image

OM vraagt in hoger beroep lagere straf voor internetoplichter

zaterdag 6 februari 2016, 06:35 door Redactie, 4 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een veel lagere straf voor een grootschalige internetoplichter geëist. Het gaat om een 35-jarige man uit Den Haag die zo'n 400 mensen in heel Nederland via internet oplichtte, waarvan er uiteindelijk 145 aangifte bij de politie deden.

De man bood goederen aan op diverse sites, zoals Marktplaats, en liet mensen betalen maar leverde niet. Ook struinde hij het web af op zoek naar adverteerders die bepaalde goederen zochten; ook hen liet hij betalen om vervolgens niets te leveren. Voor zijn oplichtingspraktijken had de verdachte verschillende prepaidtelefoons en tenminste vijf bankrekeningen in gebruik. Hij bediende zich tevens van verschillende valse namen en loog over zijn woonplaats.

De rechtbank veroordeelde de man tot 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk en het afstaan van bijna 18.000 euro dat hij via zijn illegale praktijken had verkregen. De man ging in hoger beroep tegen het vonnis. Het OM heeft nu een werkstraf van 240 uur geëist, alsmede een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar en het afstaan van 24.000 euro die hij via zijn praktijken verdiende.

Het OM stelt dat de rechtbank een juiste straf heeft opgelegd. "Maar inmiddels zijn de omstandigheden van de verdachte in maatschappelijk en persoonlijk opzicht ten goede gekeerd en toont hij berouw. Voor het OM is dit aanleiding de strafeis te matigen." Daarbij speelt ook een rol dat de man mogelijk aan het werk kan, waardoor de kans toeneemt dat hij zijn slachtoffers kan compenseren.

Reacties (4)
06-02-2016, 16:40 door Anoniem
Ze zeggen dat psychopaten lagere straffen krijgen omdat ze symphatiek overkomen en eerder recidiveren omdat het berouw nep is.

Als je 400 mensen hebt opgelicht dan heb je 400 keer tot inkeer kunnen komen, maar dat niet gedaan. Dus ik zou niet al teveel gewicht aan dat berouw geven.
06-02-2016, 20:27 door [Account Verwijderd]
Een goede oplichter dus.
06-02-2016, 21:10 door Anoniem
Door Rotsmoel: Een goede oplichter dus.
Je hebt hem door.
07-02-2016, 11:49 door Briolet - Bijgewerkt: 07-02-2016, 11:54
Is de straf wel echt veel lager? Ik denk eerder anders.

In het eerdere vonnis kreeg hij 30 maand waarvan 20 maand onvoorwaardelijk.
In de nieuwe eis wordt 25,5 maand geëist, maar dan 1,5 maand als werkstraf. In de nieuwe eis moet hij wel 6000 Euro meer gaan terugbetalen aan de slachtoffers. Ik weet niet wat voor salaris hij gaat verdienen, maar dat zal toch zeker een paar jaar meer salaris afstaan betekenen.

Als hij recidiveert hangt hem in het tweede geval een langere straf boven het hoofd. De slachtoffers krijgen in elk geval een hogere vergoeding met de nieuw eis. Ook de belastingbetaler is beter af, want gevangenisstraf kost de samenleving veel geld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.