image

D66 stelt Kamervragen over nieuwe wet computercriminaliteit

vrijdag 11 december 2015, 13:58 door Redactie, 6 reacties

Eind november kondigde het kabinet aan dat het voorstel voor de nieuwe wet computercriminaliteit naar de Tweede Kamer was gestuurd, maar twee weken verder is de betreffende wettekst nog altijd niet door de Kamer ontvangen. Aanleiding voor D66-Kamerleden Swinkels en Verhoeven om vragen te stellen.

De twee Kamerleden willen van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie weten wat hij van de werkwijze vindt om een persbericht te sturen over een wet, waarvan de consultatie twee jaar geleden al is afgerond, zonder dat het betreffende wetsvoorstel bij de Kamer is ingediend. Daarnaast vragen ze wanneer het wetsvoorstel computercriminaliteit III nu bij de Tweede Kamer wordt ingediend. De Kamerleden hadden de minister gevraagd om de vragen (pdf) voor 4 december te beantwoorden, maar een reactie is nog altijd niet ontvangen. Verhoeven laat via Twitter weten dat hij de minister volgende week om opheldering zal vragen.

Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op de systemen van verdachten in te breken. Ook kunnen verdachten via een gevangenisstraf worden gedwongen om hun encryptiesleutel of wachtwoord af te staan en wordt het wederrechtelijk overnemen en 'helen' van gegevens strafbaar. Volgens het kabinet zijn er nu onvoldoende mogelijkheden om bijvoorbeeld wachtwoorden te achterhalen, versleuteling van gegevens ongedaan te maken en illegale acties van terroristische organisaties op het internet tegen te gaan.

Indien het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen het Openbaar Ministerie en politie straks op afstand 'heimelijk onderzoek' doen in computers van criminelen of terroristen en gegevens vastleggen of ontoegankelijk maken, zo liet het kabinet bij de aankondiging weten.

Reacties (6)
11-12-2015, 14:09 door Anoniem
aha...het woord terrorisme valt weer.
11-12-2015, 14:40 door karma4
Wordt kennelijk via achterdeurtjes heimelijk gelagiseerd, je zou toch eens de legale weg volgen als politicus.
11-12-2015, 15:56 door Anoniem
Het valt me op dat het andere magische woord: Kinderporno niet is gevallen of de nieuwkomer: Fraude. Maar goed, gezien Parijs in het geheugen is terrorisme meer van toepassing om het publiek stil te houden.
11-12-2015, 16:08 door Anoniem
Opzich vind ik dat terug hacken niet eens zo gek. Liever dat dan het brakke voorstel voor verplicht afgeven van sleutels.

Als je de analogie trekt met een huiszoeking, dan past terug hacken daar misschien ook wel bij. Dus bijv. mits door een rechter of officier goedgekeurd (dus zeer selectief) en bijv. verplicht binnen 24u na de hack de verdachte op de hoogte stellen.
11-12-2015, 17:36 door Anoniem
Waarschijnlijk heeft het Ministerie van Veiligheid en Justitie andere dingen aan hun hoofd dan lastige vragen van Tweede kamer-leden of nieuwe wetgeving.

Mogelijke oorzaken:
1. Ze zijn nog in shock over het negatieve oordeel van de onderzoekscommssie op zowel Teeven, Opstelten als ook de werking van het Ministerie.
2. Ze zijn nog bezig om het volgende schandaal onder te schoffelen voordat het kans heeft uit te breken.
3. Ze hebben niets om in te dienen, behalve het proefbalonnetje van enkele weken terug.

Of misschien wel alle drie de opties.
11-12-2015, 22:19 door Anoniem
Computer is al zo langzaam met al de addware en zo nu nog geneuzel van ...... Erbij ja ooit zal je wel een kerrtje een terrorist vangen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.