image

Ellsberg: Tor helpt democratie te beschermen

zondag 27 december 2015, 11:03 door Redactie, 11 reacties

Het anonimiteitsnetwerk Tor wordt geregeld in een kwaad daglicht gesteld, toch speelt het een belangrijke rol bij het beschermen van democratieën in de hele wereld, zo stelt de Amerikaanse klokkenluider Daniel Ellsberg. Ellsberg werd bekend omdat hij in 1971 de Pentagon Papers aan de media lekte.

Het betrof een zeer geheim onderzoek van het Pentagon over de oorlog in Vietnam. Volgens Ellsberg houden overheden en regeringen allerlei zaken geheim om geen verantwoording aan het volk af te leggen, vervolging te ontlopen of geen fouten toe te hoeven geven. Klokkenluiders helpen om deze zaken aan het volk kenbaar te maken, maar het doorspelen van documenten is niet eenvoudig en de gevolgen kunnen groot zijn, zoals uit de veroordeling van Chelsea Manning blijkt.

"Je kunt geen democratische overheid hebben met de hoeveelheid openbare informatie die de Amerikaanse overheid toestaat. Dat moet veranderen. We hebben meer klokkenluiders nodig, meer Mannings en meer Snowdens en dat gaat niet gebeuren met de mogelijkheid van de overheid om iedereen te kunnen volgen en afluisteren met middelen die zelfs de Stasi zich niet kon voorstellen", aldus Ellsberg.

De klokkenluider merkt op dat Tor klokkenluiders in staat stelt om informatie te lekken en het mogelijk maakt voor journalisten om zich met onderzoeksjournalistiek bezig te houden. "Het vrijgeven van informatie die de overheid geheim wil houden vereist moed en zal nooit zonder risico zijn. Maar om die risico's te beperken en het toegankelijker te maken moeten we veilig en anoniem kunnen communiceren met het congres, media en het publiek en daarbij speelt Tor een belangrijke rol", zo merkt Ellsberg op.

Reacties (11)
27-12-2015, 12:04 door Briolet
maar het doorspelen van documenten is niet eenvoudig en de gevolgen kunnen groot zijn, zoals uit de veroordeling van Chelsea Manning blijkt.

Wel een heel slecht voorbeeld dat Ellsberg hier aanhaalt. Manning zou ook veroordeeld zijn als hij de documenten via Tor gelekt had. Blijkbaar heeft Ellsberg zijn huiswerk niet goed gedaan.
27-12-2015, 12:44 door Anoniem
Er is altijd een afweging van voordelen en nadelen van zo iets, en voor mij valt die momenteel meer uit in de richting
nadelen. Als Tor niks doet om misbruik te voorkomen dan zal dat ook niet veranderen denk ik.
27-12-2015, 14:07 door Anoniem
Moet je nog wel onafhankelijke media hebben in de wereld. De meeste media is in handen van een klein select groepje en die bepalen wat wij wel of niet mogen weten. Hier in NL is de miskraam van Sabia meer nieuws geweest dan de Turken die 60 Koerden afslachtten. Net als een Noors rapport dat de grootschalige smokkel van olie door IS naar Turkije aan het licht brengt. Ook geen woord van door onze pers, haalde het journaal niet eens. Ook hier kennen we censuur dus wat voor nut heeft het om klokkenluider te spelen. Post Snowden zijn er allerlei maatregelen genomen om nieuwe leaks niet meer te laten publiceren. De pers en media hebben de taak om overheden te controleren maar sinds deze de spreekbuis van deze overheden zijn gaan vormen is klokkenluiden een vorm van zelfdoding geworden. Ik zou ook niet weten waarom je überhaupt nog zou willen klokkenluiden want echt veel bereik je er niet mee.
De mensen luisteren er naar, nemen de gebeurtenissen voor kennisname aan en gaan weer door met hun zielige leventje, kijk maar hoe weinig er met programma's als Zwarte Zwanen gebeurd is. Want wat hebben al die klokkenluiders tot op heden bereikt? Zijn er regeringsleiders voor vastgezet, zijn er illegale zaken terug gedraaid, zijn we er beter van geworden? Neen, zelf hier in NL was de bonnetjes affaire gewoon een wassen neus om het klootjesvolk het idee te geven dat er nog iets van integriteit aanwezig is.
27-12-2015, 16:00 door Anoniem
Het anonimiteitsnetwerk Tor wordt geregeld in een kwaad daglicht gesteld

Klopt, triest geïllustreerd alhier met de (alweer) first poster die daar sinds november/december 2014 een domme sport van maakt op deze site.

Een ander december voorbeeld van eenzelfde detailpeeping zonder ook maar enige daadwerkelijke verdere kennis van zaken rondom het onderwerp Tor.
https://www.security.nl/posting/411724#posting411774

Een recenter voorbeeld als episch voorbeeld van dommig maar wat roepen
https://www.security.nl/posting/454158#posting454270

Opbouwend nut van dit soort bijdragen = 0
Slechts bedoeld om discussie uit te lokken en weg te wezen.

Huiswerk goed doen?
Dat heb je nooit gedaan op het onderwerp Tor.
Hou het bij de detail onderwerpjes waar je je wel in lijkt te hebben verdiept als daar zijn Ziggo modems als Ziggo klant, nasjes als nas gebruiker, dmarck vanwege het beheer van de mailbox van je papa, nieuwswaardigheden uit je regio hier repliceren als vaste lezer van de wereldse Stentor krant, weetjes omtrent financiële regelgeving omdat je een .. bent?

Hoe je de glans van sommige edelstenen af krijgt is inmiddels ook een ruime expertise van je aan het worden.
Wat het nut daarvan dan weer is?
Werkvoorziening voor de eigen clan?
27-12-2015, 21:07 door Anoniem
Ik zou heel graag de klokken willen luiden vanwege ernstige misstanden die ik persoonlijk in Nederland heb meegemaakt. Ik heb hierbij niets aan anonimiteit en dus ook niet aan Tor. Mijn vraag is HOE je in een "rechtsstaat" de klokken kunt luiden m.b.t. een zaak indien je bent "kaltgestellt" en daardoor de "onafhankelijke advocatuur" en "vrije journalistiek" niet kunt bereiken.
28-12-2015, 05:05 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou heel graag de klokken willen luiden vanwege ernstige misstanden die ik persoonlijk in Nederland heb meegemaakt. Ik heb hierbij niets aan anonimiteit en dus ook niet aan Tor. Mijn vraag is HOE je in een "rechtsstaat" de klokken kunt luiden m.b.t. een zaak indien je bent "kaltgestellt" en daardoor de "onafhankelijke advocatuur" en "vrije journalistiek" niet kunt bereiken.

Dat ligt eraan wat er aan de hand is.
Je kunt ook bij een journalist, advocaat op bezoek gaan na een telefonische afspraak,
of media indien je dit wenst.
Ook hier mis ik waarom je de "onafhankelijke advocatuur" en "vrije journalistiek" niet kunt bereiken?
Is je case misschien niet interresant genoeg, of.................?

Verder ligt het eraan met wie je een probleem hebt, en wat er aan de hand is.

Mensen uit andere landen met een streng regieme blokkeren vaak sommige website's
en door Tor te gebruiken kunnen mensen dan toch een en ander volgen zonder dat een
overheid daar weet van heeft. Of ze kunnen via een Tor met andere mensen mailen
noem het maar allemaal op. Dus Tor kan wel degelijk helpen.

In jouw geval ligt het anders, je zou je verhaal op een persoonlijke webpagina kunnen
zetten, gekoppeld aan een twitter account, of Facebook of....andere vorm van social media.
Als je veel volgers hebt, dan kan heel de wereld je volgen, en is een overheid mocht het die
zijn iets voorzichtiger in de aanpak.

Anoniem blijven is moeilijk, en ligt aan het geheim wat je meedraagt.

Stel iemand werk op een chemiebedrijf dat chemisch afval dump.
Weet jij dat alleen, en wil je de klok luiden, dan is dat snel naar jouw te
herlijden. Weten 100 mensen dit, en jij wilt de klok anoniem luiden dan word
het flink lastig voor het bedrijf om jouw persoonlijk kalt te stellen.

Dus veel opties, maar zonder verder info, is het moeilijk om je verder te helpen.
Gaat het om een probleem met je buurman? Of waar moeten we aan denken in jouw geval?
De term ernstige misstanden is wel erg vaag. Kijk ik bijvoorbeeld naar de rijdende rechter
en een buurman schelt de buurvrouw voor hoer uit, valt dit dan onder de noemer
ernstige misstand?

Een ding is zeker, hoe meer aandacht je case kijgt, hoe meer de media geinsterreseert
is. Voor het geschil met je buurman lijkt me niet geschikt waar daar hebben we andere
dingen voor. Dus doe iets met social media zeker als je naam al bekend is.

In een land als Nederland heb je een hoop keuze's, en een advocaat kan ook daar
soms bij helpen, of weer dat sociale netwerk, of de heren uit de politiek.
Of de ombudsman, of ......................noem ze maar allemaal op.

Dit waren mijn HOE's, dus tijd voor actie, of laat het voor wat het is, en probeer
toch van het leven te genieten.
Er zijn ook mensen met hele andere problemen zoals de vluchtelingen die helemaal
niks hebben, of iemand dan kanker heeft, en waarvoor een arts niks meer kan doen.

Ik zie ook in ons land dingen waarvan ik denk, waarom pakken ze dat niet anders aan.
Vandaag scheen de zon, en ik dacht auch waar maak je je zo druk over, alles krijg
je nooit perfect.

Maar waarom vertel je hier niet gewoon je verhaal, om maar eens iets te noemen,
en waar ben je dan bang voor?
28-12-2015, 10:49 door Anoniem
@05:05 Bedankt voor je reactie. Ik hoef niet anoniem te blijven en ben ook eigenlijk niet bang voor de gevolgen van bekendmaking. Het gaat erom dat in een belangrijke rechtszaak de rechter commissaris mij als getuige onder ede heeft laten drogeren, dit leidde tot een overdosis met ernstige gevolgen nadien. Er is hieropvolgend door een netwerk van vriendjespolitiek semi-publiekelijk in verschillende stadia een langdurige hetze tegen mij gevoerd. De lokale, regionale en landelijke media hebben deze zaak in de doofpot gedrukt, uiteraard namens de verantwoordelijke politiek. Ik kan bewijzen dat in deze rechtszaak cruciale feiten zijn weggedrukt en de media het publiek heeft misleid. Ik wil graag dat een (eerlijke) advocaat of journalist deze zaak van mij overneemt omdat het juridisch onhandig/bedreigend is als getuige c.q. slachtoffer hierover eigenhandig bekendmakingen te doen.
28-12-2015, 14:56 door Anoniem
Door Anoniem: De mensen luisteren er naar, nemen de gebeurtenissen voor kennisname aan en gaan weer door met hun zielige leventje, kijk maar hoe weinig er met programma's als Zwarte Zwanen gebeurd is. Want wat hebben al die klokkenluiders tot op heden bereikt? Zijn er regeringsleiders voor vastgezet, zijn er illegale zaken terug gedraaid, zijn we er beter van geworden? Neen, zelf hier in NL was de bonnetjes affaire gewoon een wassen neus om het klootjesvolk het idee te geven dat er nog iets van integriteit aanwezig is.

Zwarte Zwanen was heel veel onderbuik en beelden van mensen in vergaderingen in grote gebouwen en heel weinig feitelijk. Heel veel klagen dat men niemand te spreken kreeg en toen men uiteindelijk een praatgrage Chinese dame trof ging de voice over er overheen.
Tja, wat wilt u nu?
28-12-2015, 15:24 door Anoniem
30-12-2015, 09:32 door Anoniem
In dit verhaal wordt TOR opgevoerd als een onmisbaar element in het beschermen van democratieen door klokkenluiders.
Niet echt overtuigend, ook gelet op feit dat TOR vooral populair is bij internationaal opererende pedofielen, en vele andere criminelen.
01-01-2016, 22:22 door Anoniem
Door Anoniem: In dit verhaal wordt TOR opgevoerd als een onmisbaar element in het beschermen van democratieen door klokkenluiders.
Niet echt overtuigend, ook gelet op feit dat TOR vooral populair is bij internationaal opererende pedofielen, en vele andere criminelen.

Wat in ieder geval niet overtuigt is het uitkramen van dit soort totaal niet onderbouwde onzin, napraterij van tegenstanders van onder andere encryptie. Tor etc.
Kom maar op met je criminele cijfermateriaal.
Dat is er niet en daarom is je stelling onzin.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.