image

Starter belooft veilige router met automatische updates

vrijdag 27 november 2015, 16:00 door Redactie, 4 reacties

Een Tsjechische starter wil volgend jaar een nieuwe router op de markt gaan brengen die open source is, zichzelf kan updaten en veiligheid voorop stelt. Turris Omnia, zoals de router wordt genoemd, gebruikt open hardware en een op OpenWRT-gebaseerd besturingssysteem.

Het team achter de router was eerder betrokken bij de ontwikkeling van 'router Turris', een thuisrouter die als onderzoekproject voor CZ.NIC werd ontwikkeld. Dit is de non-profitorganisatie die voor het Tsjechische .cz top level domein verantwoordelijk is. De makers noemen vooral de veiligheid en mogelijkheden als sterke punten. Zo beschikt de Turris Omnia over een extra cryptochip, wordt er standaard een veilige configuratie gebruikt en zal de router in het geval van kwetsbaarheden of bugfixes zichzelf kunnen updaten. Volgens de ontwikkelaars is een gebrek aan updates voor veel thuisrouters een beveiligingsprobleem. De Omnia zal gedurende de leeftijd van het apparaat van automatische updates worden voorzien.

Tevens beschikt de router over een virtuele server en 1GB werkgeheugen, waardoor het veel meer kan dan normale routers. Om de router te realiseren is er een crowdfundingcampagne op Indiegogo gestart, met als doel het ophalen van 100.000 dollar. Inmiddels is er meer dan 279.000 dollar toegezegd. Als de 350.000 dollar wordt gehaald zullen de ontwikkelaars ook netwerkmonitoring gaan toevoegen. Als alles volgens plan verloopt wordt de Turris Omnia volgend jaar april geleverd. De router zal straks 285 dollar kosten, maar is nu nog voor 189 dollar te bestellen.

Reacties (4)
27-11-2015, 19:41 door Anoniem
Ik koop liever voor dat bedrag een tweedehands computer (voor die prijs koop je een i5 met 4 of 8 GB geheugen. Zet daar een fatsoenlijk OS op, en je kunt ineens heel veel meer en heel veel sneller. :) Hardware assisted encryptie voor tunnels bijvoorbeeld. O, en hij gebruikt dan niet meer dan 25 Watt.
28-11-2015, 08:11 door Anoniem
Hij kan wellicht veel meer dan "normale routers", maar in vergelijking met MikroTik is het niet zo spectaculair allemaal...
28-11-2015, 22:44 door Anoniem
Door Anoniem: Ik koop liever voor dat bedrag een tweedehands computer (voor die prijs koop je een i5 met 4 of 8 GB geheugen. Zet daar een fatsoenlijk OS op, en je kunt ineens heel veel meer en heel veel sneller. :) Hardware assisted encryptie voor tunnels bijvoorbeeld. O, en hij gebruikt dan niet meer dan 25 Watt.
Je bedoeld om van die 2de hands pc een router te maken? Mja, heb er wel over gehoort dat het kan, maar ik heb geen idee hoe dat moet en tot waar het beperkt is. Kan zo'n router (in jou geval de pc) ook virussen tegenhouden zonder dat ik antivirus op mijn eigen pc moet installeren enzo? Zou wel interessant zijn als dat zou kunnen.
01-12-2015, 17:48 door Anoniem
Automatische Updates.
Daar is je eerste security flaw al.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.