image

CBP krijgt vanaf 1 januari 2016 boetebevoegdheid

dinsdag 29 december 2015, 07:45 door Redactie, 7 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) krijgt vanaf 1 januari volgend jaar de bevoegdheid om boetes op te leggen. Daarnaast verandert de naam in Autoriteit Persoonsgegevens, zo heeft de organisatie laten weten. De Autoriteit Persoonsgegevens kan vanaf aanstaande vrijdag organisaties een boete van maximaal 820.000 euro opleggen als zij de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) overtreden.

Alle bedrijven en overheden die persoonsgegevens verwerken op grond van de Wbp zijn vanaf 1 januari verplicht om een ernstig datalek direct te melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Het CBP publiceerde eerder deze maand beleidsregels over de meldplicht datalekken. De beleidsregels helpen organisaties bij het bepalen of er sprake is van een datalek dat zij moeten melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en eventueel aan de betrokkenen. Of een datalek gemeld moet worden is afhankelijk van de (potentiële) impact van het datalek op de bescherming van de persoonsgegevens en de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen.

Reacties (7)
29-12-2015, 08:18 door Wadjinn
Heeft u ook al boete bevoegdheid aangevraagd voor 2016? Doe het snel. Elke idioot heeft tegenwoordig boete bevoegdheid en het wordt alleen maar erger pop straat. Mens en organisatie voelt zich oppermachtig en er wordt misbruik van gemaakt. Hier schieten we niets mee op. Nu ook al nieuwe regels maar we weten allemaal dat regels geen probleem zijn maar niemand meer kan handhaven. Dus krijgt iedereen boete bevoegdheid wat masochistisch wangedrag veroorzaakt.
Stop maar met dijken bouwen want Nederland zinkt toch wel diep weg.
29-12-2015, 09:24 door Anoniem
Geachte Wadjinn,

U ben wel erg negatief.
Wees blij dat er eindelijk een straf opgelegt word als organisatisch laks omgaan met uw persoonsgegevens.

Had al veel eerder moeten gebeuren.

Ik vind persoonlijk dat inactieve leden standaart na een half jaar uit hun systemen moet verdwijnen.
29-12-2015, 10:28 door Anoniem
Ik denk dat hij het over een klok en een klepel heeft...
29-12-2015, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem:Ik vind persoonlijk dat inactieve leden standaart na een half jaar uit hun systemen moet verdwijnen.

+1
29-12-2015, 11:53 door Anoniem
Overtreders hard aanpakken.

@Wadjinn: helaas, anarchie werkt niet. Van een tijger zonder tanden worden calculerende bedrijven niet bang.

Wel voorspel ik meer administratieve rompslomp doordat er nu een verplichting is de gegevens up to date te houden. Je zult dus om de haverklap opnieuw formulieren moeten invullen en opsturen.

Dat deel van de wet zal leiden tot het verzamelen van persoonlijke gegevens bij centrale "derden" die de zorg erover overnemen. Dat veroorzaakt weer een centraal mikpunt voor mensen met slechte bedoelingen (lees: hackers). Of de situatie er daarmee beter op wordt valt nog te bezien.
29-12-2015, 11:56 door karma4
Door Anoniem: Geachte Wadjinn,

U ben wel erg negatief.
Wees blij dat er eindelijk een straf opgelegt word als organisatisch laks omgaan met uw persoonsgegevens.

Had al veel eerder moeten gebeuren.

Ik vind persoonlijk dat inactieve leden standaart na een half jaar uit hun systemen moet verdwijnen.
+1
29-12-2015, 18:27 door Anoniem
Door Wadjinn: Heeft u ook al boete bevoegdheid aangevraagd voor 2016? Doe het snel. Elke idioot heeft tegenwoordig boete bevoegdheid en het wordt alleen maar erger pop straat. Mens en organisatie voelt zich oppermachtig en er wordt misbruik van gemaakt. Hier schieten we niets mee op. Nu ook al nieuwe regels maar we weten allemaal dat regels geen probleem zijn maar niemand meer kan handhaven. Dus krijgt iedereen boete bevoegdheid wat masochistisch wangedrag veroorzaakt.
Stop maar met dijken bouwen want Nederland zinkt toch wel diep weg.

Ik begrijp op zich het gevoel achter de uitbarsting. Ook ik heb wel eens mijn vraagtekens bij wildgroei aan bevoegdheden voor organisaties die eenvoudig niet voor handhaving zijn opgeleid en ook niet gehouden zijn aan de failsafe regels hoe die bevoegdheden uit te oefenen (bijvoorbeeld hoor en wederhoor, belastend zowel als ontlastend bewijs).

Toch is dit anders. Een overheid heeft twee taken in het handhaven van gedrag. De eerste is als scheidsrechter optreden. De tweede, mogelijk nog belangrijker, is de partijen qua macht in balans houden. Als een partij al te machtig wordt en daardoor misstanden ontstaan, moet de overheid haar gewicht aan de andere kant leggen.

Het CBP, nu AP, is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor handhaving als het gaat om althans redelijk omgaan met persoonsgegevens. Daar zijn een hoop problemen met de machtsbalans. Wie wel eens een verschil van inzicht heeft gehad met een grote organisatie, of dat nu een bank, een telefoonmaatschappij of welke dan ook is, zal hebben ontdekt dat door het machtsverschil het belang om goed om te gaan met gegevens het gewoonlijk aflegt tegen andere, vaak objectief gezien minder grote belangen, maar directer voor de organisatie, zoals bezuinigen of gemak. Dus is een meer overtuigende mate van consequentie helaas nodig om daar de balans te herstellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.