image

Microsoft gaat Windows 10-melding op bedrijfscomputers tonen

donderdag 14 januari 2016, 09:35 door Redactie, 31 reacties
Laatst bijgewerkt: 14-01-2016, 12:15

Sinds juli vorig jaar ontvangen consumenten met Windows 7 en Windows 8.1 de melding dat ze gratis naar Windows 10 kunnen upgraden, maar Microsoft gaat het "Get Windows 10" programma nu ook op bedrijfscomputers aankondigen. Iets wat eerder nog niet het geval was.

Onlangs maakte Microsoft bekend dat er meer dan 200 miljoen apparaten zijn die Windows 10 draaien. Volgens Matt Barlow van Microsoft zijn veel consumenten via het "Get Windows 10" programma naar de nieuwe Windowsversie geüpgraded. Het programma zal nu ook aan bedrijven met Windows 7 Pro of Windows 8.1 Pro worden aangeboden. Hiervoor gelden wel verschillende eisen. Naast de aanwezigheid van de eerder genoemde Windowsversies moeten de computers ook zijn ingesteld om updates via Windows Update te ontvangen en niet via WSUS of System Configuration Manager.

Via WSUS worden Windowsupdates centraal door een organisatie beheerd en uitgerold. Als laatste moeten de computers ook op een Active Directory-domein zijn aangesloten. Bedrijven die niet willen dat hun werknemers zelf naar Windows 10 upgraden kunnen dit op de computer blokkeren. In het geval van grote ondernemingen die Windows Enterprise gebruiken zal de melding daar niet worden getoond. Volgens Microsoft moet het op deze manier voor voornamelijk kleinere bedrijven eenvoudiger worden om naar Windows 10 te upgraden.

Reacties (31)
14-01-2016, 10:12 door Anoniem
Bij MS noemen ze het gratis, maar het is min of meer gedwongen.
Ik wil het niet maar ondanks dat begint de update zonder mijn ja woord te upgraden.
14-01-2016, 10:52 door Anoniem
Is er ook al een KB nummer bekend die we kunnen blokken?
14-01-2016, 11:14 door Anoniem
kunnen ze niet eens kapen met die onzin?
14-01-2016, 11:22 door Anoniem
Windows 10 is gewoon nagware/malware. Zeer triest dat een reputatief bedrijf als Microsoft deze zet heeft gemaakt. Het feit dat je wijzigingen in je register moet gaan maken en/of automatisch gedownloade updates moet gaan verwijderen maakt het onmogelijk voor eindgebruikers om deze meldingen uit te schakelen. Met de precieze bedoeling gebruikers dusdanig te irriteren dat ze maar overstappen naar het nieuwste surveillance-verdienmodel van Microsoft: Windows 10.
14-01-2016, 11:25 door Anoniem
Maar wacht even... bedrijven kunnen volgens de voorwaarden niet gratis upgraden. Nu gaan ze "om het eenvoudiger te
maken" de gebruikers lastig vallen met meldingen dat er geupgrade moet worden. Is het nu de bedoeling dat werknemers
bij de baas gaan vragen om die upgrade te doen waarna de baas de offerte kan gaan vragen bij de leverancier?
Of is de bedoeling dat de gebruikers illegaal (buiten de voorwaarden om) upgraden en dat Microsoft daarna een license
audit kan doen en het niet betaalde licentie geld plus boete kan komen opeisen?

Ik krijg de indruk dat vooral het incasseren van geld door Microsoft eenvoudiger gaat worden, verder niets...
14-01-2016, 11:52 door Anoniem
Plaats dan meteen de link naar het KB artikel waarmee de IT organisatie dit kan voorkomen in jullie artikel....
https://support.microsoft.com/en-us/kb/3080351
14-01-2016, 12:00 door Anoniem
Leuk voor de systeembeheerders. Alsof ze helemaal niets anders te doen hebben dan alle meldingen van gebruikers over de GWX popups te beantwoorden en er iets aan te doen!

Het is toch wel super opdringerig zoals Microsoft dit aan het doen is.

Mankeert er nog maar aan dat je onder bedreiging van wapens gedwongen wordt Windows 10 te gaan gebruiken, maar het gaat wel die kant op (zo voelt het bij mij!).
14-01-2016, 12:02 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-01-2016, 12:57 door _R0N_
Vreemd die reacties allemaal..
Als Apple een major versie upgrade pushed staan mensen op de banken te juichen, als Microsoft doet is het fout..

Als je tegen dit soort updates bent, kies een ander OS, er is keuze genoeg.
14-01-2016, 13:06 door Bati
Door _R0N_: Vreemd die reacties allemaal..
Als Apple een major versie upgrade pushed staan mensen op de banken te juichen, als Microsoft doet is het fout..

Als je tegen dit soort updates bent, kies een ander OS, er is keuze genoeg.

Helemaal niet vreemd. Allereerst vraag ik me sterk af of consumenten inderdaad staan te juichen op de banken als Apple een major upgrade pusht, deze gaan toch nog wel eens mis. Ik wil persoonlijk eigenlijk nooit een update push, maar altijd zelf de keuze over hoe en wanneer. Ten tweede: we hebben het hier over zakelijk gebruik. De keuze daar is vaak beperkter, zeker als er in het bedrijf nog echte desktop applicaties/fat clients (moeten) worden gebruikt.
14-01-2016, 13:08 door Ron625
Door Ageless: Linksom of rechtsom, u zult aan Windows 10 moeten. Omdat Microsoft dat wil. U zelf heeft geen recht op een eigen wil hierin.
Of gewoon van Microsoft afstappen en iets anders gaan gebruiken...............
14-01-2016, 13:19 door Anoniem
volgens mij kon dit al met een policy gekilled worden toch ?
heb ergens wat gezien van een nieuwe gpo in de update settings..
14-01-2016, 13:45 door Anoniem
Door Ron625:
Door Ageless: Linksom of rechtsom, u zult aan Windows 10 moeten. Omdat Microsoft dat wil. U zelf heeft geen recht op een eigen wil hierin.
Of gewoon van Microsoft afstappen en iets anders gaan gebruiken...............

probeer dat eens "simpel" met een applicatie landschap dat volledig is toegespitst op M$ OS-lijn.
Java applicaties kunnen vaak nog wel. maar zo gauw er microsoft .NET dingen nodig zijn gebeuren er heeel nare dingen.
die applicaties doen het vaak niet of nouwelijks (zelfs in emulators)

sorry maar dit is duidelijk geen optie voor de meeste bedrijven.
probleem is dat volgens microsoft de kleine bedrijven hiervan zouden profiteren....
en juist die MKB bedrijven zitten al jaren zonder afdoende bescherming/support etc. gewoonweg omdat ze er geen verstand van hebben en vaak ook niet het geld om het professioneel in te kopen..

Je wil immers ondernemen, niet IT bedrijven !
14-01-2016, 13:46 door Anoniem
Gezien alle popie jopie berichten die ze naar de media pushen en het opdringen van W10 aan de eindgebruiker, is duidelijk dat het niet goed gaat met W10.
14-01-2016, 13:50 door Anoniem
Door _R0N_: Vreemd die reacties allemaal..
Als Apple een major versie upgrade pushed staan mensen op de banken te juichen, als Microsoft doet is het fout..


Klets niet uit je nek!

a) Is dit een windows topic waar Apple buiten staat.

b) Je weet niet waar je het over hebt, Apple valt gebruikers onder OS X niet op een dergelijke manier lastig zoals Microsoft dat doet, er worden geen upgrades ongevraagd binnen gehaald en je wordt ook niet min of meer gedwongen te upgraden zoals dat bij Microsoft het geval is.
Er zijn wel andere redenen om eventueel de upgrade cycle van Apple toch maar te volgen maar dat is niet verplicht en staat verder echt buiten dit verhaal dat over de fratsen van Microsoft gaat.

c) Microsoft maakt er zelf een brutaal zooitje van en dat is al vervelend genoeg voor al die particuliere Windows gebruikers.

Ongelofelijk dat Microsoft na een fiasco met Windows 8 en haar ongevraagd gepushte moderniserende veranderingen (oa verdwijnen start button) niet geleerd hebben.
Het is eigenlijk eigen userbase negeren en schofferen in de vierde versnelling geworden, security .nl dreigt onderhjand bijna te verworden tot een ms-kb.nl : hoe draai ik opgedrongen updates terug?

Dat soort discussies hebben we niet bij OS X, tenzij je zelf iets bewust hebt geïnstalleerd. Is het allemaal koek en ei bij Apple? Nee, maar wat Microsoft uithaalt daar valt dagelijks mijn bek van open.
De klant is toch koning? Kennelijk niet bij Microsoft, dat is a big shame en ik leef (selectief) plaatsvervangend mee met de mensen die zoveel stront ervaren.
Een OS is om mee te werken en niet om permanent aan te moeten sluetelen.

De klachten hier zijn van Windows gebruikers en terecht lijkt me zo, daar doet het geschreeuw van een paar ms-fanbois niet aan af.

Dus jongen : keep ontopic en klets niet uit je nek door van onderwerp te veranderen en een flamewar uit te lokken!

Dit is een security site en geen Os flaming site.
14-01-2016, 15:22 door Wim ten Brink
Het irritante is dat ikzelf geen update naar Windows 10 wilde uitvoeren maar dit uiteindelijk toch is gebeurd. Dat krijg je als er soms iemand anders van jouw computer gebruik gaat maken. Dan klikken ze ergens op en dan poef! Over naar Windows 10.
Gelukkig ging het allemaal nog net goed en werkt alles. Geen zin dus om het ongedaan te maken, maar toch... Ik heb dit niet gewild.
-
Maar ook op mijn werk, waar ik een Windows 7 machine gebruik mede omdat ik verouderde software moet gebruiken, kreeg ik steeds deze aanbieding voor Windows 10. En nee, die wil ik niet want dan werkt bepaalde software niet en kan ik niet garanderen dat de software die ik ontwikkel ook blijft werken op Windows 7.
Erger nog, we gebruiken ook nog Windows XP omdat sommige klanten niet willen betalen voor het moderniseren van hun software. We praten dan over software geschreven in VB6 die nog steeds onderhouden moeten worden omdat de klanten ervoor betalen. Alleen, ze betalen niet genoeg om de code over te zetten naar .NET simpelweg omdat dat een fors stuk duurder is. Gelukkig komt deze irritante popup niet bij XP voor. :)
En ja, ik weet ook wel dat we XP niet meer moeten gebruiken maar zolang de klanten dit gebruiken moeten wij het ondersteunen. En de klanten dwingen om over te stappen? Dan gaan ze naar de concurrent en verliezen we omzet, simpelweg omdat we meer doen voor die klanten dan alleen software bouwen. Die software is misschien 10% van de totale omzet...
14-01-2016, 15:28 door vertelheteens
Windows 10 is gewoon een top product. Iedereen zou het moeten gebruiken. Security gaat ook steeds beter, Apple had in 2015 de meeste lekken.
14-01-2016, 15:37 door Anoniem
Door Wim ten Brink:Erger nog, we gebruiken ook nog Windows XP omdat sommige klanten niet willen betalen voor het moderniseren van hun software. We praten dan over software geschreven in VB6 die nog steeds onderhouden moeten worden omdat de klanten ervoor betalen.

Ik weet niet of ik de andere software van een bedrijf dat nog XP computers heeft staan, kan vertrouwen.

Peter
14-01-2016, 16:07 door Spiff has left the building
Door vertelheteens, 15:28 uur:
Windows 10 is gewoon een top product. Iedereen zou het moeten gebruiken.
Wow!
"moeten gebruiken"
Ik moet lekker helemaal niks, danku.
Eerder had ik nog op m'n achterste benen gestaan van zo'n opmerking, maar ik kan er alleen nog maar om lachen :-)
Door alles dat ik meegekregen heb over Windows 10, onder meer via https://www.security.nl/posting/448208/, ben ik volkomen Windows 10 moe, en ik houd me er lekker verre van.
Ieder zijn smaak en ieder zijn pleziertjes, maar van "moeten gebruiken" van Windows 10 kan beslist geen sprake zijn.
14-01-2016, 16:21 door Anoniem
Upgraden naar Windows 10 zullen jullie moeten bij Microsoft denken. Vraag me wel af hoe dit op langere termijn uit gaat pakken voor Microsoft, niet iedereen is gediend van deze agressieve manier van benaderen. Ik hoop dan ook dat het dominantie marktaandeel van Windows hiermee gebroken wordt en dan meer mensen gaan nadenk over Mac OS X computer of een Linux-distro op de computer.

- Geschreven vanaf een Windows 10 computer
14-01-2016, 17:21 door Anoniem
Ze weten wel hoe ze systeembeheerders in het harnas kunnen krijgen, straks allemaal zeurende klanten, en veel extra werk. Microsoft maakt op deze manier een ander os een stuk aantrekkelijker.
14-01-2016, 19:45 door Anoniem
Vandaag, 15:28 door vertelheteens : Windows 10 is gewoon een top product. Iedereen zou het moeten gebruiken. Security gaat ook steeds beter, Apple had in 2015 de meeste lekken.

FEITEN CHECK : CVE details jaaroverzicht 2015 opnieuw en beter bekeken *


Gesteld wordt dat Apple de meeste lekken heeft.
Het loopt een beetje mank in de vergelijking, alle versies van Mac OS X worden als 1 (één) versie geteld wat een onzinnige fout is, terwijl alle versies van Windows worden uiteengesplitst.

Laten we handmatig eventjes de optelsom opnieuw doen.
Niet ten behoeve van onzinnige flamewars maar juist om onjuiste argumenten weg te halen die juist voor flamewars worden gebruikt.
Stommig nogal, want het is namelijk net andersom.
CVE Details geeft (o.a.) deze informatie.

Mac OS X :

• Mac Os X ( =! Versie Mac OS X 10.0.0 t/m 10.11.2, plaats '1'), Apple, lekken 384

->> Apple Mac OS X lekken totaal = 384


Windows :

• Windows 8.1 (plaats 12) Microsoft, lekken 151
• Windows 7 (plaats 14) Microsoft, lekken 147
• Windows 8 (plaats 15) Microsoft, lekken 146
• Windows Rt 8.1 (plaats 16), Microsoft, lekken 139
• Windows Rt (plaats 17) Microsoft, lekken 138
• Windows Vista (plaats 18), Microsoft 135
• Windows 10 (plaats 35), Microsoft, lekken 53
• Windows Microsoft (plaats 39), lekken 41
--------
->> WINDOWS LEKKEN TOTAAL = 950
->> Apple Mac OS X lekken totaal = 384

Dat zijn 566 meer lekken voor Windows dan Apple Mac OS X!


Windows Server :

Windows 2003 Server (plaats 49) Microsoft, lekken 29
Windows Server 2003 (plaats 44),Microsoft, lekken 36
Windows Server 2008 (plaats 13) Microsoft, lekken 149
Windows Server 2012 (plaats 10) Microsoft, lekken 155
--------
->> Windows (Server) lekken totaal 369


TOTAAL TOTAAL AANTAL LEKKEN IN WINDOWS OS VERSIES =>>> 1319
TOTAAL AANTAL LEKKEN IN Apple Mac OS X OS VERSIES =>>> 384

Dat zijn dus alleen al 935 meer lekken voor Windows dan Apple Mac OS X!


... 935, 935, 935, 935, 935, 935 meer, got it? ...

Dus,....
nog steeds zin om zomaar CVE lijstjes te gaan naroepen zonder check of de vergelijkingen wel kloppen?
Nee, hè.
Beter niet ook.

Zinniger
Richt je op de security van het systeem dat je gebruikt, daar heb je concreet wèl wat aan.
Waar je ook wat aan hebt (soms) is de kunst afkijken bij een ander Os, qua oplossing of qua dreiging.
Waar je niets aan hebt is liggen zeiken over een systeem dat je niet kent en niet gebruikt en waar je dus geen enkel zicht op hebt, daar wordt je eigen probleem namelijk niet mee opgelost.

Ciao
;)


* http://www.cvedetails.com/top-50-products.php?year=2015
14-01-2016, 20:13 door karma4
Het artikel beschrijft een flink aantal restricties voor de upgrade naar "bedrijven"
- niet via WSUS of System Configuration Manager
- moeten de computers ook zijn ingesteld om updates via Windows Update te ontvangen
- de computers ook op een Active Directory-domein zijn aangesloten.
De syteembeheerders zullen blij zijn met de aanpak van MS.

Welke Windows gebruikers zijn dat?
- Niet de thuisgebruiker (geen AD)
- Niet de bedrijven met een in huis policy voor desktopbeheer (WSUS CCM)
Blijft over de bedrijven die zelf gekozen hebben om de updates door Microsoft te laten doen.

Wie reageren er op dit draadje? Niet de bedrijven die zelf de betreffende keus gemaakt hebben.
Blijft over:
- thuishobbyisten die niets anders te doen hebben dan klagen.
- Linux fanaten die niet kunnen verkroppen dat MS success heft
- ? (geef eens een geode reden)
14-01-2016, 21:37 door Anoniem
? (geef eens een goede reden)
Ik ben tevreden met win7,en met suse, heb helemaal geen behoefte aan windows 10.
Ik bepaal nog steeds zelf welk OS ik op MIJN computer wil hebben, en laat me dat zeker niet door MS voorkauwen.
Dus ik ga win7 niet upgraden naar win10 omdat MS zo graag met een succesje kan pronken na hen debacle
als voorbeeld win8.
En wat voor voorkeur andere mensen hebben, ik wens ze succes.
14-01-2016, 21:42 door Anoniem
Door Anoniem: kunnen ze niet eens kapen met die onzin?
Freudiaanse verspreking?
15-01-2016, 08:01 door Anoniem
probeer dat eens "simpel" met een applicatie landschap dat volledig is toegespitst op M$ OS-lijn.
Je kunt niet om fouten uit het verleden heen helaas...
Ik heb het verleden jaar gedaan. En eigenlijk viel het best wel mee. Volkomen M$-vrij hier...
15-01-2016, 11:20 door karma4
Door Anoniem: ? (geef eens een goede reden)
Ik ben tevreden met win7,en met suse, heb helemaal geen behoefte aan windows 10.
Ik bepaal nog steeds zelf welk OS ik op MIJN computer wil hebben, en laat me dat zeker niet door MS voorkauwen.
En wat voor voorkeur andere mensen hebben, ik wens ze succes.
Dan kun je andere mensen gewoon met rust laten en niet lastig vallen met jouw voorkeur en frustraties.

Life Cycle Management wordt niet door MS voorgeschreven. Het is de voortgaande strijd tussen de black hackers en de verdediging daartegen. Vanuit algemeen IT gebruik zoals met banken en meer heb je de keus om of mee te gaan, of je zelf buiten te sluiten.
15-01-2016, 12:09 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ? (geef eens een goede reden)
Ik ben tevreden met win7,en met suse, heb helemaal geen behoefte aan windows 10.
Ik bepaal nog steeds zelf welk OS ik op MIJN computer wil hebben, en laat me dat zeker niet door MS voorkauwen.
En wat voor voorkeur andere mensen hebben, ik wens ze succes.
Dan kun je andere mensen gewoon met rust laten en niet lastig vallen met jouw voorkeur en frustraties.

Als MS ons met rust laat met hun W10-gestalk, had je ons niet horen klagen. MS kan niet verkroppen dat W10 bijlange na niet bij iedereen in de smaak valt, dus spelen ze maar op hard, waar ook weer niet iedereen van gediend is.
Overigens is deze website niet alleen bestemd voor fanboys en medewerkers van het besproken onderwerp. Er geldt nog altijd vrijheid van meningsuiting.
15-01-2016, 12:30 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: ? (geef eens een goede reden)
Ik ben tevreden met win7,en met suse, heb helemaal geen behoefte aan windows 10.
Ik bepaal nog steeds zelf welk OS ik op MIJN computer wil hebben, en laat me dat zeker niet door MS voorkauwen.
En wat voor voorkeur andere mensen hebben, ik wens ze succes.
Dan kun je andere mensen gewoon met rust laten en niet lastig vallen met jouw voorkeur en frustraties.

Life Cycle Management wordt niet door MS voorgeschreven. Het is de voortgaande strijd tussen de black hackers en de verdediging daartegen. Vanuit algemeen IT gebruik zoals met banken en meer heb je de keus om of mee te gaan, of je zelf buiten te sluiten.
Je vroeg om een goede reden, dit is mijn reden.
16-01-2016, 01:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2016, 17:45 door Anoniem
Maar het blijft toch gratis?

Door Anoniem: Bij MS noemen ze het gratis, maar het is min of meer gedwongen.
Ik wil het niet maar ondanks dat begint de update zonder mijn ja woord te upgraden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.