image

Nederland stelt cybercrime centraal bij EU-voorzitterschap

donderdag 17 december 2015, 14:36 door Redactie, 0 reacties

Nederland zal volgend jaar tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie de aanpak van cybercrime en cybersecurity centraal stellen. Dat laat minster Van der Steur van Veiligheid en Justitie in een brief (pdf) aan de Eerste Kamer weten. "Belangrijke thema’s die we aan de orde zullen stellen zijn terrorismebestrijding, migratie, de aanpak van cybercrime en de Europese forensische ruimte", aldus de minister.

Hij stelt dat Nederland zich vooral zal inzetten op verbetering van de internationale samenwerking op het gebied van cybercrimebestrijding en op het verder brengen op van de discussie over het jurisdictievraagstuk in cyberspace. Deze aandachtspunten zijn eerder op de Global Conference on Cyber Space in april aan de orde geweest. De verbetering van de internationale samenwerking richt zich vooral op operationele samenwerking. Daarnaast wordt gewerkt aan de samenwerking van Europees openbaar aanklagers door de oprichting van een netwerk van aanklagers die zich met de bestrijding van cybercrime bezighouden.

Cybersecurity

Naast de aanpak van cybercrime is ook cybersecurity één van de onderwerpen die Van der Steur in zijn brief noemt. Volgens de minister hecht Nederland veel waarde aan het verbeteren van cybersecurity. "Cyberspace heeft een groot economisch en sociaal potentieel, maar biedt helaas ook kansen aan criminele en schadelijke (statelijke) activiteiten, die veiligheidsrisico’s met zich brengen. Effectieve en efficiënte implementatie van de Cyber Strategie van de EU uit 2013 is derhalve van belang." Nederland zal zich daarom gaan inzetten voor het versterken van bewustwording, preventie en operationele samenwerking. Het EU-voorzitterschap van Nederland loopt van 1 januari tot en met 30 juni 2016.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.