image

Google voorziet Chrome voor Android van extra beveiliging

dinsdag 8 december 2015, 09:52 door Redactie, 3 reacties

Google heeft een beveiligingsmaatregel die in de desktopversie van Chrome aanwezig is nu ook aan de Androidversie toegevoegd, waardoor miljoenen mobiele gebruikers extra zullen worden beschermd. Het gaat om Safe Browsing, dat gebruikers beschermt tegen malware- en phishingsites en waarschuwt voor besmette downloads en misleidende software.

Het Androidplatform en de Play Store hadden volgens Google al bescherming tegen potentieel schadelijk apps. De dreiging voor mobiele gebruikers is echter niet alleen afkomstig van apps. Ook social engineering, en met name phishing, vormt een risico. Google houdt daarom een lijst van phishingsites bij om gebruikers via Safe Browsing te waarschuwen. Het beschermen van mobiele apparaten via Safe Browsing is volgens Google lastiger dan het beschermen van desktops, omdat ervoor moet worden gezorgd dat de lijst met schadelijke websites niet achterloopt.

Mobiele data is echter kostbaar voor gebruikers, dus dataverkeer en de omvang van de lijst zijn hierbij erg belangrijk. Dit speelt ook bij de snelheid van mobiel internetverkeer, dat op veel plekken trager dan wifi is, en de betrouwbaarheid van mobiele internetverbindingen. "Bytes zijn belangrijk: ons mantra is dat elke bit die Safe Browsing naar een mobiel toestel stuurt de beveiliging moet verbeteren", zegt Noe Lutz van het Google Chrome Team.

Om dit te realiseren wordt er onder andere naar de regio gekeken waar bepaalde aanvallen plaatsvinden. Nederlandse gebruikers zullen bijvoorbeeld niet de websites krijgen doorgestuurd die voor aanvallen op Braziliaanse gebruikers worden gebruikt. Daarnaast wordt informatie over de meest risicovolle websites het eerst verstuurd. Verder is er met het 'compressieteam' van Google samengewerkt om de data zo klein mogelijk te maken en heeft het Android Security Team ervoor gezorgd dat de software op het toestel extra zuinig met geheugen- en processorgebruik is, alsmede het netwerkverkeer zo ver mogelijk wordt beperkt.

Androidgebruikers beschikken waarschijnlijk al over de nieuwe Safe Browsing-client, die onderdeel van Google Play Services is vanaf versie 8.1. De eerste app die het gebruikt is Chrome 46. In het geval gebruikers een kwaadaardige website bezoeken zullen ze vervolgens worden gewaarschuwd, net als op de desktop.

Reacties (3)
08-12-2015, 13:34 door Anoniem
Zou mooi zijn als google chrome eens default een optie maakt om ads te blokkeren op android ZONDER je telefoon te hoeven rooten..
08-12-2015, 15:33 door Anoniem
Had er al paar dagen geleden eentje gezien, nadat ik per ongeluk op de advertentie "whatsapp moet worden geupdate" klikte.

Werkt prima.
Ziet er bijna tzelfde uit als desktop melding...
08-12-2015, 15:33 door johanw
Weer iets overbodigs dat ik uit moet zetten,want default staat dit soort ongein altijd aan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.