image

Consumentenbond sleept Samsung voor rechter voor updates

maandag 18 januari 2016, 17:28 door Redactie, 19 reacties
Laatst bijgewerkt: 15-02-2016, 15:43

De Consumentenbond heeft Samsung voor de rechter gesleept vanwege het updatebeleid van de elektronicafabrikant dat te wensen zou overlaten. Volgens de Consumentenbond maakt Samsung zich hiermee schuldig aan een oneerlijke handelspraktijk.

"Consumenten worden bij de koop van een Samsung Androidtoestel onvoldoende geïnformeerd over hoe lang zij software-updates zullen ontvangen. De Consumentenbond eist dat Samsung hierover duidelijke en ondubbelzinnige informatie verstrekt aan klanten", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond. Combée stelt dat Samsung ook onvoldoende informatie over kritieke kwetsbaarheden in zijn Android-telefoons geeft. Als laatste eist de Consumentenbond dat Samsung zijn smartphones ook daadwerkelijk van updates voorziet.

Op 2 december vorig jaar stuurde de organisatie een sommatiebrief aan Samsung en is vervolgens met het bedrijf in gesprek gegaan. Dit heeft volgens de Consumentenbond niet tot het gewenste resultaat geleid en daarom wordt er nu naar de rechter gestapt. De Consumentenbond richt zich in eerste instantie op Samsung, aangezien Samsung de onbetwiste marktleider van Android-telefoons in Nederland is. "Maar ook andere fabrikanten laten steken vallen bij het updaten van hun toestellen", aldus de organisatie.

Updaten

De Consumentenbond startte vorig jaar juli de campagne ‘Updaten!’ om fabrikanten van Android-smartphones aan te sporen software-updates beschikbaar te stellen en consumenten daarover duidelijk te informeren. Uit een inventarisatie bleek dat 82% van de onderzochte Samsung-telefoons in de twee jaar na introductie niet voorzien was van de nieuwste Android-versie.

Reacties (19)
18-01-2016, 18:20 door Anoniem
Smartphones en tablets worden verkocht alsof hardware en besturingssysteem samen één produkt vormen. Ik zie dat als koppelverkoop die wat mij betreft ontkoppeld wordt. Maar goed, het is niet anders.

Dat leidt er wel toe dat ik dan niet alleen van de hardware maar ook van de software verwacht dat die minstens vijf jaar meegaat als er geen ongelukken gebeuren, en liefst nog een stuk langer. Als het besturingssysteem integraal onderdeel van het geheel is dan verwacht ik dus dat het besturingssysteem minstens vijf jaar en liefst nog langer goed blijft. Omdat hedendaagse apparaten helemaal met het internet verweven zijn betekent dat dat vijf jaar actieve ondersteuning een must is.

Je kan nu nog niet eens op twee jaar vertrouwen. Ik heb om die reden nog altijd geen smartphone of tablet en ik peins er ook niet over om er op korte termijn een te kopen.

De grap is dat als hardware en software als gescheiden produkten verkrijgbaar zou zijn dit probleem niet zou bestaan, het is juist de koppelverkoop die de verantwoordelijkheid bij de hardwareleveranciers legt, een verantwoordelijkheid die ze tot nu toe niet nemen.

En ja, ik weet dat CyanogenMod bestaat, maar mijn punt is dat de koppelverkoop die die fabrikanten zelf zo graag willen verantwoordelijkheden schept die ze niet nemen, en ik wil die houding niet belonen door hun spullen te kopen.
18-01-2016, 18:32 door Anoniem
Eindelijk! Ik heb dit probleem in 2010 al aanhanging gemaakt. Wat mij betreft is een smartphone die niet tenminste 2 jaar ondersteunt wordt met security updates defect en moet dit onder garantie gerepareerd worden. Ik ben heel benieuwd of de consumentenbond dit ook mee wil nemen.
Ik heb voor mijn nieuwe smartphone bewust voor een iPhone gekozen, omdat Apple iOS wel updated.
18-01-2016, 19:06 door Anoniem
Zoals hier, maar ook uit de bron, staat aangegeven: "Uit een inventarisatie van de Consumentenbond bleek dat 82% van de onderzochte Samsung telefoons in de 2 jaar na introductie niet voorzien waren van de nieuwste versie van Android."
Dat vind ik een vreemde eis. Uiteraard hoeft een smartphone niet per se de nieuwste versie te hebben. Als deze maar wel de laatste security patches krijgt.
Daarmee bedoel ik dan het onderscheid tussen een major versie of een minor versie.
18-01-2016, 19:36 door Anoniem
Geldt eigenlijk voor alles dat op een of andere manier aan het internet hangt, inclusief (smart/dumb) tv's, decoder etc etc
18-01-2016, 19:45 door Anoniem
Door Anoniem: Smartphones en tablets worden verkocht alsof hardware en besturingssysteem samen één produkt vormen. Ik zie dat als koppelverkoop die wat mij betreft ontkoppeld wordt. Maar goed, het is niet anders.

Er is bijna geen enkel product met electronica erin waarbij dat nog kan, je kan b.v. ook geen auto kopen met een OS naar keuze of een TV (en vul maar in) met OS naar keuze.

Hoe wil je dat voor die producten oplossen dan?
18-01-2016, 19:55 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2016, 20:24 door Anoniem
Complimenten aan de bond.
Weer een reden om lid te blijven.

Samsung gaf nog even bij de NOS in het journaal aan dat stagefright wel meevalt. Er zou in Nl nog geen telefoon data hebben gelekt daardoor. Misschien wil Authoriteit Persoonsgegevens ook nog even een waarschuwing neerleggen voor deze misleiding als het gaat om veiligheid van je persoonsgegevens?
18-01-2016, 20:40 door Anoniem
Door Muria: Of je zet er Cyanogenmod op. Voor Samsung Galaxy Note 3 is er versie 13 (dat is Android 6.0.1 met Android security patches van 1 januari 2016). Zeer stabiele versie ook nog.
En een huurder kan zelf zijn huis onderhouden als de huisbaas het nalaat. Dan is het onderhoud wel geregeld maar het lost het probleem niet op dat de huisbaas zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Het gaat er hier om fabrikanten zo ver te krijgen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen. Dat er manieren bestaan om het zelf te doen is niet relevant, het gaat erom dat als je ergens voor betaald hebt het bij normaal gebruik ook nog jaren betrouwbaar moet blijven werken, en daar moet bij een besturingssysteem de fabrikant werk in blijven steken tot die jaren verstreken zijn. En dan vind ik twee jaar nog zwaar onvoldoende, ik ben gewend om met computers in al hun verschijningsvormen aanzienlijk langer te doen.
18-01-2016, 21:11 door Anoniem
Door Muria: Of je zet er Cyanogenmod op. Voor Samsung Galaxy Note 3 is er versie 13 (dat is Android 6.0.1 met Android security patches van 1 januari 2016). Zeer stabiele versie ook nog.
U begrijpt hopelijk dat de doorsnee gebruiker hier geen zin in heeft, verstand van heeft, en dat de stabiliteit van zo'n ROM sterk per toestel verschilt?

Techneuten maken makkelijker dit soort keuzes en accepteren het dan als app x of y het niet doen. De doorsnee gebruiker moet het toch echt doen met de support van de fabrikant.
18-01-2016, 21:16 door karma4
Door Anoniem: Smartphones en tablets worden verkocht alsof hardware en besturingssysteem samen één produkt vormen. Ik zie dat als koppelverkoop die wat mij betreft ontkoppeld wordt. Maar goed, het is niet anders.

De grap is dat als hardware en software als gescheiden produkten verkrijgbaar zou zijn dit probleem niet zou bestaan, het is juist de koppelverkoop die de verantwoordelijkheid bij de hardwareleveranciers legt, een verantwoordelijkheid die ze tot nu toe niet nemen.

Probeer is een auto te kopen waarbij de onderdelen niet één product vormen. Zelf iets uit onderdelen moeten gaan samenstellen en daarbij ook software uitzoeken kolder. Dat is nu net wat Autofabrikanten voornamelijk doen. Onderdelen worden ingekocht en het totale product wordt als 1 geheel uitgeleverd met garantie richtlijnen en controles door andere instanties.

Het is het kenmerk van een tot volwassenheid gekomen markt. dat zij zo.
18-01-2016, 23:53 door Anoniem
Volgens mij is de NSA blij dat Samsung na verloop van tijd zijn toestellen niet meer update. Ik zelf had altijd lak aan het bedrijf en Google. Enige waar in ze goed zijn, zijn ze in het maken van chips en SSDs.

Ik blijf bij mijn vertrouwde iPhone, alles wat een android telefoon kan, kan mij iPhone ook.
19-01-2016, 09:28 door Anoniem
Door karma4: Probeer is een auto te kopen waarbij de onderdelen niet één product vormen. Zelf iets uit onderdelen moeten gaan samenstellen en daarbij ook software uitzoeken kolder.
Ooit was dat volkomen normaal hoor. Hardware en sofware waren twee verschillende dingen die je apart kocht. Ik heb Windows 3.11 destijds niet voorgeïnstalleerd gekocht (dat kon niet eens) maar als een doos met documentatie en floppy disks. Voor Windows '95 moest ik ook nog zelf de installatie-cd in de drive steken.

Om je auto-analogie vol te houden: wat hier gebeurt is een fabrikant die de olie als integraal onderdeel van de auto positioneert en het verversen zo inricht dat het alleen kan zolang de fabrikant dat ondersteunt. En die stopt daar twee jaar na de produktiedatum mee. Als je de auto pas twee jaar na produktie koopt kan je direct al geen olie meer verversen. Om olie van een ander merk te kunnen gebruiken moet je de auto eerst jailbreaken of rooten. Dát vind ik pas kolder, en dat lijkt aardig op wat hier wel degelijk gebeurt.
19-01-2016, 12:43 door dutchfish
Mogen ze van mij meteen de tablets meenemen. Daar wordt steeds meer gebruik van gemaakt voor bankbetalingen en diens meer. Mijn tab4 7.0 toestellen werd reeds een jaar geleden een update voor geannonceerd, maar die moet ik nog steeds krijgen.

Over de door mij gevonden 'vulnerabilities' moet ik ook nog mijn mond houden, anders kan ik een 'lawsuit' tegemoet zien.

Triest, triest, triest.

PS: Goed werk van de consumentenbond, chapeaux!
19-01-2016, 16:03 door Anoniem
Door Anoniem: Volgens mij is de NSA blij dat Samsung na verloop van tijd zijn toestellen niet meer update. Ik zelf had altijd lak aan het bedrijf en Google. Enige waar in ze goed zijn, zijn ze in het maken van chips en SSDs.

Ik blijf bij mijn vertrouwde iPhone, alles wat een android telefoon kan, kan mij iPhone ook.

Alles voor de 5C wordt ook niet meer gesupport. En alles na de 5C met 32GB of minder is ook niet erg gebruikersvriendelijk met updaten. Dus dit is gewoon een troll.
19-01-2016, 16:04 door Anoniem
Gewoon elke 2 jaar een nieuw smartphone kopen. probleem opgelost.
19-01-2016, 20:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Volgens mij is de NSA blij dat Samsung na verloop van tijd zijn toestellen niet meer update. Ik zelf had altijd lak aan het bedrijf en Google. Enige waar in ze goed zijn, zijn ze in het maken van chips en SSDs.

Ik blijf bij mijn vertrouwde iPhone, alles wat een android telefoon kan, kan mij iPhone ook.

Alles voor de 5C wordt ook niet meer gesupport. En alles na de 5C met 32GB of minder is ook niet erg gebruikersvriendelijk met updaten. Dus dit is gewoon een troll.
BS. Mijn 5 (ruim 3 jaar oud!) en zelfs de 4S kunnen nog gewoon de updates draaien.
20-01-2016, 09:26 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon elke 2 jaar een nieuw smartphone kopen. probleem opgelost.
Dit is geen garantie. Hier in het bezit van een LG G4. LG beloofde niet al te lang geleden maandelijkse security updates, en de G4 is hun high-end toptoestel van het moment. Zelfs met die factoren zit ik op firmware 6.0 met security patch level 2015-11-01 (!!) zonder updates naar een nieuwere versie beschikbaar.
20-01-2016, 14:20 door Anoniem
Wel heel toevallig allemaal, maar vandaag weer eens gekeken en jawel hoor....een update. Groot 945,62 MB. Nar het downloaden verschijnt de volgende melding:

1. Upgrade - Lollipop
2. Meldingen beter zichtbaar en toegankelijk
* Na het upgraden naar Android 5.1.1. OS zal het beschikbare geheugen met mininaal 950 MB afnemen. Als u een groot aantal apps heeft gedownload en geïnstalleerd zal het beschikbare geheugenruimte nog verder afnemen.
* Er is 3 GB geheugenruimte nodig voor het voltooien van deze OS upgrade (De vereiste beschikbare geheugenruimte is afhankelijk van de apparaatstatus.
* Verwijder de batterij niet (sic) terwijl het opstartlogo wordt weergegeven
* Bepaalde apps die u op uw apparaat hebt geïnstalleerd met Android OS KitKat moeten vanwege de compatibilteit mogelijk worden bijgewerkt naar de laatste versie via Play Store of Samsung Galaxy Apps na de upgrade van uw apparaat naar OS Lollipop
* Als uw apparaat is gecodeerd moet u het decoderen voor het upgraden.

Melding

Tijdens het installeren kunt u het apparaat helemaal niet gebruiken. Pictogrammen op het startscherm en apparaatinstellingen worden mogelijk teruggezet naar standaard en moeten mogelijk opnieuw worden geconfigureerd na de installatie. Na het installeren worden uw gegevens bewaard, maar als u de installatie op een verkeerde manier stopt werkt uw apparaat mogelijk niet normaal. Om onverwacht gegevensverlies te voorkomen kunt u van belangrijke gegevens het beste een back-up maken voor de installatie. Als deze installatie mislukt kunt u uw apparaat eenvoudig bijwerken via Samsung Kies (www.samsung.com/kies

En dan een knop Installeren

Mijn device is een Samsumg Galaxy Tab 2014 edition
29-01-2016, 13:28 door Anoniem
Hoe is de stand van zaken?? We wachten al een jaar tot heden geen ene update lollipop voor de samsung s5 mini
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.