image

G Data lanceert gratis tool tegen toolbars en adware

donderdag 10 december 2015, 13:27 door Redactie, 4 reacties

Het Duitse anti-virusbedrijf G Data heeft vandaag een gratis tool tegen toolbars, adware en andere ongewenste programma's gelanceerd. Volgens de virusbestrijder voeren adware en potentieel ongewenste software momenteel de top 10 aan van de meest voorkomende aanvallen op pc-gebruikers.

Dergelijke programma’s worden meestal geïnstalleerd zonder instemming van de gebruiker en veroorzaken vaak veel overlast. Ook zijn de programma's vaak lastig van de computer te verwijderen. Clean Up, zoals de nu gelanceerde tool wordt genoemd, helpt hierbij door de meest voorkomende types van adware te verwijderen. Het is hiervoor niet nodig de tool eerst te installeren. Na het downloaden kan er meteen een scan worden uitgevoerd en eventueel gevonden ongewenste software worden verwijderd.

G Data omschrijft ongewenste software als programma's die meestal mee worden geïnstalleerd met een programma dat de gebruiker wil gebruiken en om die reden installeert. Voorbeelden zijn toolbars in de browser of programma’s die claimen de pc te optimaliseren voor betere prestaties. Soms worden hinderlijke advertenties getoond en wordt geprobeerd de gebruiker over te halen om een product aan te schaffen. Vaak wordt hiertoe de pc expres trager gemaakt, zodat de gebruiker geneigd zal zijn om 'de oplossing voor het probleem' aan te schaffen.

Reacties (4)
10-12-2015, 13:43 door Anoniem
Detecteerd en verwijderd het ook de Bing, Google en AVG toolbartroep? Dat zou echt fijn zijn.

Hier is trouwens al een prima tool voor; Unchecky; haalt automatisch vinkjes weg in setups om automatische installatie van toolbars te voorkomen.
10-12-2015, 13:47 door Spiff has left the building
Ik heb G Data's Clean Up tooltje niet getest (niks te cleanen ook, overigens).
Ik ben echter benieuwd of het enkel de Adware en PUPs en toolbars pakt, of dat het ook eventuele opgeslagen adware supported installers neigt op te ruimen (denk aan installers van bijvoorbeeld ImgBurn en FreeFileSync).

G Data antivirus slaat sinds anderhalf jaar standaard ook fel aan op adware supported installers, zelf wanneer je die installers slechts wilt downloaden, of de opslaglocatie van de opgeslagen installers benadert. Om dat gedrag te vermijden is het nodig in de G Data antivirus settings voor realtimebeveiliging het onderdeel "Op telefoonkiezers/ spyware/ adware/ riskware controleren" uit te schakelen.
Zou datzelfde gedrag ook gelden voor G Data's Clean Up tooltje, let dan op dat het je eventuele opgeslagen adware supported installers niet opruimt.
10-12-2015, 18:59 door Anoniem
.GD?
Mocht iemand ook een wenkbrauw hebben opgetrokken of met de ogen hebben geknipperd bij de .gd domein extensie.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grenada

Het benelux kantoor van dit AV bedrijf staat trouwens niet tussen de bananen en cacao maar in het saaie Nederland en is met een virtuele safari-tocht te bezichtigen bij voldoende uitvergroting van de volgende afbeelding (ik zie in ieder geval de fotograaf staan).
http://businessenit.nl/wp-content/uploads/2014/02/Danielle-van-Leeuwen-G-Data-Software-Benelux-4.jpg

Foto hoort overigens bij meer gratis advies artikel : http://businessenit.nl/2014/02/07/microsoft-windows-xp-end-of-life-punt/

Je moet toch wat als je niets met een auto exe download kan niewaar?
11-12-2015, 13:34 door Anoniem
Door Anoniem: Detecteerd en verwijderd het ook de Bing, Google en AVG toolbartroep? Dat zou echt fijn zijn.

Hier is trouwens al een prima tool voor; Unchecky; haalt automatisch vinkjes weg in setups om automatische installatie van toolbars te voorkomen.
Dan ben jij daar kennelijk te laat achtergekomen anders had jij die toolbars niet ;-)

Ik ben nou weer blij met Google. Smaken verschillen gelukkig!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.