image

VN neemt biometrisch identiteitsprogramma in gebruik

zondag 24 januari 2016, 14:26 door Redactie, 5 reacties

De Verenigde Naties hebben voor het eerst een biometrisch identiteitsprogramma voor Syrische vluchtelingen in Jordanië in gebruik genomen. Het Eyecloud-programma werd onlangs onthuld en deze week gedemonstreerd in het bijzijn van Filippo Grandi, hoofd van de Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

De biometrische identiteit moet ervoor zorgen dat met name kwetsbare vluchtelingen sneller en eenvoudiger de beschikking over geld krijgen voor het betalen van voedsel en huur. Eerst wordt de identiteit van de vluchtelingen via de irisscan vastgelegd. Vervolgens kan er bij meer dan 50 geldautomaten in Jordanië van de CairoAmmanBank, die zich ook bevinden in de gebieden met Syrische vluchtelingen, via een irisscan geld worden opgenomen. Een pinpas en registratie bij een bank zijn op deze manier niet meer nodig. De geldautomaten maken direct verbinding met de biometrische registratiedatabase van de VN Vluchtelingenorganisatie en controleren op deze manier de gegevens van de vluchteling, zonder dat de bank die opnieuw hoeft te controleren.

Hoeveel mensen er tot nu toe zijn geregistreerd is onbekend, maar volgens een woordvoerster worden inmiddels 40.000 gezinnen via het systeem gesteund. Volgens de initiatiefnemers van het programma moet de biometrische identiteit lange wachtrijen bij hulporganisaties voorkomen. "Dit is met name belangrijk voor de kwetsbaarste vluchtelingen, weduwen met kinderen, ouderen, zieken en gehandicapten", zo laten ze weten. Ook andere humanitaire organisaties kunnen van het systeem gebruikmaken om vluchtelingen te helpen. Daarbij blijven alle biometrische gegevens in de beveiligde VN-database, aldus de initiatiefnemers.

Image

Reacties (5)
24-01-2016, 17:10 door Anoniem
Dus nu beginnen ze bij de meest kwetsbare groep die niet kan weigeren met dit door te drammen.
Daarna zullen ze zeggen dat dit geweldig werkte en dit voorbeeld gebruiken om het voor iedereen in te voeren...
24-01-2016, 18:14 door Anoniem
Op het "oog" is dit een nietszeggend artikeltje op de achterkant van een klein websiteje.

De aandachtige lezer ziet wel wat er aan de hand is!

"Eerst wordt de identiteit via de irisscan vastgelegd. Vervolgens kan er bij meer dan 50 geldautomaten, via een irisscan
geld worden opgenomen.

Degene die niet aan dit systeem mee willen doen lezen Openbaring 13. ;)
25-01-2016, 04:50 door Anoniem
Door Anoniem: Op het "oog" is dit een nietszeggend artikeltje op de achterkant van een klein websiteje.

De aandachtige lezer ziet wel wat er aan de hand is!

"Eerst wordt de identiteit via de irisscan vastgelegd. Vervolgens kan er bij meer dan 50 geldautomaten, via een irisscan
geld worden opgenomen.

Degene die niet aan dit systeem mee willen doen lezen Openbaring 13. ;)

Mogen we er ook niet aan mee willen doen zonder die rotzooi te moeten lezen? :)
25-01-2016, 11:32 door PietdeVries
Nou - gegeven het misbruik dat er met regelmaat van de klok wordt gemaakt door zogenaamde vluchtelingen (de goudzoekers - niet degenen die echt in de nesten zitten) - wat is dan volgens jullie wel een goede manier om te voorkomen dat iemand zich 10 keer registreert om 10 x de bonus te krijgen? Elke economische vluchteling weet dat je zonder papieren je moet melden zodat je niet teruggestuurd wordt of dat je kan vertellen dat je nog kind bent. Hoe voorkom je dat mensen die met opzet misbruik willen maken hun beloning krijgen?
26-01-2016, 19:23 door Anoniem
Door PietdeVries: Nou - gegeven het misbruik dat er met regelmaat van de klok wordt gemaakt door zogenaamde vluchtelingen (de goudzoekers - niet degenen die echt in de nesten zitten) - wat is dan volgens jullie wel een goede manier om te voorkomen dat iemand zich 10 keer registreert om 10 x de bonus te krijgen? Elke economische vluchteling weet dat je zonder papieren je moet melden zodat je niet teruggestuurd wordt of dat je kan vertellen dat je nog kind bent. Hoe voorkom je dat mensen die met opzet misbruik willen maken hun beloning krijgen?

Alleen gaat het in dit geval om vluchtelingen in Jordanië - opvang in de regio dus.

Overigens is noch het misbruik, noch een vraag om wat dan wel een goede manier is voldoende argumentatie om dan te zeggen dat dit maar gedaan moet worden. Laten we eens irisscans simpelweg op hun merites beoordelen.

Het moet gezegd, irisscans komen op mij niet eens over als de slechtste vorm van biometrie. Het heeft een uitzonderlijk lage false positive en false negative rate, waardoor het eeuwige probleem met vingerafdrukken (de false positive rate van 0,01% schaalt niet voor een publiek van miljoenen) minder is. En het laat geen latente afdrukken op allerhande oppervlakken achter, zodat het risico van identiteitsfraude enigszins verminderd wordt.

Maar het heeft wel de twee grote nadelen van iedere vorm van biometrie. Het eerste is het onterechte dogma dat biometrie feilloos is. Daardoor is het toch falen een enkele reis naar een Kafkaeske hel. Het tweede is dat fail-safe onmogelijk is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.