image

Google verwijdert malware van Google Play

donderdag 7 januari 2016, 12:29 door Redactie, 1 reacties

Google heeft onlangs dertien kwaadaardige apps van Google Play verwijderd die zich voordoen als spelletjes, maar in werkelijkheid malware zijn. Sommige van de apps proberen rootrechten te krijgen en aanpassingen te maken, zodat de malware zelfs na een 'factory reset' op het systeem achterblijft.

De eerste varianten van de 'BrainTest-malware', zoals de malwarefamilie wordt genoemd, werden in september vorig jaar ontdekt en verwijderd. Sindsdien hebben de ontwikkelaars verschillende technieken, namen en spelletjes getest om te kijken welke apps ze konden publiceren zonder te worden opgemerkt, zo stelt beveiligingsbedrijf Lookout. Eén van deze apps was 'Cake Tower'. De app kreeg net voor kerst een update, die dezelfde functionaliteit als de BrainTest-malware inschakelde.

Cake Tower, en de andere kwaadaardige apps zijn volledig functionele spelletjes met soms hoge beoordelingen en honderdduizenden downloads. De beoordelingen zijn niet alleen van mensen afkomstig, omdat de kwaadaardige apps besmette toestellen positieve reacties op andere kwaadaardige apps kunnen laten geven. Na te zijn ingelicht verwijderde Google de dertien apps in kwestie.

De malware heeft volgens Lookout als doel om aanvullende apps te installeren, waar de ontwikkelaars van deze apps voor betalen. Ook worden besmette toestellen gebruikt voor nep-reviews en het downloaden van andere kwaadaardige apps, om zo het aantal downloads te manipuleren. Hierdoor zouden gebruikers kunnen denken dat het om populaire apps gaat. Een overzicht van de 13 apps in kwestie is op deze pagina te vinden. De populairste app is Honeycomb, met tussen de 500.000 en 1.000.000 downloads.

Reacties (1)
07-01-2016, 17:24 door Anoniem
Waarom dan ook apps installeren die je niet nodig hebt? Volgens mij scheelt dat al een hoop ellende. En heb je een app nodig dan weet de aangever wel te vertellen welke precies.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.