image

De werkelijke gevaren van virus hoaxes

woensdag 26 maart 2003, 10:25 door Redactie, 2 reacties

De meeste mensen zijn wel bekend met virus hoaxes zoals "jdbgmgr.exe", de "Budweiser Frogs screensaver" en "Virtual Card for You", waar gewaarschuwd wordt voor een virus wat niet bestaat. Veel gebruikers trappen in deze nep waarschuwing en volgen trouw de instructies in de e-mail. Hoewel de hoaxes geen virussen bevatten zijn ze wel gevaarlijk. Zo kunnen ze de PC beschadigen, is het een verspilling van tijd en geld, is het slecht voor iemands reputatie en wordt er naar echte waarschuwingen niet meer geluisterd. (SecurityFocus)

Reacties (2)
26-03-2003, 11:57 door Anoniem
De auteur is twee dingen vergeten. Ten eerste is zorgt een forward to all voor verspreiding van emailadressen naar andere computers, en dat zou een computer van een Outlook Express-gebruiker met een virus kunnen zijn. Je kan dus virussen krijgen van mensen waar je nooit email mee uitgewisseld hebt.

Ten tweede levert een paar keer forward to all een mail op met een paar honderd emailadressen. Da's ideaal voor spammers natuurlijk. En lullig als je op zijn lijst staat terwijl je heel veel moeite doet je adres geheim voor spammers te maken.
28-03-2003, 09:38 door Anoniem
Verreweg de meeste valse viruswaarschuwingen worden gepresenteerd als een kettingbrief ("stuur dit door naar ..."). Dat is de kern, met een eenvoudige tekstuele filter gebaseerd op een lijst van deze zinsneden, kun je generiek 95% van alle kettingbrieven blokkeren.

Een conclusie over het artikel is snel gemaakt. De schrijver is oliedom, je hoeft daarvoor niet eens het stuk volledig gelezen. Iemand die mensen aanspoort een kettingbrief te versturen verdient het niet serieus te worden genomen.

Regel 1 van kettingbrieven bestrijding: de inhoud dondert niet!
Regel 2: blokkeer de kern van een kettingbrief (denk aan regel 1).

Er zijn uitzonderingen, maar hiermee kom je tamelijk ver.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.