image

CBS: toename van telewerken bij Nederlandse bedrijven

donderdag 17 december 2015, 12:22 door Redactie, 0 reacties

Sinds 2013 groeit het aantal Nederlandse bedrijven weer waar het mogelijk is om te telewerken, ook al kan dit beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Inmiddels krijgen bij driekwart van de Nederlandse bedrijven waar tien of meer mensen werken medewerkers vanuit huis, andere locaties of onderweg toegang tot de ICT-systemen van het bedrijf, zo laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. In 2003 was dit nog geen kwart.

Na een periode van stabilisatie tussen 2008 en 2012 steeg het aandeel bedrijven met telewerkvoorzieningen weer, tot 74 procent in 2015. Ook het aandeel werknemers dat telewerkt nam de afgelopen jaren toe. Bedrijven in de specialistische zakelijke diensten, zoals bijvoorbeeld rechtskundige dienstverlening of architecten- en ontwerpbureaus, en de bedrijfstak informatie en communicatie ondersteunen telewerken op grote schaal. In beide branches betreft het negen op de tien bedrijven.

In sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, doen bedrijven veel minder aan telewerken. Zo komt telewerken in de horeca bij nog geen vier op de tien bedrijven voor. Grote bedrijven met meer dan 250 werkzame personen bieden vrijwel altijd telewerkmogelijkheden aan met een aandeel van 96 procent. Voor deze bedrijven geldt in iedere bedrijfstak dat het aandeel boven de 90 procent ligt, ook voor de horeca.

Telewerkers

Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit 2014 blijkt dat 15 procent van alle werknemers minimaal een halve dag per week telewerkt. Meer mannen dan vrouwen zijn actief als telewerker: 18 tegen 12 procent. Hoogopgeleiden doen acht keer zo vaak aan telewerken dan laagopgeleiden. Van de hoogopgeleide mannen is één op de drie telewerker tegen bijna één op de vier hoogopgeleide vrouwen. Werknemers die in de provincie Utrecht wonen telewerken het meest (19 procent). Met 10 procent telewerkende werknemers scoren Friesland en Zeeland verhoudingsgewijs het laagst.

Veiligheid

Het ondersteunen van telewerken kan ook beveiligingsrisico's met zich meebrengen, omdat aanvallers via de verbinding van een telwerkende medewerker toegang tot het bedrijfsnetwerk proberen te krijgen. Eind vorig jaar besloot de United States Postal Service (USPS) vanwege een grote datadiefstal waarbij de gegevens van 800.000 werknemers werden gestolen telewerken tijdelijk te staken. Werknemers konden via hun VPN (Virtual Private Network) niet meer op het netwerk inloggen. Begin dit jaar werden ook verschillende incidenten met telewerken bij het Amerikaanse Veterans Affairs bekend.

In oktober werd gewaarschuwd voor aanvallers die misbruik van een beveiligingslek in de Cisco Clientless SSL VPN maakten om bedrijven en organisaties te hacken. De Cisco SSL VPN Service, ook aangeduid als Cisco Web VPN, is een web-gebaseerd VPN waarmee werknemers via hun browser toegang tot het bedrijfsnetwerk en servers kunnen krijgen en onlangs liet het televisieprogramma Zembla nog weten dat ASML via een zero day-lek in een VPN-verbinding was gehackt.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.