Poll
image

Maak jij al gebruik van de Berichtenbox op MijnOverheid?

maandag 7 december 2015, 15:09 door Redactie, 21 reacties
Ja
35.55%
Nee
64.45%
Reacties (21)
07-12-2015, 15:25 door Anoniem
Wie toeslagen ontvangt kan toch niet anders?
07-12-2015, 15:54 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 15:25 uur:
Wie toeslagen ontvangt kan toch niet anders?
Vooralsnog zijn het slechts de voorschotbeschikkingen voor de toeslagen die je ontvangt in de Berichtenbox op MijnOverheid. Zou je je Berichtenbox niet in gebruik nemen en die voorschotbeschikkingen voor de toeslagen niet bekijken, dan krijg je toch normaal de toeslagen uitbetaald. Je hoeft er de Berichtenbox dus niet per se voor in gebruik te nemen. Maar niettemin is het wel verstandig, zodat je kunt zien of alles klopt, en je kennis kunt nemen van wijzigingen en andere belangrijke informatie.
Wie dat wil zou nog zonder kunnen, maar het is verstandiger om je berichten toch maar wel te bekijken.
Ikzelf heb daarom onlangs mijn Berichtenbox maar in gebruik genomen.
08-12-2015, 10:24 door Anoniem
De vraagstelling had dan ook misschien beter 'Wil jij gebruik maken van de Berichtenbox op MijnOverheid?' kunnen luiden, zoals het er nu naar uit ziet ontkom je uiteindelijk toch niet aan dit verhaal..
08-12-2015, 13:35 door Anoniem
Ik heb er een bericht over ontvangen en die ging direct de prullenbak in. Als het belangrijk is ontvang ik vast wel nog een briefje.
08-12-2015, 15:58 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 08-12-2015, 18:48
@ Anoniem 13:35 uur,

Zoals ik gisteren 15:54 uur ook aangaf, je bent niet verplicht die Berichtenbox op MijnOverheid in gebruik te nemen, maar bepaalde berichten krijg je alleen nog daar, inmiddels geldt dat voor de voorschotbeschikkingen voor de toeslagen.

Zoals ik gisteren aangaf, mijns inziens is het verstandig om je berichten wél te bekijken, zodat je kunt zien of alles klopt, en je kennis kunt nemen van wijzigingen en andere belangrijke informatie.

Heb je de overtuiging dat dergelijke berichten niet belangrijk voor je zijn, dan kun je blijkbaar zonder.
Maar kom je er door het niet bekijken van berichten te laat achter dat bepaalde informatie in zo'n bericht van belang was voor je, dan vermoed ik dat de gevolgen voor jou zijn en je geen begrip van de overheid hoeft te verwachten.

Let op, begrijp me niet verkeerd - ik ben geen verdediger van dat Berichtenbox-systeem, integendeel. Maar de verantwoordelijkheid voor het eventueel niet gebruiken van dat systeem zal hoogstwaarschijnlijk volledig bij de burger gelegd worden, de overheid die pak je er niet mee wanneer je dat systeem negeert.
08-12-2015, 16:59 door [Account Verwijderd]
Maak jij al gebruik van de Berichtenbox op MijnOverheid?

Nee, en ben het niet van plan ook. Vertrouw ICT projecten van de overheid niet.
08-12-2015, 19:24 door Anoniem
Maak jij al gebruik van de Berichtenbox op MijnOverheid?

Nee (nog niet), maar door het klant-onvriendelijke gedrag van de overheid en de politiek zijn alle (meerderjarige) burgers van Nederland hier toe veroordeeld.

Een partij als de VVD dat marktwerking hoog in het vaandel heeft staan, is niet in staat om de burgers zelf te laten beslissen hoe ze met de overheid willen communiceren. De vormen die niet of weinig gebruikt worden, zullen dan na enige tijd vanzelf afsterven.

Nu schuift de overheid weer eens haar verantwoordelijkheid af op de burgers.
De overheid wil met haar burgers communiceren (zij heeft deze behoefte want ze wil geld zien), maar doet dit op zo'n manier dat het de schuld van de burger is als hij/zij het bericht van de overheid niet leest/ontvangt.

Als dit door een commercieel bedrijf gedaan werd, waren ze nu al failliet.
Maar ja, overheid/politiek en klantvriendelijkheid.
Ze hebben nog veel te leren.
09-12-2015, 00:10 door Briolet
Ik gebruik de box al sinds oktober vorig jaar. Voor mij persoonlijk vind ik het wel praktisch. Mijn gemeente stuurt er de gemeentebelasting heen. De RDW stuurt er de jaarlijkse oproep APK heen etc.

Zelf archiveer ik mijn facturen het liefst digitaal, want dat zoekt veel sneller dan in papieren mappen. Als ik ze digitaal ontvang via de berichtenbox, bespaart het mij het inscannen van de belangrijke documenten.

Mijn scanner past OCR toe op een eigen scan en plakt die tekst achter het plaatje zodat ik er op kan zoeken, maar een ontvangen pdf is veel compacter van formaat dan een eigen scan en beter te indexeren door mijn PC.
09-12-2015, 00:23 door Anoniem
Kan iemand mij vertellen hoe ik een berichtenbox op Mijn Overheid kan instellen. Ik ben al jarenlang dakloos en zit af en toe via de pc van enkele kennissen op het internet.
09-12-2015, 10:59 door Anoniem
Door Anoniem: Kan iemand mij vertellen hoe ik een berichtenbox op Mijn Overheid kan instellen. Ik ben al jarenlang dakloos en zit af en toe via de pc van enkele kennissen op het internet.

Waar krijg je je normale post als dakloze?
09-12-2015, 11:03 door Anoniem
Ik heb geen DigiD en kan (als ik het al zou willen) die mailbox niet eens activeren.
09-12-2015, 11:29 door Anoniem
Door Anoniem: Kan iemand mij vertellen hoe ik een berichtenbox op Mijn Overheid kan instellen. Ik ben al jarenlang dakloos en zit af en toe via de pc van enkele kennissen op het internet.
Wat een modelburger.
Dakloos maar wel trouw elk jaar je blauwe envelop ophalen en de belastingaangifte doen.
Hulde en een lintje!
09-12-2015, 13:30 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 10-12-2015, 13:28
Door Anoniem, wo.09-12, 00:23 uur:
Kan iemand mij vertellen hoe ik een berichtenbox op Mijn Overheid kan instellen. Ik ben al jarenlang dakloos en zit af en toe via de pc van enkele kennissen op het internet.
Een korte uitleg vind je hier:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/campagnes/landingspaginas/prive/digitale_post/
In 4 stappen aan de slag met uw Berichtenbox:
[knop] "Activeer uw account ->" (linkt naar MijnOverheid.nl, https://mijn.overheid.nl/)
1. Log in met uw DigiD op MijnOverheid.
2. Klik op 'ja' voor het ontvangen van e-mail.
3. Geef uw e-mailadres door.
4. Vul de verificatiecode in.  [Die ontvang je op je opgegeven e-mailadres.]
N.B.
Voor het activeren én voor het gebruiken van je Berichtenbox op MijnOverheid.nl heb je uiteraard wel een eigen DigiD en eigen e-mail adres nodig, maar ik neem aan dat dat geen probleem hoeft te zijn, ik vermoed dat je een eigen webmail-account hebt.
Succes.

AANVULLING/ CORRECTIE, do.10-12, 00:52 uur:
Door Briolet, do.10-12, 00:20 uur:
Voor een eigen DigiD heb je een vast adres nodig.
Vorig jaar heeft men het wel mogelijk gemaakt dat iemand met een vast adres in het buitenland een DigiD kon krijgen, maar bij mijn weten krijgt een dakloze deze nog steeds niet.
Als dat klopt, dan heb je als dakloze dus geen DigiD, en bij dat ontbreken daarvan kun je géén toegang krijgen tot je Berichtenbox op MijnOverheid.nl.
Als dat zo is, dan vind ik dat tamelijk misselijk. Dakloos zijn is in allerlei opzichten al moeilijk genoeg, als je daarbij ook niet de mogelijkheden kunt gebruiken die DigiD biedt, dan zijn een aantal dingen die je zou willen kunnen regelen via een pc van kennissen (of desnoods via een pc in een bibliotheek), niet toegankelijk.

AANVULLING/ CORRECTIE, do.10-12, 13:28 uur:
Door Anoniem, do.10-12, 11:42 uur:
[De dakloze] kan in de Gemeente waar deze is ingeschreven in het bevolkingsregister (of in de Gemeente waar die persoon voor het laatst was ingeschreven) een postadres verkrijgen bij de lokale Maatschappelijke Opvang.
Kost weinig tot niets (hooguit kosten voor uittreksel bevolkingsregister); verder enkel wat moeite om formuliertjes in te vullen en 2x af te laten stempelen. [...]
Je hebt voor het aanvragen van een Digi-D dus geen "vast" adres nodig, maar een postadres.
Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere aanvragen bij de overheid e/o (semi-publieke) dienstverleners.
Door Anoniem, do.10-12, 13:06 uur:
Kleine correcties op mijn reactie van 11:42
1] Het gaat niet om het bevolkingsregister, maar om de adreshistorie.
[...]
Dat is mooi.
Met postadres is dus DigiD beschikbaar,
en met DigiD plus (web)mailadres is de Berichtenbox op MijnOverheid.nl te gebruiken.

Aan Anoniem van wo.09-12, 00:23 uur,
Zou je nog geen postadres hebben, dan kun je dat aanvragen,
vervolgens kun je met je postadres plus Burgerservicenummer (BSN) een DigiD aanvragen,
en met je DigiD en (web)mail kun je dan je Berichtenbox op MijnOverheid.nl activeren en gebruiken.
 
10-12-2015, 00:20 door Briolet
Door Spiff: Voor het activeren én voor het gebruiken van je Berichtenbox op MijnOverheid.nl heb je uiteraard wel een eigen DigiD … nodig, .

En voor een eigen DigiD heb je een vast adres nodig.

Vorig jaar heeft men het wel mogelijk gemaakt dat iemand met een vast adres in het buitenland een DigiD kon krijgen, maar bij mijn weten krijgt een dakloze deze nog steeds niet.
10-12-2015, 00:42 door Spiff has left the building
Door Briolet, 00:20 uur:

Voor een eigen DigiD heb je een vast adres nodig.

Vorig jaar heeft men het wel mogelijk gemaakt dat iemand met een vast adres in het buitenland een DigiD kon krijgen, maar bij mijn weten krijgt een dakloze deze nog steeds niet.

Dankjewel voor die informatie, Briolet.
Als dat klopt, dan vind ik dat tamelijk misselijk.
Dakloos zijn is in allerlei opzichten al moeilijk genoeg, als je daarbij ook niet de mogelijkheden kunt gebruiken die DigiD biedt, dan zijn een aantal dingen die je zou willen kunnen regelen via een pc van kennissen (of desnoods via een pc in een bibliotheek), niet toegankelijk.

Weet je ook waarom het zo is dat je voor een eigen DigiD per se een vast adres nodig hebt?
 
10-12-2015, 11:15 door Briolet
Waarom je een vast adres nodig hebt voor een DigiD, kan ik zo niet zeggen, maar ik verwacht dat dit met mogelijk misbruik te maken heeft. Zonder mogelijkheid om fysiek te controleren of iemand überhaupt nog bestaat, kun je ook geen misbruik constateren.

Wat er met je DigiD gebeurd als je plots dakloos wordt, weet ik ook niet. Blijft die bestaan of vervalt die alsnog?

Juist voor de daklozen lijkt mij de berichtenbox ideaal zijn om toch nog contact met de overheid te onderhouden..
10-12-2015, 11:42 door Anoniem
Door Briolet:
Door Spiff: Voor het activeren én voor het gebruiken van je Berichtenbox op MijnOverheid.nl heb je uiteraard wel een eigen DigiD … nodig, .

En voor een eigen DigiD heb je een vast adres nodig.

Vorig jaar heeft men het wel mogelijk gemaakt dat iemand met een vast adres in het buitenland een DigiD kon krijgen, maar bij mijn weten krijgt een dakloze deze nog steeds niet.
Zeker wel, deze kan in de Gemeente waar deze is ingeschreven in het bevolkingsregister (of in de Gemeente waar die persoon voor het laatst was ingeschreven) een postadres verkrijgen bij de lokale Maatschappelijke Opvang.
Kost weinig tot niets (hooguit kosten voor uittreksel bevolkingsregister); verder enkel wat moeite om formuliertjes in te vullen en 2x af te laten stempelen.
Het levert zelfs nog wat op, want betrokkene komt vanaf dat moment in aanmerking voor een daklozen-uitkering (€80,- per week) en andere tegemoetkomingen (hulpverlening, toeslagen, etc etc).
Vervolgens staan daar (natuurlijk) wel verplichtingen tegenover, waaronder het wekelijks fysiek aanwezig zijn om te tekenen voor de ontvangst van die daklozenuitkering.
Dat laatste klinkt wellicht wat grof, maar is vooral bedoeld als vast contactmoment met de Gemeente (= verantwoordelijke) en om betrokkene in beeld te houden bij de verschillende instanties.

Je hebt voor het aanvragen van een Digi-D dus geen "vast" adres nodig, maar een postadres.
Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere aanvragen bij de overheid e/o (semi-publieke) dienstverleners.


Door Spiff:
Door Briolet, 00:20 uur:...
Dankjewel voor die informatie, Briolet.
Als dat klopt, dan vind ik dat tamelijk misselijk.
Dakloos zijn is in allerlei opzichten al moeilijk genoeg, als je daarbij ook niet de mogelijkheden kunt gebruiken die DigiD biedt, dan zijn een aantal dingen die je zou willen kunnen regelen via een pc van kennissen (of desnoods via een pc in een bibliotheek), niet toegankelijk.

Weet je ook waarom het zo is dat je voor een eigen DigiD per se een vast adres nodig hebt?
 
Zie mijn reactie hierboven m.b.t. het verschil tussen een postadres en een vaste woon- of verblijfplaats.

Het postadres is nodig als verificatie, en om te kunnen communiceren met betrokkene natuurlijk.
Overigens vind ik het ontroerend om te lezen dat je zo over de kwetsbaren in onze maatschappij denkt Spiff, dat doet me goed. Ooit gedacht aan vrijwilligerswerk? Ik heb er door familie-omstandigheden, op het moment helaas geen tijd meer voor, maar ieder uurtje dat je over hebt per week, is welkom. Voldaan gevoel = gegarandeerd.
Al helemaal als je een beetje overweg kunt met de Nederlandse taal en een PC trouwens! ;)

MvG een voormalig vrijwilliger en actief donateur van 'team activering' bij een niet nader te noemen M.O.
10-12-2015, 13:06 door Anoniem
Kleine correcties op mijn reactie van 11:42

1] Het gaat niet om het bevolkingsregister, maar om de adreshistorie.
2] Gestelde voorwaarden aan een daklozenuitkering verschillen (sterk) per Gemeente. Ik ben vergeten te vermelden dat mijn informatie een voorbeeld betreft.
10-12-2015, 13:20 door Spiff has left the building - Bijgewerkt: 10-12-2015, 13:30
Door Anoniem, 11:42 uur:
Zeker wel, deze kan in de Gemeente waar deze is ingeschreven in het bevolkingsregister (of in de Gemeente waar die persoon voor het laatst was ingeschreven) een postadres verkrijgen bij de lokale Maatschappelijke Opvang.
Kost weinig tot niets (hooguit kosten voor uittreksel bevolkingsregister); verder enkel wat moeite om formuliertjes in te vullen en 2x af te laten stempelen. [...]
Je hebt voor het aanvragen van een Digi-D dus geen "vast" adres nodig, maar een postadres.
Hetzelfde geldt voor vrijwel alle andere aanvragen bij de overheid e/o (semi-publieke) dienstverleners.
Door Anoniem, do.10-12, 13:06 uur:
Kleine correcties op mijn reactie van 11:42
1] Het gaat niet om het bevolkingsregister, maar om de adreshistorie.
[...]
Dankjewel voor die informatie.
Dat is een prettig bericht.
Ik heb die informatie als aanvulling/ correctie toegevoegd in mijn bericht van gisteren, wo.09-12, 13:30 uur.
Nogmaals bedankt voor die informatie.

Door Anoniem, 11:42 uur:
Overigens vind ik het ontroerend om te lezen dat je zo over de kwetsbaren in onze maatschappij denkt Spiff, dat doet me goed. Ooit gedacht aan vrijwilligerswerk? Ik heb er door familie-omstandigheden, op het moment helaas geen tijd meer voor, maar ieder uurtje dat je over hebt per week, is welkom.
Dankjewel, Anoniem.
Ik heb er in mijn situatie spijtig genoeg eveneens niet de tijd en energie voor.
Ik hoop dat de bijdragen in deze thread een kleine bijdrage zijn.
Ik hoop wel dat Anoniem van wo.09-12, 00:23 uur (de dakloze) deze thread ziet voordat de redactie die volgende week uit zicht parkeert. Met een zoekopdracht is de thread dan nog wel te vinden, maar wie dat niet weet zou zomaar kunnen denken dat het weg is, dat zou zonde zijn.
10-12-2015, 13:56 door Anoniem
Door Briolet: Ik gebruik de box al sinds oktober vorig jaar. Voor mij persoonlijk vind ik het wel praktisch. Mijn gemeente stuurt er de gemeentebelasting heen. De RDW stuurt er de jaarlijkse oproep APK heen etc.

Zelf archiveer ik mijn facturen het liefst digitaal, want dat zoekt veel sneller dan in papieren mappen. Als ik ze digitaal ontvang via de berichtenbox, bespaart het mij het inscannen van de belangrijke documenten.

Mijn scanner past OCR toe op een eigen scan en plakt die tekst achter het plaatje zodat ik er op kan zoeken, maar een ontvangen pdf is veel compacter van formaat dan een eigen scan en beter te indexeren door mijn PC.

De meeste mensen gaan berichten niet downloaden (maar laten ze online staan) en hebben dus helemaal geen eigen kopie meer. Als de overheid de berichten gewoon zou mailen (en daarbij een public key zou aanbieden voor iedereen die er mee overweg kan) dan heeft iedereen een kopie in eigen beheer, kan de overheid zich niet verschuilen achter automatische leesbevestigingen en heb jij meer privacy en je bent ook niet afhankelijk van een portal waar je vaak en verplicht moet inloggen.

Dus als iedereen deze box gaat negeren en de belastingdienst plat gaat bellen of schrijven met vragen en klachten over toeslagen of bezwaren tegen heffingen, dan gaat de belastingdienst misschien een veel beter alternatief aanbieden.

Maar dat gaat niet gebeuren als iedereen het dan toch maar gaat gebruiken... Met als gevolg dat miljoenen Nederlanders van een prutsproject afhankelijk zijn voor communicatie met de overheid.
10-12-2015, 22:23 door Anoniem
Door Spiff: Ik hoop wel dat Anoniem van wo.09-12, 00:23 uur (de dakloze) deze thread ziet voordat de redactie die volgende week uit zicht parkeert. Met een zoekopdracht is de thread dan nog wel te vinden, maar wie dat niet weet zou zomaar kunnen denken dat het weg is, dat zou zonde zijn.
Iets doen, en het dan loslaten.
Wie weet ben jij het over 5 jaar helemaal vergeten en heeft iemand anders er (zonder te posten) wat aan ;)

(dakloos digi-d aanvragen geen huis digi-d aanvragen geen postadres digi-d aanvragen <-- Sorry, even Google een beetje plagen hahahaha)


OT:
Die postbode op de fiets in weer en wind, die krantenjongen/meisje rond de kerst, post(geheim) en brievenbussen horen bij (mijn visie van) het leven.
Stukje blijk van maatschappelijk functioneren of zo, ik weet het ook niet helemaal zeker.

Die zgn. "Berichtenbox op MijnOverheid" is prima voor de mensen die het willen gebruiken, maar geef ook een alternatief als Overheid. Iedereen heeft al een hekel aan al die kloteformulieren, aanvraag dit, toeslag dat, bijdrage hier, toestand daar, laat de burger het dan in ieder geval nog op zijn eigen manier afhandelen alstublieft.
Ik wil namelijk gewoon post > perforator + map > ieder jaar een nieuwe map (of meer, kinderen, zucht) > na 3 jaar de op de zolder en bij de volgende verhuizing gooi je het weg.

Ik wil die keuze. Mijn vrouw ook. En op mijn kinderen maakt een vel papier met een staartdeling (gelukkig) nog altijd meer indruk dan een sommetje binnen die achterlijke 'leeromgeving' (met rekenmachine) op het tablet. 12x18 = rekenmachine. Dat moet je toch niet willen als overheid? Mensen die alleen nog maar in kunnen loggen en een rekenmachine kunnen gebruiken?

Ik wil post, zelfs die blauwe envelop.

(En begin niet over printen aub, daar kan ik al helemáál over zeiken...)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.