image

NSA gestopt met massale opslag telefoongegevens

zondag 29 november 2015, 11:03 door Redactie, 6 reacties

De Amerikaanse geheime dienst NSA is gestopt met de massale opslag van telefoongegevens, zo melden persbureau Reuters, CNN en The Intercept. In juni besloot president Barack Obama verschillende hervormingsmaatregelen door te voeren en de bevoegdheden van de NSA te beperken.

Zo mag de geheime dienst niet meer ongericht telefoongegevens van Amerikaanse burgers verzamelen. In plaats daarvan zal de NSA nu gerichter te werk moeten gaan, waarbij er eerst een gerechtelijk bevel is vereist, waarna telecomaanbieders kan worden gevraagd om telefoongegevens van bepaalde mensen of groepen van mensen voor een periode van maximaal 6 maanden te bewaren.

De maatregel wordt als een overwinning voor privacyvoorvechters en Edward Snowden gezien, die vonden dat de NSA hiermee teveel macht had om burgers te bespioneren. Wel heeft de NSA de rechter gevraagd om de tot nu toe opgeslagen gegevens tot 29 februari 2016 op beperkte schaal te mogen blijven gebruiken. De rechter moet hier nog een oordeel over vellen.

Reacties (6)
29-11-2015, 12:09 door Anoniem
Zegt de NSA. Benieuwd dus wanneer de eerste nieuwtjes verschijnen waaruit blijkt dat de massale opslag van telefoongegevens door de NSA toch niet gestopt is.
29-11-2015, 14:13 door [Account Verwijderd]
Zo mag de geheime dienst niet meer ongericht telefoongegevens van Amerikaanse burgers verzamelen.

Ik denk dat de Europese (Nederlandse) burger het weinig kan interesseren of die achterlijke Amerikanen hun eigen burgers bespioneren of niet. Wat pas echt erg is is dat wij Europeanen met medewerking van onze eigen veiligheidsdiensten ons door die Amerikanen laten begluren.
29-11-2015, 16:02 door Anoniem
Nu is de geheime dienst weer geheim.
29-11-2015, 21:56 door Anoniem
Ik ben benieuwd welke andere geheime dienst nu gestart is. Over buitenlandse burgers is niets gezegd, dus daar gaat de NSA natuurlijk gewoon mee door...
30-11-2015, 13:41 door Anoniem
Knipsel van tweakers.net:
"James Clapper, de Director of National Intelligence, verklaart in maart 2013 voor het Congres onder ede, dat men geen enkel type data van miljoenen of honderden miljoenen Amerikanen verzamelt. In juni dat jaar wordt dankzij Snowden duidelijk dat dat helemaal niet waar is en Clapper dat ook al wist tijdens zijn verklaring. Deze man zit anno 2015 echter nog steeds in het zadel en is nog steeds niet aangeklaagd voor meineed.
http://www.hasjamesclapperbeenindictedyet.com/"

Ook dit zal (gezien de gigantische investeringen die de NSA afgelopen jaren in haar datacentra heeft gestoken) vast een vies en smerig leugen zijn.
01-12-2015, 13:15 door Anoniem
Die maken zich niet druk. Karma in GB is dit allang ah verzamelen en gaat gewoon door. En de NSA heeft daar ook profijt van.

En nee ik ben niet aan het zweven.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.