image

Defensie maakt regelmatig gebruik van cyberreservisten

zaterdag 19 december 2015, 07:01 door Redactie, 2 reacties

Defensie maakt bij oefeningen regelmatig gebruik van cyberreservisten, zo laat een woordvoerder tegenover Security.NL weten. Ze kunnen onder andere voor cyberoperaties en het helpen bij de verdediging van defensienetwerken worden ingezet. Deze week maakte Defensieminister Hennis in de vaststelling van de Defensiebegroting (pdf) bekend dat er een poule van cyberreservisten is gecreëerd. Dit is nodig om te kunnen voorzien in cybercapaciteit en -kennis, aldus de minister.

Twee jaar geleden werd bekend dat Defensie in totaal zo'n 150 reservisten wil werven. Een jaar geleden bleek dat Defensie een acquisitietool ontwikkelde om cyberspecialisten als reservist te kunnen werven. Een woordvoerder van Defensie laat weten dat het beoogde aantal reservisten nog niet is bereikt. "We leggen de lat hoog en de in- en opname capaciteit is beperkt." Het streefgetal van 150 reservisten is dan ook een langjarige commitment.

De reservisten, die afkomstig zijn uit allerlei sectoren, zoals overheid, banken, telecom, energie en consultancy, worden onder andere geworven via mond-tot-mondreclame en directe contacten met bedrijven en belangenorganisaties, zoals NL-ICT en VNO/NCW. "Bedrijven hebben er immers ook baat bij. De publiek-private samenwerking met Defensie draagt bij tot een veiliger Nederland", zo stelt de woordvoerder.

De verantwoordelijkheid voor de inzet van cyberreservisten ligt bij het Defensie Cyber Commando. Reservisten kunnen worden ingezet voor dezelfde taken als reguliere militairen. In het geval van cyberreservisten gaat het om het uitvoeren van cyberoperaties, het helpen bij de verdediging van Defensienetwerken, het ondersteunen van civiele autoriteiten en het adviseren van de commandant van een missie over te nemen stappen. "Op dit moment worden al regelmatig cyberreservisten ingezet bij oefeningen van de krijgsmacht", zo laat de woordvoerder weten.

Reacties (2)
19-12-2015, 15:10 door superglitched - Bijgewerkt: 19-12-2015, 15:12
Met een acquisitie profiel (lees: vacature) waarin MBO systeembeheerder werden gevraagd gaan er uiteraard geen hoogopgeleiden geworven worden. Weinig hoogopgeleide zitten er vermoedelijk op te wachten om kabels te leggen, firewalls in te stellen en SNORT software te draaien. Het zijn allemaal leuke dingen, maar meer voor MBO-ers.

Als ze security researchers, netwerk analisten of python programmeurs willen zullen ze daar ook op moeten werven.

Daarnaast heeft een echte ICT-er weinig zin om over de stormbaan te rennen, neem een voorbeeld aan de Amerikanen, ga mee met de tijd. Gooi ook de leeftijd omhoog, want security professionals kennen geen leeftijdsgrenzen zoals de jongens die in fitte fysieke conditie moeten zijn.

Hier heeft defensie nog echt moeite mee. Helaas kunnen ze dit nog niet onder ogen zien.
19-12-2015, 16:12 door Anoniem
De reservisten, die afkomstig zijn uit allerlei sectoren, zoals overheid, banken, telecom, energie en consultancy, worden onder andere geworven via mond-tot-mondreclame en directe contacten met bedrijven en belangenorganisaties, zoals NL-ICT en VNO/NCW. "Bedrijven hebben er immers ook baat bij. De publiek-private samenwerking met Defensie draagt bij tot een veiliger Nederland", zo stelt de woordvoerder.

Als dienstbare burger heb ik alvast onze overtuiging en vastberadenheid voor de vrienden in het verdere oosten vertaald.
??????????, ??????? ????????? ?? ?????? ????????, ? ??? ????? ????????????????, ??????????? ????, ????????????????, ?????????? ? ???????????, ? ????????? ?? ?????? ?? ??? ? ???? ? ?????? ????????? ? ?????????? ? ????????????????? ????????, ?????? ??? ???-NL ? ??? / ???. "???????? ????????????? ????? ??????? ??????. ???????-??????? ?????????????? ? ??????? ???????????? ????? ??????????? ???????????", ??????? ????????????? ????????.

Mocht deze website het cyrillische alfabet na plaatsing alsnog omzetten in vele vraagtekens.
Niet getreurd, die vraagtekens zullen ongetwijfeld anders wel op een ander moment rijzen als deze vastberaden boodschap oostwaards is gewaaid.
Mogelijk beantwoord met een forse cyberlach.

Cyber hier
cyber daar
cyber heeft de toekomst
Echt waar!

Dat cyber(diarree) nog niet tot woord van het jaar verkozen is..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.