image

Ransomware irriteert gebruikers via audioboodschap

donderdag 26 november 2015, 10:59 door Redactie, 3 reacties

Naast ransomware die bestanden versleutelt of computers vergrendelt is er ook ransomware die alleen de browser aanvalt, en een nieuwe variant probeert gebruikers op een aparte manier tot betalen te dwingen. De browser-ransomware doet zich voor als "Microsoft Official Support".

Via een pop-up laat de ransomware gebruikers geloven dat er problemen met de computer zijn en er een bepaald telefoonnummer moet worden gebeld. Daarnaast wordt er continu een audioboodschap herhaald die stelt dat er virussen en adware op de computer aanwezig zijn en het opgegeven nummer moet worden gebeld om ze te verwijderen. Als gebruikers de pop-up proberen te sluiten wordt er een nieuwe pop-up geopend.

In tegenstelling tot ransomware die bestanden versleutelt of de computer vergrendelt, is browser-ransomware eenvoudig te verhelpen. Gebruikers kunnen de browser via Taakbeheer sluiten, waarmee ook de browser-ransomware verdwijnt. Beveiligingsbedrijf RSA stelt dat ondanks de eenvoud van de oplossing, deze ransomware zich vooral richt op gebruikers die geen kennis van dit soort dreigingen hebben of weten hoe ze die via Taakbeheer kunnen verhelpen en uiteindelijk toch het opgegeven telefoonnummer bellen. Dit telefoonnummer is van oplichters die vervolgens het slachtoffer proberen op te lichten.

Image

Reacties (3)
26-11-2015, 12:26 door Anoniem
Valt dit onder ransomware? Het lijkt naar mijn mening meer op een browser hijacker en phishing manier. Of zorgt deze malware er ook voor dat slachtoffers verder niet meer kunnen browsen (dus dat er daadwerkelijk functionaliteiten wegvallen)?
26-11-2015, 13:32 door Anoniem
Zwaar slecht, als je de printscreens bekijkt: It seems that there is malware installed on your 'MAC'.
26-11-2015, 13:38 door Anoniem
Een pop up kan zo gecompileerd worden dat hij de onderliggende applicatie helemaal blokkeert. Dit exemplaar 'popt' weer opnieuw 'up' als je hem wegklikt. Enigste remedie is dus een force quit van de applicatie en als je niet weet hoe deze toe te passen zijn het diè mensen die in de stress raken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.