image

EFF: Google volgt surfgedrag scholieren via Chromebooks

woensdag 2 december 2015, 12:49 door Redactie, 10 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft bij de Amerikaanse toezichthouder FTC een klacht tegen Google ingediend, omdat de internetgigant via Chromebooks en Google Apps het surfgedrag van scholieren zou volgen. Vanwege de "spionage" van leerlingen is de EFF een campagne gestart.

Als onderdeel van de 'Spying on Students' campagne onderzocht de EFF de apparatuur en software die scholen aan scholieren verstrekken, waaronder Chromebooks en Google Apps voor het onderwijs. Hoewel Google gegevens van scholieren niet gebruikt voor gerichte advertenties, ontdekte de EFF dat de 'Sync-feature' van Chrome standaard op Chromebooks voor scholen staat ingeschakeld. Hierdoor kan Google alle websites die scholieren bezoeken, alsmede hun zoekopdrachten, bekeken YouTube-video's en wachtwoorden volgen, opslaan en voor niet-advertentiedoeleinden gebruiken, zo stelt de EFF.

Volgens de burgerrechtenbeweging vraagt Google geen toestemming van leerlingen en hun ouders en omdat sommige scholen het gebruik van Chromebooks verplichten, kunnen ouders de dataverzameling door Google niet voorkomen. Google heeft de EFF inmiddels laten weten dat de instelling op Chromebooks voor scholen waardoor Chrome data synchroniseert zal worden uitgeschakeld. De burgerrechtenbeweging noemt het een kleine stap in de juiste richting, maar vindt dat Google niet ver genoeg gaat om de privacyschending van studenten te corrigeren. Om scholieren te helpen met hun privacy heeft de EFF een uitleg online gezet hoe de privacyinstellingen van Chromebooks en Google-accounts kunnen worden aangepast.

Reacties (10)
02-12-2015, 13:19 door Anoniem
Dat viel natuurlijk wel te verwachten. Leuk, van die goedkope laptoptjes, maar het is en blijft de corebusiness van Google om jou gerichte advertenties te verkopen.
02-12-2015, 14:16 door Anoniem
En niemand zag dat natuurlijk aankomen. Android is next?
02-12-2015, 14:27 door sloepie
Ik begrijp het probleem niet. Die kinderen hebben toch nog helemaal niets te verbergen? Dus wat maakt het dan uit dat ze dag en nacht in hun doen en laten worden gevolgd. Google is toch niet "Evil"?
02-12-2015, 14:59 door Anoniem
Hoezo spionage ? Het is al jaren bekend wat het business model is van Google, niets geheims aan. Wil je dat niet, neem dan geen Chromebook zou ik zeggen. Indien deze scholieren worden ''bespioneerd'', dan is dat mijns inziens de verantwoordelijkheid van degenen die besloten hebben dat deze leerlingen Chromebooks moeten gaan gebruiken. Vrij simpel.
02-12-2015, 19:55 door karma4 - Bijgewerkt: 05-12-2015, 15:57
Mooi al die telemetry in een Linux benadering. http://www.linux.com/directory/Distributions/livecd/chrome-os-linux dat OS maakt echt geen verschil. De enige weerbaarheid met controlerende instanties kan van de overhead komen. Als die het laat afweten is er echt een probleem. Die amerikanen hebben tenmisnte nog https://www.ftc.gov/enforcement/rules/rulemaking-regulatory-reform-proceedings/childrens-online-privacy-protection-rule. Hier lijkt het adverteren via kinderen gewoon gevonden te worden.
02-12-2015, 19:55 door Anoniem
Ze hebben weer iets nieuwe gevonden om over te zeuren bij het EFF:
- Google levert Chromebooks.
- Scholen 'dwingen' gebruik van Chromebooks af;
- School is dus ook verantwoordelijk voor inrichting/beheer van chromebook (?);
- Google levert standaard-configuratie van Chromebooks out-of-the-box;
- School verandert (blijkbaar) niks aan deze configuratie;
- School levert Chromebooks uit aan studenten.
- Dus: Google spioneert op studenten.

Binnenkort weer een nieuwe aflevering van onze internethelden bij het EFF. Experts in hart en nieren.
Voor wie niet kan wachten, de topics van volgende week:
- Microsoft levert Bitlocker niet mee in alle Windows versies. Microsoft helpt dus bewust de NSA mee met het afbreken van informatiebeveiliging van de consument.
- HTTP is niet versleuteld. Een bewuste aanval van de internet engineering taskforce om privacy om zeep te helpen?
- Uit expertonderzoek van het EFF blijkt dat niet elk UDP-pakket aankomt. Dezelfde experts wijzen Apple aan als potentieel dader.
- Een voorbeeld van perfecte databescherming: EFF loopt een dag mee bij het NSA.
02-12-2015, 22:00 door Ron625
Als alternatief is het ook mogelijk om een ander OS te installeren.
Dat gaat niet makkelijk, maar is wel te doen, er zijn handleidingen voor op internet.
03-12-2015, 05:51 door Anoniem
Er zijn hele ladingen Chromebooks op scholen in Nederland in gebruik. Naast het feit dat de wet overtreden wordt doro het gebruik van chromebooks en de gegevensopslag..is dit natuurlijk een extra aandachtspunt.
04-12-2015, 16:10 door Anoniem
Is 1 oplossing voor. Keihard de school aanklagen voor miljoenen dollars. Dat zal ze leren zomaar de privacy van de kinderen te compromitteren.

Argument dat een leraar geen IT deskundige is gaat niet op, dan hadden ze namelijk ook niet voor een bepaald model/fabrikant moeten kiezen.
05-12-2015, 16:00 door karma4 - Bijgewerkt: 05-12-2015, 17:01
Door Ron625: Als alternatief is het ook mogelijk om een ander OS te installeren.
Dat gaat niet makkelijk, maar is wel te doen, er zijn handleidingen voor op internet.
Ja en jij bouwt dan ook even alle educatieve software om met de bijbehorende service? Het is niet het OS waar het probleem zit. Het is de hele ketting vanaf de hardware tot en MET het doelgebruik (lesmateriaal / testen / examens) .
Juist dat ontwikkelen en servicen van dat lesmateriaal is waar het om gaat.

Door Anoniem: Is 1 oplossing voor. Keihard de school aanklagen voor miljoenen dollars. Dat zal ze leren zomaar de privacy van de kinderen te compromitteren.
Argument dat een leraar geen IT deskundige is gaat niet op, dan hadden ze namelijk ook niet voor een bepaald model/fabrikant moeten kiezen.
De leraar heeft weinig zeggenschap over het lesmateriaal. Dat is een bestuurszaak (school) met wat aanwijzingen vanuit de overheid betreft kerndoelen https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vrijheid-van-onderwijs/inhoud/zelf-een-school-oprichten. Ooit managers bestuurders met kennis van IT gezien?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.