image

Landelijk controlebericht NL-Alert op 7 december

maandag 30 november 2015, 11:23 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 01-12-2015, 12:18

Volgende week maandag 7 december zal de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht in heel Nederland uitzenden. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel goed is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Het bericht zal aangegeven dat het om een controlebericht gaat.

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of noodweer met een tekstbericht informeren. Volgens de overheid hebben de meeste mensen altijd een mobiel bij zich. Daardoor worden met NL-Alert meer mensen bereikt tijdens een noodsituatie. Daarnaast werkt de dienst op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. NL-Alert werkt daardoor óók als het netwerk is overbelast.

4G-netwerken

KPN, Vodafone en T-Mobile zenden het NL-Alert uit via hun 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Onlangs maakte T-Mobile hier het netwerk voor gereed. Begin 2016 kan de overheid NL-Alert uitzenden over het 4G-netwerk van Tele2. Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moeten gebruikers dit zelf doen. De alarmdienst is inmiddels ruim tachtig keer ingezet om mensen te informeren bij verschillende noodsituaties.

Update

Tele2 laat in een reactie aan Security.NL weten dat het ministerie van Veiligheid en Justitie nog steeds werkt aan de koppeling tussen de meldkamers en het 4G-netwerk van Tele2. Dit heeft tot gevolg dat Tele2-klanten op maandag 7 december die via het 4G-netwerk van de provider verbonden zijn niet het NL-Alert controlebericht zullen ontvangen, in tegenstelling tot klanten van overige providers.

Reacties (5)
30-11-2015, 12:09 door Anoniem
Hoe moet dat straks voor die (vaak oudere) mensen die nooit een mobiel hebben aanstaan?
Kunnen die dat Alert ook op hun gewone vaste telefoon ontvangen?
Want je kunt er donder op zeggen dat de sirenes straks niet meer gebruikt gaan worden.

Het is al net als bij de belastingen: er wordt weer een hele groep (ouderen) uitgesloten: die moeten maar meegaan met hun tijd.

Het zou voor KPN en consorten toch helemaal niet zo moeilijk moeten zijn om de alert (op abonnement/aanvraag) om te leiden naar vaste telefoonnummers en daar een standaard ingesproken boodschap weer te geven.
30-11-2015, 14:19 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou voor KPN en consorten toch helemaal niet zo moeilijk moeten zijn om de alert (op abonnement/aanvraag) om te leiden naar vaste telefoonnummers en daar een standaard ingesproken boodschap weer te geven.

Technisch zal dit geen grote uitdaging zijn, maar het bepalen van de locatie van de gebruikers van zo'n nummer lijkt me niet makkelijk, vaste nummers zijn tegenwoordig niet heel erg vast meer. Cell Broadcast gaat uit van de locatie zendmast, is jouw telefoon in de buuurt, dan krijg je het bericht. Zo wordt een NL alert dus alleen "uitgezonden" op de masten in de buurt van de ramp. Misschien de mogelijkheid voor "vaste" telefoon gebruikers om te abonneren op bepaalde postocde gebrieden?
01-12-2015, 12:06 door Anoniem

Want je kunt er donder op zeggen dat de sirenes straks niet meer gebruikt gaan worden.
Een tijd geleden heeft men al besloten dat per eind 2017 de sirenes er uit gaan. (reden: kosten te veel geld)
03-12-2015, 12:25 door Anoniem
Alle ouderen in mijn omgeving hebben een mobieltje. Vaak ook nog een tablet. Ze gaan echt wel mee met de techniek hoor. En je hebt al een prepaid mobiel voor 10 euro bij de kijkshop.
08-12-2015, 19:10 door Anoniem
en hoe gaat dat dan straks in de havens, als de sirenes verdwijnen..?
Menig buitenlands schip en crew zit toch niet op het NL Alert netwerkje..

Gaat er dan net als in de vorige eeuwen (voor het luchtalarm) weer iemand op de fiets de schepen waarschuwen..
dus het levert nog banen op ook
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.