image

VN-chef wil 'digitale blauwhelmen' voor online conflicten

donderdag 17 december 2015, 12:42 door Redactie, 3 reacties

Het hoofd IT van de Verenigde Naties wil dat IT-professionals in het geval van online conflicten als digitale blauwhelm kunnen worden ingezet, zo meldt het Duitse Heise Online vandaag. Om ook in de toekomst relevant te blijven zal het nodig zijn om over een troepenmacht van IT-professionals te beschikken.

Volgens Atefeh Riazi, Chief Information and Technology Officer bij de VN, zullen de oorlogen van de toekomst cyberoorlogen zijn. Het internet heeft de wereld veranderd en dit heeft ook gevolgen voor de taken van de VN. Daarom moet ook de VN worden veranderd, zodat het ook in de 'cyberwereld' kan opereren, zo laat Riazi in een interview met het Duitse IT-magazine weten.

Als het aan Riazi ligt komen er twee soorten digitale blauwhelmen. De één richt zich op cybersecurity, dat onderwerpen zoals malware, hacking en continuïteitsmanagement omvat. De andere digitale blauwhelmen gaan zich met de bestrijding van cybercrime bezighouden. Hiervoor moet er een wereldwijd Computer Emergency Response Team (CERT) komen. Lidstaten moeten vervolgens mensen leveren die als digitale blauwhelm worden getraind. Riazi heeft lidstaten onlangs opgeroepen om het project te ondersteunen.

Reacties (3)
17-12-2015, 12:57 door Anoniem
Geachte heer Riazi,

Richt u ook een derde tak op die zich bezig houdt met het verbeteren van de algehele veiligheid van operating systemen, netwerken en cloud sites? Voorkomen van crime is beter dan bestrijden, ja toch?
17-12-2015, 14:57 door Anoniem
De VN moet zich hier niet mee bemoeien. Er zijn nu veel belangrijkere zaken waar de VN aandacht aan zou moeten schenken. Ieder ontwikkeld land heeft al een eigen CERT en ieder bedrijf van omvang heeft ook een CERT.

Er is al meer dan genoeg internetpolitie. Bedrijven en overheden moeten hun eigen security in orde hebben. Dat is prioriteit één.
17-12-2015, 15:00 door ph-cofi
Ik probeer een beeld te vormen van hoe dergelijke blauwhelmen eruit zien. Ze rijden rond in witte gepanserde wagens met
"U N" erop en ze scheuren het parkeerterrein op bij Tennet om af te dwingen dat de softwareversies en passwords worden gewijzigd van de energie-infrastructuur.
Of ze vliegen naar China, naar de Foxconn fabriek om in te grijpen in de laptops-met-lekke-firmware en om te voorkomen dat ooit nog een IoT met lekken af fabriek de deur gaat.
Dat moet een spannend beroep zijn.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.