image

Privacygroep VS bezorgd over social-mediasurveillance politie

zondag 3 januari 2016, 13:52 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-01-2016, 17:06

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU maakt zich grote zorgen over verschillende programma's waarmee de Amerikaanse op politie social media kan surveilleren. Volgens de organisatie kan de software worden gebruikt om protestgroepen en critici te monitoren en vinden de tests in het geheim plaats.

De politie stelt echter dat de software alleen wordt getest voor gebruik bij het monitoren van misdrijven en terrorisme, en niet zal worden ingezet voor het bespioneren van critici, zo meldt de Fresno Bee. Eén van de geteste programma's heet MediaSonar en kan aan de hand van hashtags 'dreigingen voor de openbare orde' in kaart brengen. Een ander getest programma is Beware. Het is een data-miningprogramma dat social media omvat en aan de hand van bepaalde sleutelwoorden een dreigingsniveau aan mensen kan toekennen.

"Social-mediasurveillancesoftware bestaat in verschillende vormen, maar controleert in het algemeen grote hoeveelheden publieke berichten op netwerken zoals Twitter, Instagram en Facebook", zegt Matt Cagle van de ACLU. "Dit soort surveillance kan mensen alleen al verdacht maken omdat ze hun mening op internet uiten." De American Civil Liberties Union (ACLU) diende een verzoek in om te kijken hoe social media door de politie wordt gemonitord. Het leverderde 88 pagina's aan documenten op, alsmede vragen over hoeveel mensen via social media worden gemonitord, hoe lang die gegevens worden bewaard en hoe de programma's data verzamelen en interpreteren.

"Social-mediamonitoring is een onderdeel van ongecontroleerde surveillance. Het is weer een surveillancetool die zonder transparantie of aansprakelijkheid wordt gebruikt", stelt Cagle. Volgens politiesergeant Steve Casto zijn de programma's niet bedoeld om mensen het idee te geven dat 'Big Brother' aan het meekijken is, omdat het alleen om openbare en commercieel beschikbare data gaat. De ACLU vindt echter dat de politie niet open is over het gebruik van de surveillanceprogramma's en wil dat er eerst een publieke discussie plaatsvindt voordat de politie dergelijke software mag gebruiken.

Reacties (8)
03-01-2016, 14:00 door Anoniem
Tja, waar is de tijd van de postale recherche gebleven?
03-01-2016, 14:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
03-01-2016, 15:54 door karma4
Het artikel geeft een optie om te dicussiëren wat nu wel of niet acceptabel is,
[ur] https://www.security.nl/posting/456110/Recherche+arresteert+man+wegens+internetoplichting[/url]

Situatie:
- Er is NIET op computers ingebroken.
- Er zijn GEEN huiszoekingen gedaan.
- Er is GEEN encryptie gebroken.
- Er is GEEN data van andere partijen opgevraagd welke niet publiekelijk toegangkelijk zijn.
- Men heeft NIET in openbare ruimtes data verzameld (ALR, camera's, ov-chip)
- Men heeft publiekelijk beschikbare gegevens verzameld en in kaart gebracht.

Mag de politie op straat surveileren? Daarbij bij verdachte handelingen de betrokken personen vastleggen...
Mag de politie iets doen als namen vaslteggen bij dreigende vernielingen of algemene bedreigingen in het openbaar?

Als we deze vraag stellen met het het herkennen van radicaliserende rechts links religious of wat dan ook extremisten dan lijkt dat al snel te gaan in de richting dat we het juist verwaqchten dat de politie dit werk doet.

De angst van de ACLU is misbruik door het inzetten van racisme. Racisme zit in de mensen zelf, het is lastig genoeg daar eerlijk over te praten. In de land of free is racisme nog steeds behoorlijk problematisch (zachtjes gezegd).
04-01-2016, 08:44 door Anoniem
Eén van de geteste programma's heet MediaSonar en kan aan de hand van hashtags 'dreigingen voor de openbare orde' in kaart brengen.

Wie maken gebruik van hashtags? Niet de terroristen en criminelen. Die blijven liever stiekum bezig i.p.v. dat ze twitteren #bankovervallen. Critici willen juist dat zij gehoord worden en maken bij voorkeur gebruik van hashtags.

Peter
04-01-2016, 20:46 door karma4
Door Anoniem: Wie maken gebruik van hashtags? Niet de terroristen en criminelen. Die blijven liever stiekum bezig i.p.v. dat ze twitteren #bankovervallen. Critici willen juist dat zij gehoord worden en maken bij voorkeur gebruik van hashtags.
Peter
Jammer, je ontkent big-data de marketing successen met profiling.
Je gaat dan voorbij aan de vraag wat voor opsporing profiling acceptable is. Als het voor jou toch niet uitmaakt zeg je dan dat je goed vind dat ze deze data verazamelen en daarvoor gebruiken?

Het gaat om het herkennen van gedragsverandering. Dat kan uitstekend op de ion het artikel genoemde manier. Het kan ook via een buurtagent of op een andere manier waarnemen.
Natuurlijk zullen als ze eenmaal echt crimineel/extremist zijn de onderlinge communicatie goed verbergen. Ze moeten ook nieuwe leden winnen en aan propaganda doen dat gaat meer in het openbaar ... Hashtags....
05-01-2016, 11:41 door SimonS
Misschien ben ik paranoïde (jazeker :) ), maar heeft iemand er wel eens over nagedacht dat "onwenselijke" groeperingen als IS of "vijandige" staten dit ook kunnen? En zo precies weten wie er onwenselijke uitingen doen richting hun groepering? en o wee als je toevallig binnen hun invloedssfeer bent.

Off topic: nog paranoïder: ik weet niet of het kan, maar FB is een beursgenoteerde organisatie. Ik moet er niet aan denken dat een staat als Iran via via eigenaar wordt van FB......
06-01-2016, 20:14 door karma4
Door SimonS: Misschien ben ik paranoïde (jazeker :) ), maar heeft iemand er wel eens over nagedacht dat "onwenselijke" groeperingen als IS of "vijandige" staten dit ook kunnen? En zo precies weten wie er onwenselijke uitingen doen richting hun groepering? en o wee als je toevallig binnen hun invloedssfeer bent.

Off topic: nog paranoïder: ik weet niet of het kan, maar FB is een beursgenoteerde organisatie. Ik moet er niet aan denken dat een staat als Iran via via eigenaar wordt van FB......
Hoe denk je de die onwenselijke groeperingen zieltjes winne? Ze moeten gericht te werk gaan vrij langs de deuren is niet zo handig. Oplossing: profiling. Van alles is in die hoel als open source te verkrijgen. Wat goedkope krachten en ...

Voor beursgenoteerde bedrijven is er vaak ook nog een goedkeuring bij overname nodig. Nee het is niet dat je alle maar kan kopen. Alles verkopen (kijik naar NL) is eenvoudiger. Ze zouden hier schoonma nog verkopen als het maar geld oplevert.
07-01-2016, 13:35 door Matthijs Pontier
Social Media monitoring zal in de praktijk vooral gebruikt worden om activisten dwars te zitten (want die communiceren *juist* openbaar), dus ik zie liever niet dat dit gebeurt.

Het zal in de praktijk lastig zijn om dit tegen te houden, maar je kunt in ieder geval zorgen dat de politie deze software niet mag aanschaffen, zodat ze de wet moeten overtreden als ze dit toch willen doen. Je zou toch hopen dat dit een drempel opwerpt voor de politie om (grootschalig) van deze methodes gebruik te gaan maken..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.