image

Politie: schade nep-medewerkers Microsoft duizenden euro's

woensdag 20 januari 2016, 15:08 door Redactie, 1 reacties

Na de politie Noord-Nederland heeft ook de politie Midden-Nederland een waarschuwing voor telefonische oplichters gegeven die zich voordoen als medewerkers van Microsoft. Aanleiding is een toename van het aantal aangiften van slachtoffers, zo laat een politiewoordvoerder aan Security.NL weten.

De politie Midden-Nederland ontving de afgelopen twee maanden al 20 aangiften van mensen die slachtoffer van de 'Microsoft-scam' werden, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Slachtoffers werden soms voor enkele honderden euro's opgelicht, maar ook een bedrag van boven de duizend euro kwam voor. De oplichters bellen mensen en doen zich voor als medewerker van Microsoft. Volgens de oplichter zijn er problemen met de computer die hij kan verhelpen.

Uiteindelijk moet het slachtoffer een programma installeren waarmee de oplichter de controle over de computer kan overnemen. Voor het verhelpen van de niet-bestaande problemen moeten slachtoffers betalen. Het komt echter voor dat de oplichters in de achtergrond meer transacties uitvoeren of de gegevens van het slachtoffer gebruiken om geld van zijn of haar rekening te halen. Bij elkaar zouden de oplichters in het gebied Midden-Nederland op deze manier duizenden euro's hebben weten buit te maken. "In totaliteit spreek je over een aanzienlijke schade", aldus de woordvoerder.

Ook in Noord-Nederland, waar 10 aangiftes binnenkwamen, ging het om duizenden euro's, zo vertelde een andere woordvoerder aan Security.NL. De politiewoordvoerder van Midden-Nederland denkt dat er veel meer slachtoffers zijn. "We sluiten niet uit dat een heleboel mensen gewoon geen aangiften doen." Mensen zouden zich mogelijk schamen of denken dat er toch niets aan gedaan kan worden, omdat de oplichters vanuit het buitenland werken. Toch vraagt de politie alle slachtoffers om aangifte te doen, aangezien dit de opsporing kan helpen. "We zijn zeker met de opsporing bezig, maar het is lastig om bij de uiteindelijke verdachten te komen."

Reacties (1)
21-01-2016, 10:59 door Anoniem
"We zijn zeker met de opsporing bezig, maar het is lastig om bij de uiteindelijke verdachten te komen."

Dat lijkt me rijkelijk optimistisch. Half Europa wordt door dat "Microsoft"-geteisem platgebeld. Lijkt me niet dat de politie van Midden-Nederland daar een oplossing kan bieden. Lijkt me dat er iets in de telecom-structuur van Europa moet veranderen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.