor.
30-11-2015, 16:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben mijn eigen wachtwoordmanager. Biologische gegevensopslag, moeilijk te kraken.
Dacht je? Daar hadden ze in de middeleeuwen al duimschroeven en pijnbanken voor.

:o)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.