image

Google test inloggen zonder wachtwoord

woensdag 23 december 2015, 13:40 door Redactie, 9 reacties

Google is bezig met het testen van een nieuwe inlogmethode waarbij gebruikers zonder wachtwoord toegang tot hun account krijgen. Dat laat één van de testers op Reddit weten. De geteste inlogmethode maakt gebruik van de smartphone. Zodra gebruikers op de desktop op hun Google-account willen inloggen moeten ze hun e-mailadres opgeven.

Vervolgens verschijnt er een melding dat ze het inloggen op hun telefoon moeten bevestigen en er op een bepaald getal moet worden geklikt dat de inlogpagina laat zien. Daarna is de gebruiker ingelogd. Tegenover VentureBeat verklaart Google dat het een kleine groep gebruikers de nieuwe inlogmethode laat testen. De internetgigant stelt dat de nieuwe inlogmethode helpt tegen phishing, omdat de telefoon het wachtwoord wordt.

Image

Reacties (9)
23-12-2015, 14:38 door Anoniem
Al heel lang probeert Google het telefoonnummer van Gmail clienten te koppelen aan het Gmail account, en dit lijkt gewoon een nieuwe poging om dit te bewerkstelligen. Security: 10-07-2013, 23:07 door evertVB.
Misschien zijn er gebruikers die daar destijds mee akkoord zijn gegaan, en de gevolgen indien die er zijn, hier kunnen plaatsen
23-12-2015, 16:07 door Profeet
Want telefoons zijn 100% safe natuurlijk. Raken we ook nooit kwijt en zo :). Ik heb me twijfels :).
23-12-2015, 19:01 door Joep Lunaar
niet zozeer iets echt nieuws, wel goed: beveiligingsfuncties die over een out-of-band kanaal (i.c. de smartphone) beschikken zijn inherent minder kwetsbaar voor beveiligingsgebreken in het primaire kanaal (i.c. GMail client)
23-12-2015, 22:59 door Anoniem
Kan leuk worden als je geen smartphone hebt.

Je wordt, zelfs al ben je (als gepensioneerde) vrijwel de hele dag thuis, steeds meer gedwongen altijd een mobieltje aan te hebben staan.

DigID verificatie, ING Bank Tancodes, zometeen NL-Alert als de sirenes stoppen, Gmail komt daar ook bij en dan is een gewone mobiel ook niet goed genoeg meer. En helemaal als je gedwongen wordt met mobieltjes te betalen.

Er zijn (medische/verzekerings) instanties en bedrijven die je (proberen te) dwingen een mobiel nummer op te geven, anders kom je bij de betreffende registratie gewoon niet verder. Maar dat ding staat bij mij altijd uit. Heb er wel een bij me voor pech onderweg en bij wandelingen, maar ook dan staat ie normaal uit. Dus heeft het ook weinig zin een mobiel nummer te vermelden.

Ja je hebt ze nog hoor die mensen die onderweg om zich heen kijken in plaats van voortdurend naar een klein schermpje te staren... :-)
23-12-2015, 23:40 door Anoniem
Ze jagen op je telefoon nummer en straks ook nog de kleur van je onderbroek en je merk toilet papier zeker...
Nou google ik heb nieuws voor jullie in drie termijnen: Nu niet, dan niet en nooit niet!
En als ze dit echt doorzetten en standaard maken dan steken ze hun services maar in een plaats waar het licht niet schijnt!
24-12-2015, 02:29 door Anoniem
Ik gebruik mij mobielnummer niet voor google en facebook, masr telkens krijg je wel melding tijdens inloggen.
24-12-2015, 08:14 door Anoniem
Door Anoniem: Al heel lang probeert Google het telefoonnummer van Gmail clienten te koppelen aan het Gmail account, en dit lijkt gewoon een nieuwe poging om dit te bewerkstelligen.

Dit kan gewoon d.m.v. een push naar een telefoon/tablet waarmee op hetzelfde gmail-account ingelogd is. De enige vereiste is een gmail-app versie die dit ondersteund.
24-12-2015, 08:49 door Anoniem
Door Anoniem: Ze jagen op je telefoon nummer en straks ook nog de kleur van je onderbroek en je merk toilet papier zeker...
Nou google ik heb nieuws voor jullie in drie termijnen: Nu niet, dan niet en nooit niet!
En als ze dit echt doorzetten en standaard maken dan steken ze hun services maar in een plaats waar het licht niet schijnt!

Als je denkt dat je je telefoonnummer geheim kun houden voor de Googles van deze wereld heb je een pittige uitdaging.

Zodra iemand uit je kennissenkring jou als contact toevoegd op een "standaard ingesteld" android toestel worden je gegevens al gesynchroniseerd naar Google. Waarom denk je dat je ook erg "handig" geboortedatum, adres, emailadres enz aan zo'n contact kan toevoegen op je telefoon?

Dat doen ze al jaren, dus tenzij je al jaren je telefoonnummer ook geheim houdt voor kennissen zijn je gegevens allang
bekend.

Windows 10 begint nu ook al met het delen van ingetikte WIFI-wachtwoorden met je "vrienden". Het opslaan van je bitlocker recovery key in de cloud etc. Allemaal om het zo makkelijk mogelijk te maken ... voor henzelf.

Tijd voor een waterdicht anoniem online nep-ID, en dan nog zal het niet meevallen want er zijn nu eenmaal zaken waar je je echte gegevens af moet geven.
24-12-2015, 09:11 door Anoniem
Ik gebruik Google dan ook niet...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.