image

Minister: problemen bij Europese bestrijding cybercrime

maandag 18 januari 2016, 15:30 door Redactie, 0 reacties

Ondanks allerlei internationale afspraken spelen erbij de Europese bestrijding van cybercrime twee problemen die Nederland in Europees verband wil bespreken. Dat blijkt uit de agenda van de informele bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken die eind januari in Nederland plaatsvindt.

De raadsformatie Justitie en Binnenlandse Zaken bestaat uit de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie. Tijdens de bijeenkomst die voor 25 en 26 januari in Amsterdam gepland staat staan verschillende onderwerpen op de agenda, waaronder terrorismebestrijding, cybersecurity en cybercrime. Volgens minister Van der Steur zijn er problemen bij de Europese bestrijding van cybercrime die moeten worden besproken.

Het eerste probleem betreft situaties waarbij rechtshulp niet kan worden ingeschakeld omdat de locatie van digitaal bewijs of de oorsprong van een cyberaanval niet bekend is. Het tweede probleem dat wordt genoemd betreft situaties waarin tegenstrijdige regelgeving de samenwerking met private partijen belemmert. Gegevens van gebruikers worden dikwijls niet opgeslagen in het land waar die gebruikers zich bevinden. Het komt voor dat zij in het kader van een opsporingsonderzoek voldoen aan een verzoek om gegevens aan één land te verstrekken, en daarmee de wet van een ander land overtreden.

"Opsporingsonderzoeken naar cybercrime waarin bovenstaande uitdagingen een rol spelen, komen daardoor vaak tot stilstand. Dat is onaanvaardbaar", aldus de minister (pdf). Tijdens deze informele Raad wil Nederland kijken in hoeverre EU-lidstaten de eerder genoemde situaties ook als probleem ervaren waartegen zij gezamenlijk willen optreden. Er zal naar alternatieven worden gekeken en aan welke vereisten zal moeten worden voldaan. De uitkomst van de discussie wordt uitgewerkt tijdens een expertconferentie in Amsterdam begin maart. Concrete resultaten zullen vervolgens in de raadswerkgroepen en ambtelijke comités worden besproken.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.