image

Criminelen automatiseren Russische datingfraude

maandag 4 januari 2016, 13:57 door Redactie, 3 reacties

Jaarlijks weten oplichters via datingfraude miljoenen euro's van nietsvermoedende slachtoffers te stelen. Een proces dat criminelen nu hebben geautomatiseerd. Het Amerikaanse beveiligingsbedrijf Hold Security ontdekte een programma dat het communicatiegedeelte volledig automatiseert.

Bij datingfraude worden mensen via datingsites en e-mail benaderd. Het uiteindelijke doel is om het slachtoffer voor allerlei zaken te laten betalen, zoals een visum of vliegticket. Het nu ontdekte progamma richt zich op eenzame mannen en benadert hen via datingsites en e-mail. De slachtoffers ontvangen e-mails die zogenaamd van jonge Russische vrouwen afkomstig zijn die een relatie zoeken.

Volgens de aanbieder heeft de software een gegarandeerd antwoordpercentage van 1,2% en kunnen oplichters die dagelijks 30 frauduleuze e-mails versturen zo'n 2.000 dollar per week verdienen. Volgens de maker van het softwarepakket kent zijn methode bij drie antwoorden een succespercentage van meer dan 20% en meer dan 60% na acht antwoorden van het slachtoffer.

Ook krijgen afnemers het advies om de voorgeschreven methode te gebruiken. In dit geval stuurt de oplichter in de eerste tien e-mails aan het slachtoffer ook een bericht dat zogenaamd van de moeder van de jonge vrouw afkomstig is. Dit moet de e-mailcommunicatie legitiem laten lijken. Uiteindelijk stuurt de oplichter het slachtoffer een e-mail dat de vrouw wil langskomen. In deze laatste fase van de scam kunnen oplichters een crimineel callcenter inschakelen.

De vrouwen van het callcenter doen zich bijvoorbeeld voor als de jonge vrouw en stellen dat ze vastzit op het vliegveld en voor haar visum geld nodig heeft. "Als je bij de laatste fase aankomt, moet er een situatie zijn, een overtuigende reden waarom het doelwit je geld moet sturen", laat Alex Holden van Hold Security tegenover it-jounalist Brian Krebs weten. Hij noemt bedragen van 200 dollar tot 2.000 dollar die slachtoffers vervolgens aan de oplichters overmaken. Het progamma dat de datingfraude automatiseert gebruikt vooropgestelde e-mails in Engels en verschillende Europese talen. Vorig jaar werden Nederlanders voor miljoenen euro's via datingfraude opgelicht.

Image

Reacties (3)
04-01-2016, 14:38 door Anoniem
oud oud oud.
Dalijk ga je nog met nieuws komen van malware verborgen in bestanden...
04-01-2016, 14:56 door Anoniem
Het lijkt me sterk dat ook de antwoorden volledig geautomatiseerd zijn. Ik haal dat ook niet uit het artikel.

Dit spam type, en het gebruik van gevarieerde zinnen is niets nieuws, het wordt bij andere spam ook gebruikt.
05-01-2016, 09:07 door Anoniem
Voordat dit geautomatiseerd was, heb ik nog wel eens gereageerd op zulke e-mails, gewoon voor de lol! :P Lekker die russen weken/maanden lang bezig houden met ellenlange verhalen. Wanneer ze om geld gaan vragen, moet je vragen of ze niet een leuke video van zichzelf kunnen maken. Meestal houdt het dan gauw op. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.