image

Malware zou wisselkoers roebel hebben beïnvloed

dinsdag 9 februari 2016, 12:21 door Redactie, 1 reacties

Criminelen zouden vorig jaar malware hebben gebruikt om de wisselkoers tussen de Russische roebel en Amerikaanse dollar te beïnvloeden, zo laat het Russische beveiligingsbedrijf Group-IB tegenover persbureau Bloomberg weten. Volgens het bedrijf wisten aanvallers een Russische regionale bank met de Corkow Trojan te infecteren.

Vervolgens werd er voor 500 miljoen dollar aan valuta-opdrachten geplaatst. Hierdoor bewoog de roebelkoers gedurende een periode van 14 minuten zich tussen de 55 en 66 roebel per dollar, een koersbeweging van meer dan 15%. De beurs van Moskou stelt dat de eigen systemen niet zijn gehackt bij het incident dat vorig jaar februari plaatsvond. De koersschommelingen zouden mogelijk door fouten van handelaren zijn veroorzaakt, aldus de beurs in een verklaring.

De bank in kwestie verloor 3,2 miljoen dollar door de onterechte opdrachten. Volgens Group-IB zijn er geen aanwijzingen dat de aanvallers van het incident hebben geprofiteerd en gaat het mogelijk om een test voor toekomstige aanvallen. Het Trojaanse paard dat bij de operatie werd gebruikt verspreidt zich via e-mail en zou volgens Group-IB meer dan 250.000 computers wereldwijd hebben besmet, waaronder systemen van meer dan 100 banken.

Reacties (1)
10-02-2016, 13:42 door ph-cofi
Prachtige manier om een selectief deel van de wereldeconomie een tik te geven: koersen hacken en daarna kijken hoe de automatische biedings-robots reageren. Ik zie dat de Corkow trojan wordt genoemd, die het blijkbaar op Windows PC's heeft gemunt (weer via e-mail bijlages).
Is dit nou het echte terrorisme?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.