image

Malware besmet XP-computers Australisch ziekenhuis

dinsdag 19 januari 2016, 12:23 door Redactie, 4 reacties

Verschillende Windows XP-computers van een ziekenhuis in Melbourne zijn met malware besmet geraakt, waardoor personeel bloed-, weefsel en urinemonsters handmatig moest verwerken. Het gaat dan om de registratie, test en resultaten, die normaal via een computer worden ingevoerd.

De bloedbank van het ziekenhuis is nog steeds operationeel, maar vanwege de ontstane vertragingen zullen alleen de belangrijkste monsters worden verwerkt. In het geval ziekenhuispersoneel snel de resultaten wil weten, zal het een fax moeten sturen. Verder heeft het ziekenhuis personeel laten weten dat de IT-afdeling aan een oplossing werkt en personeel niet zelf moet proberen om het virus te verwijderen. Ook krijgen werknemers het advies om niet op websites in te loggen en computers die staan uitgeschakeld niet aan te zetten, zo meldt de Australische krant The Age.

Om wat voor malware het gaat is onbekend. Het ziekenhuis laat inmiddels zelf weten dat de meeste computers weer schoon zijn en er wordt gewerkt om de resterende Windows XP-systemen operationeel te krijgen. Windows XP wordt sinds april 2014 niet meer door Microsoft ondersteund. Partijen kunnen wel een verlengd onderhoudscontract afsluiten, zodat computers nog steeds updates ontvangen. Of het ziekenhuis hierover beschikt is onbekend.

Reacties (4)
19-01-2016, 12:47 door Anoniem
XP computers...............
19-01-2016, 14:20 door Anoniem
Niks mis met XP. Je moet het alleen niet aan internet hangen
19-01-2016, 23:19 door karma4 - Bijgewerkt: 19-01-2016, 23:24
Of het ziekenhuis hierover beschikt is onbekend.
Het ziekenhuis zal er zelf weinig aan kunnen doen. Het is zo te zien de keus die gemaakt is bij aanschaf van de medische apparatuur. Zo iets komt meer voor. http://www.symantec.com/connect/blogs/healthcare-walking-dead-and-windows-xp en http://www.technologyreview.com/news/429616/computer-viruses-are-rampant-on-medical-devices-in-hospitals/ Geïsoleerd en gecontroleerd kan je de nog goed werkende apparatuur blijven gebruiken. Om medische apparatuur aan internet te hangen omdat het kan lijkt me toch al geen best idee.

Moet je goed werkende apparatuur wegdoen omdat de leverancier geen updates aanlevert en verplicht kostbare vervangingen te doen?
20-01-2016, 13:03 door Korund
Door karma4:Moet je goed werkende apparatuur wegdoen omdat de leverancier geen updates aanlevert en verplicht kostbare vervangingen te doen?
Ook dat heet vendor lock-in.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vendor_lock-in
Het is te voorkomen door als klant open source software, of in ieder geval open interfaces te eisen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.