image

Washington klaagt bedrijf achter Microsoft-scam aan

donderdag 17 december 2015, 13:45 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse staat Washington heeft een bedrijf aangeklaagd dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de telefoonscams waarbij mensen worden opgelicht door personen die zich als medewerkers van Microsoft voordoen. Het gaat om het bedrijf iYogi dat vanuit New York opereert en meer dan 5.000 werknemers in Indiase telefooncentra heeft.

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie van de staat Washington blijkt dat iYogi consumenten misleidt, zodat ze onnodige diensten of producten afnemen. In online advertenties doet iYogi zich voor als partner van Microsoft, Apple of HP. Als consumenten het telefoonnummer in de advertentie bellen krijgen ze ook te horen dat ze met een partner van het bedrijf in kwestie spreken. De iYogi-werknemer probeert vervolgens toegang tot de computer van de beller te krijgen en stelt dat er allerlei malware op de computer aanwezig is.

Vervolgens wordt de consument onder druk gezet om de niet-bestaande problemen op te laten lossen, wat 379 dollar kan kosten. Ook probeert de iYogi-medewerker een virusscanner te verkopen, door te stellen dat er geen anti-virussoftware op het systeem staat. Hiervoor moet 80 dollar worden betaald. Als laatste stelt de oplichter dat de consument naar Windows 10 moet upgraden. Hiervoor wordt 80 dollar in rekening gebracht, ook al is de upgrade gratis.

Volgens de officier van justitie van de staat Washington schendt iYogi door deze misleidende tactieken verschillende wetten die consumenten moeten beschermen. Via de rechter wordt nu geprobeerd om het bedrijf met de praktijken te laten stoppen. Microsoft stelt dat in de staat Washington elk jaar zo'n 71.000 mensen voor een bedrag van 33 miljoen dollar worden opgelicht. Tijdens de aankondiging van de aanklacht liet Microsoft-topman Brad Smith weten dat iYogi één van de bedrijven is waar Microsoft de meeste klachten over ontvangt.

Reacties (1)
18-12-2015, 16:49 door Anoniem
O dat gaat lekker zo... dit is 3.5 jaar geleden al genoemd en nu zijn ze nog bezig om "via de rechter iets te proberen"...
Misschien toch maar Mafia methoden tegen een dergelijk Mafia bedrijf inzetten??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.