image

Franse bedrijven voor miljoenen opgelicht via ceo-fraude

zaterdag 9 januari 2016, 07:04 door Redactie, 2 reacties

De afgelopen jaren zijn duizenden Franse bedrijven het slachtoffer van de 'ceo-fraude' geworden, ook bekend als Business Email Compromise, en voor miljoenen euro's opgelicht. Dat meldt de BBC op basis van officiële cijfers. Onder de getroffen bedrijven bevinden zich grote namen, zoals Michelin, KPMG en Nestle.

Oplichters sturen financiële personen binnen de organisatie een e-mail die zogenaamd van de directeur afkomstig is, waarin staat dat er met spoed een bedrag moet worden overgemaakt. De rekening waar het geld naar toe moet worden overgemaakt is in handen van de criminelen. De afgelopen vijf jaar zijn op deze manier naar schatting 15.000 Franse bedrijven opgelicht, met een schadebedrag van 465 miljoen euro. Eén bedrijf zag hoe de oplichters 32 miljoen euro buitmaakten, aldus de Franse politie.

Naast het sturen van e-mails worden de bedrijven ook telefonisch benaderd. Eén van die bedrijven is Etna Industrie. De accountant van het bedrijf werd door iemand gebeld die vertelde dat de directeur een e-mail zou sturen met instructies voor een vertrouwelijke transactie en alle instructies moesten worden uitgevoerd. De accountant kreeg vervolgens een e-mail die zogenaamd van de directeur afkomstig was. Vervolgens volgden er nog verschillende e-mails en telefoontjes.

Uiteindelijk maakte de accountant 500.000 euro over naar de oplichters. De bank wist verschillende transacties te stoppen, maar één transactie van 100.000 euro was succesvol voor de oplichters. Het bedrijf kreeg dit bedrag na een rechtszaak vergoed, hoewel de bank tegen het vonnis van de rechtbank in beroep is gegaan. Volgens Aaron Higbee van beveiligingsbedrijf PhishMe zijn de aanvallen zo succesvol omdat personeel opdrachten van managers minder snel in twijfel trekken en er ook een gevoel van urgentie meespeelt.

Reacties (2)
09-01-2016, 09:34 door karma4
CEO's zijn vaak dictators en daar wordt dan handig gebruikt van gemaakt. De zwakste schakel de angst voor de CEO.
09-01-2016, 10:35 door Anoniem
Maar hoe krijgen ze het dan voor elkaar om de juiste S/MIME of PGP signature op die mail te krijgen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.