image

Microsoft beschermt Windows 10 tegen drive-by-aanvallen

donderdag 17 december 2015, 10:07 door Redactie, 5 reacties

Microsoft heeft een update voor Windows 10 uitgerold die gebruikers van Microsoft Edge en Internet Explorer 11 tegen drive-by-aanvallen moet beschermen. Drive-by-aanvallen, ook bekend als drive-by-downloads, maken gebruik van kwetsbaarheden in browsers en browserplug-ins om automatisch malware op de computer te plaatsen. Het bezoeken van een gehackte website of het te zien krijgen van een besmette advertentie is hiervoor voldoende.

De meeste drive-by-aanvallen maken gebruik van bekende kwetsbaarheden waarvoor beveiligingsupdates al beschikbaar zijn. Gebruikers die de updates hebben geinstalleerd lopen dan geen risico. De tijd tussen het verschijnen van een update en de exploit die hier misbruik van maakt wordt steeds korter. Daarnaast waren er het afgelopen jaar ook meerdere zero day-aanvallen. In dit geval gaat het om exploits waarvoor nog geen update beschikbaar is.

"Door deze trend hebben gebruikers minder tijd om naar een veilige situatie te updaten en kunnen niet langer vertrouwen dat het installeren van patches een betrouwbare bescherming tegen drive-by-aanvallen is", aldus Microsoft. Om gebruikers tegen dit soort aanvallen te beschermen heeft Microsoft SmartScreen uitgebreid. Dit is het filter in Internet Explorer en Microsoft Edge dat tegen kwaadaardige websites beschermt.

Het gaat dan om websites die via social engineering malware aanbieden of phishingsites. Via informatie uit Microsoft Edge, Internet Explorer, Bing, Defender en de Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET) heeft Microsoft ook zicht op drive-by-aanvallen. Er is dan ook besloten om deze informatie voor SmartScreen te gebruiken en op deze manier gebruikers tegen dergelijke aanvallen te beschermen.

Cachebestand

In tegenstelling tot het detecteren van phishingsites en social engineering-aanvallen, moeten drive-by-aanvallen worden gedetecteerd voordat de website wordt geladen. Om te voorkomen dat dit invloed op de prestaties van de browser heeft, gebruikt SmartScreen een klein cachebestand om tegen drive-by-aanvallen te beschermen. Dit cachebestand wordt regelmatig door de browser geüpdatet, zodat SmartScreen alleen wordt aangeroepen als er een grote kans is dat de website kwaadaardige content bevat. In dat geval krijgen gebruikers een duidelijke melding te zien.

Reacties (5)
17-12-2015, 10:29 door Anoniem
Windows 10 en beschermen dat lijkt mij best ver gezocht.
17-12-2015, 13:17 door Anoniem
Vraag is een beetje of dit alleen in Win10 wordt gerealiseerd. Veel bedrijven draaien Windows 7 met IE 11.
17-12-2015, 15:07 door Anoniem
Ik zie niet echt in wat hier nieuw is. 'Smart'Screen bestaat al erg lang. Het werkte alleen heel vaak niet. Zou het nu wel fatsoenlijk werken?
17-12-2015, 18:49 door Anoniem
Titel is fout.

Browser doet poging tot bescherming. Niet het OS.
23-12-2015, 16:26 door Anoniem
Haha het is maar net hoe jij computert ik download veel zit veel op internet en heb nog nooit last van iets gekregen, dus het lijkt me wel degelijk te werken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.