image

Mozilla stopt met advertenties op Tiles-pagina Firefox

zondag 6 december 2015, 13:59 door Redactie, 6 reacties

Mozilla gaat stoppen met het tonen van advertenties op de Tiles-pagina van Firefox, een feature die pas enkele maanden geleden voor het eerst in de browser werd doorgevoerd. Dat heeft de opensourceontwikkelaar via een blogposting deze week bekendgemaakt.

In eerste instantie wilde Mozilla op de Tiles-pagina advertenties in de vorm van "Suggested tiles" weergeven. Het ging om advertenties die op het surfgedrag van de gebruiker waren gebaseerd. Nog geen drie maanden na de introductie is besloten ermee te stoppen. Volgens Mozilla blijkt uit eigen onderzoek dat gebruikers relevante content willen die opwindend en uitdagend is. De browserontwikkelaar wil dat soort content aan Firefoxgebruikers gaan tonen.

"We hebben daarom besloten met het adverteren in Firefox via het Tiles-experiment te stoppen, om ons op 'content discovery' te kunnen focussen", zegt Mozilla's Darren Herman. Hij merkt op dat alle lopende afspraken met betrekking tot het tonen van de advertenties de komende maanden zullen worden afgerond. "Adverteren in Firefox had een mooie manier kunnen zijn om geld te verdienen, maar het was op dit moment niet de juiste manier voor ons omdat we ons willen richten op de kernervaring voor onze gebruikers", schrijft Herman.

Toch is het experiment niet voor niets geweest, gaat Herman verder. "We vinden dat het advertentie-ecosysteem beter moet en we vinden dat ons werk met dit advertentie-experiment heeft aangetoond dat het ook beter kan." Hij merkt daarbij op dat Mozilla naar manieren zal blijven zoeken die voor een betere balans in het advertentie-ecosysteem moeten zorgen, waarbij iedereen profiteert, alsmede producten te ontwikkelen die de privacy van gebruikers respecteren en transparantie, keuze en controle voorop stellen.

Reacties (6)
06-12-2015, 15:32 door Anoniem
In eerste instantie wilde Mozilla op de Tiles-pagina advertenties in de vorm van "Suggested tiles" weergeven.

Wellicht waren de Firefox gebruikers daar niet zo van gecharmeerd en hadden de meesten het doorgeven van surfgedrag aan FF dichtgezet cq de startpagina uit (of op blank) gezet. Zoals ook ik.

Volgens Mozilla blijkt uit eigen onderzoek dat gebruikers relevante content willen die opwindend en uitdagend is. De browserontwikkelaar wil dat soort content aan Firefoxgebruikers gaan tonen.

Dat kan leuk worden. Wat mag ik dan wel verstaan onder "opwindend en uitdagend". Doet me toch erg denken in een bepaalde richting die ik bij google (-Safe) Search zeer bewust heb afgesloten.

Dat krijgen ik straks ongevraagd te zien als ik Firefox gebruik? Dan gaat FF er subiet uit (al ben ik eigenlijk nog steeds blij met de diverse mogelijkheden en addons)! Of ik zoek net zolang tot ik dat ook weer uit kan zetten en daarin ben ik dan natuurlijk niet de enige.
06-12-2015, 16:49 door Anoniem
Ja,inderdaad,en ook vind ik dat de mensen die dus geen advertenties voorgechoteld willen krijgen ze gewoon weg kunnen houden.
06-12-2015, 18:22 door [Account Verwijderd]
Advertenties in FireFox? Is mij nooit opgevallen. In een post enkele maanden terug waarin ik nog anoniem reageerde kwamen adv's in FireFox ook al ter sprake; en snapte er niets van. Nu pas begrijp ik waarom. Ik gebruik al jaren aan een stuk in FireFox de extensie: New Tab Homepage.
06-12-2015, 19:56 door Anoniem
Krijg ik straks een lekker naakt wijf te zien als ik Firefox open? Spannend hoor!
07-12-2015, 08:37 door Overcome
Volgens Mozilla blijkt uit eigen onderzoek dat gebruikers relevante content willen die opwindend en uitdagend is. De browserontwikkelaar wil dat soort content aan Firefoxgebruikers gaan tonen.

En dat onderzoek is afgerond nádat de feature is geïnstalleerd? Nu begin ik toch te twijfelen aan de requirements analyse van Mozilla. Als een feature vlak na introductie alweer van het toneel verdwijnt (of al dan niet in een andere vorm wordt aangeboden), dan doe je toch iets verkeerd in de voorbereiding.
07-12-2015, 14:05 door quikfit
Nooit een advertentie gezien... :-o
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.