image

AIVD: cyberdreiging blijft prioriteit in 2016

donderdag 17 december 2015, 12:00 door Redactie, 3 reacties

Cyberdreigingen krijgen ook volgend jaar prioriteit van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), zo heeft de geheime dienst in het jaarplan 2016 laten weten dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Exacte details zijn echter onbekend. De brief over het jaarplan bevat alleen de hoofdlijnen.

De precieze inhoud van het jaarplan is staatsgeheim. Deze wordt wel gedeeld met de parlementaire Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD), waar de voorzitters van de gekozen fracties in de Tweede Kamer in zitten. In de brief (pdf) stelt de AIVD dat de inlichtingenbehoefte op het gebied van buitenlandse spionage in Nederland of gericht tegen Nederlandse belangen volgend jaar wordt voortgezet. "Op het gebied van digitale spionage geldt dat de anonimiteit en winstgevendheid van digitale aanvallen ongekende nieuwe mogelijkheden biedt voor de daders/opdrachtgevers om hun politieke en/of economische belangen te behartigen", aldus de geheime dienst.

De AIVD laat verder weten dat de voorbeelden van waargenomen digitale aanvallen, gericht op spionage en het vergaren van kwetsbare en kostbare informatie, talrijk zijn en de dreiging en (potentiële) schade daarvan groot is. Ook kan het gaan om digitale aanvallen gericht op sabotage of maatschappelijke ontwrichting. De AIVD doet onderzoek naar dergelijke cyberaanvallen en werkt daarbij nauw samen met de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Reacties (3)
17-12-2015, 12:13 door Ler0y JenKins
Stap 1: Stoppen met het gebruik van Windows XP
Stap 2: In plaats van die fossielen, laat nieuwe jongere mensen de ICT/Security regelen binnen de overheid.
Stap 3: Innoveer een geschikte balans tussen Privacy en veiligheid, anders blijf je bezig met surveilleren.

Jongens, hou dit stappenplan aan en Nederland heeft nooit meer last van cyberaanvallen.
17-12-2015, 13:07 door Anoniem
Zo Leroy, misschien moet jij maar cyberbaas worden, je hebt er blijkbaar verstand van.
17-12-2015, 23:05 door Anoniem
Stap 1: Gebruik een Cryptoboss O.S

Meer is er niet nodig
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.