image

Zorgen over hacken auto's en pacemakers door politie

donderdag 11 februari 2016, 11:05 door Redactie, 28 reacties

Verschillende organisaties maken zich zorgen dat de politie straks ook pacemakers en auto's kan hacken als het wetsvoorstel Computercriminaliteit III wordt aangenomen. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel.

Volgens privacyorganisatie Privacy First krijgt de politie onder het wetsvoorstel de bevoegdheid om vrijwel alle computers die op internet aangesloten zijn te kunnen hacken. "Inclusief smartphones, televisies, fototoestellen, autonavigatie, boordcomputers, medische systemen, etc. etc. De politie wil zelfs pacemakers kunnen hacken, zo blijkt uit pagina 86 van de Memorie van Toelichting (pdf) bij het wetsvoorstel", aldus de organisatie. "Geen enkel apparaat wordt uitgesloten. Enige voorwaarde lijkt slechts te zijn dat het betreffende apparaat in verbinding staat met het internet."

In de Memorie worden verschillende apparaten genoemd waar de hackbevoegdheid in het wetsvoorstel voor zou gelden, zoals "navigatiesystemen, televisies, een digitaal fototoestel met Wifi-compatibiliteit of een pacemaker." Daarbij wordt ook gesteld dat het niet voor de hand ligt dat een pacemaker of een televisie in beslag wordt genomen omdat daarop gegevens zijn opgeslagen of verwerkt die voor onderzoek kunnen worden gebruikt. "Bij voorbaat is dit echter evenmin uitgesloten. Dit is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van zowel de techniek als de modus operandi van de misdaad", zo staat in de Memorie vermeld.

Privacy First staat niet alleen in de kritiek op het wetsvoorstel. Zo vreest de ANWB dat de politie door het hacken van boordcomputers auto's op afstand staande kan houden. "Dat kan bijvoorbeeld als alternatief voor het creëren van een filefuik gebeuren”, zegt directeur Frits van Bruggen van de ANWB tegenover de Telegraaf. "De ANWB vindt dit zowel vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid als privacybescherming zeer zorgelijk." In een reactie bevestigt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat navigatiesystemen en boordcomputers kunnen worden gehackt, maar dat auto's er niet door kunnen worden stilgezet.

Nederland staat volgens Privacy First momenteel op een kruispunt. "Welk voorbeeld willen we voor de rest van de wereld zijn? Ons land heeft alle randvoorwaarden om van Nederland een veilig Privacy Gidsland te kunnen maken. Het huidige wetsvoorstel vormt echter een typische bouwsteen voor een politiestaat, niet voor een democratische, op vrijheid en vertrouwen gebaseerde rechtsstaat." De privacyorganisatie laat weten dat het naar de rechter zal stappen als het wetsvoorstel ongewijzigd door de Eerste en Tweede Kamer wordt goedgekeurd.

Reacties (28)
11-02-2016, 11:24 door Anoniem
Mijn 555 valt niet te hacken. :D

Maar pacemakers hacken is natuurlijk de deur open zetten naar zeer gerichte moordaanslagen...
11-02-2016, 11:26 door Anoniem
Je ergste vijand is de Roverheid al en het wordt steeds erger...
11-02-2016, 11:29 door Anoniem
Verschillende organisaties maken zich zorgen dat de politie straks ook pacemakers en auto's kan hacken als het wetsvoorstel Computercriminaliteit III wordt aangenomen. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel.

Waaromj zou de politie in het kader van de opsporing een pacemaker willen hacken ? En welke rechter commissaris gaat hier toestemming voor geven ?
11-02-2016, 11:39 door falcon518
De voormalige DDR was hier nog niets bij. M.a.w. een pacemakers hacken, dus zelfs uitschakelen.
11-02-2016, 11:42 door Anoniem
De voormalige DDR was hier nog niets bij. M.a.w. een pacemakers hacken, dus zelfs uitschakelen.

Tuurlijk, als de politie naar de rechter commissaris stapt, en vraagt of ze een moord mogen plegen, door het uitschakelen van iemands pacemaker, dan krijgen ze daar echt toestemming voor. Ben je niet vergeten je aluminium hoedje af te doen ?
11-02-2016, 11:48 door Fwiffo
Als je iemands hart stil zet door zijn/haar pacemaker te hacken, ben je dan een blackhat of een whitehat?
Hmm, zal van de situatie afhangen...
11-02-2016, 11:58 door Anoniem
Als je iemands hart stil zet door zijn/haar pacemaker te hacken, ben je dan een blackhat of een whitehat?

Het antwoord is simpel; in dat geval ben je een moordenaar. Heeft weinig te maken met whitehats, met opsporings, en ga zo maar door.
11-02-2016, 12:15 door Fwiffo
Door Anoniem: Het antwoord is simpel; in dat geval ben je een moordenaar.
Of je bent een held...
11-02-2016, 12:32 door Anoniem
kort door de bocht
De overheid mag straks hulpmidelen die zich in het menselijk lichaam bevinden hacken.
11-02-2016, 12:43 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 11-02-2016, 13:00
[Verwijderd]
11-02-2016, 13:07 door SPlid - Bijgewerkt: 11-02-2016, 13:07
Als de politie mijn geautomatiseerde werk binnendringt en hierdoor , laat ik eens wat bedenken, gecrytpolocked wordt oid, wie is dan verantwoordelijk ?
11-02-2016, 13:43 door Anoniem
Wat dat pacemaker e.d. hacken betreft maak ik me minder zorgen om het hacken als om de eenvoudigheid van de hack.

Als dergelijke apparaten fatsoenlijk beveiligd zouden zijn, moet een eventuele hacker voldoende kennis bezitten en voldoende moeite moeten doen om deze te hacken. Dan is het uitzetten, of in de hoogste stand zetten, van dergelijke apparaten eerder een bewuste actie als een gevolg van incompetent rondneuzen en 'per ongeluk' een instelling wijzigen.


Door SPlid: Als de politie mijn geautomatiseerde werk binnendringt en hierdoor , laat ik eens wat bedenken, gecrytpolocked wordt oid, wie is dan verantwoordelijk ?

Verantwoordelijkheid is niet interessant. Aansprakelijkheid wel.
En reken maar dat de overheid de politie vrijstelt van aansprakelijkheid.
11-02-2016, 13:54 door Anoniem
Als de politie mijn geautomatiseerde werk binnendringt en hierdoor , laat ik eens wat bedenken, gecrytpolocked wordt oid, wie is dan verantwoordelijk ?

Leuk scenario. Hoe ga je ze zover krijgen dat ze bijvoorbeeld een executable met daarin Cryptolocker malware, of iets in die richting uitvoeren ? Het uitvoeren van programma's lijkt mij geen onderdeel van een digitale doorzoeking ? Men zal gericht bezig zijn met het zoeken van specifieke informatie, en niet met het willekeurig uitproberen van executable op een systeem ? ;)
11-02-2016, 13:55 door Anoniem
Door Fwiffo:
Door Anoniem: Het antwoord is simpel; in dat geval ben je een moordenaar.
Of je bent een held...

Tja, Sadam Hoessein was het lievelingetje van de CIA en Washington...
Todat hij niet meer mee wilde spelen (of misschien meer geld wilde) of wellicht, als de geruchten kloppen, zijn olie afrekenen in Euro's ipv Dollars (en daar worden die Amerikanen niet blij van).. En toen was hij ineens de as van het kwaad. En toen waren er ineens massavernietigingswapens, die nooit gevonden zijn. Maar oh, wacht.. Alleen Amerikanen mogen massavernietigingswapens hebben, zoals op vliegbasis in Nederland, inmiddels zo oud dat ze aan het vergaan zijn en enger zouden moeten worden gevonden dan die brakke belgische kerncentrales. Die zijn immers niet gemaakt om mensen tot as te verdampen.

Om een lang verhaal langer te maken... wie goed is en stout is niet op basis van right & wrong maar op basis van hoeveel geld levert het op.
En op die basis wordt straks besloten of jouw pacemaker uitgezet wordt (of aangezet).... Of die van jouw kinderenb want misschien zijn die wel als ze oud zijn een vervelende journalist of iemand van de tegenpartij... Want als wij deze waanzin niet stoppen moeten wij straks verantwoording afleggen aan de volgende generatie over "warum hast du nichts gegen diesen Wahnsinn gemacht?" wir haben est niet gewust is dan nicht het gute antwort.
11-02-2016, 14:47 door Anoniem
Slimme strategie

Gooi er wat extreems door om te zien of het gezien wordt.
Is het niet gezien dan heb je dat binnen.
Ontstaat er onverhoopt wat tumult dan haal je wat tekst eruit, lijkt het of je redelijk bezig bent en sleep je alsnog de volle buit van allerlei achterlijke voorstellen onder het mom van redelijkheid binnen.

Werkt altijd weer, schering en inslag

De keerzijde is wel dat door deze aanhoudende waanzin van OM en Politie, dat voor de maatschappij niet zonder gevolgen blijft.
Dat dat aanjagen van extreem surveillance gedachtengoed zich via een andere weg, in de politiek in meer extreme zin kanaliseert.
Dan hebben we na de volgende verkiezingen een verkiezingsresultaat waar niet meer uit te komen is.
Met als gevolg dus een volkomen verziekt politiek landschap met een volkomen gepolariseerde maatschappij omdat aan die surveillanceboodschap door deze of gene een politiek extra wensje gehangen is.

Allemaal dankzij de grote visionaire lichten bij Politie en OM die het (eigen)belang voorzagen van

- het doel IS strijders met pacemakers uit te schakelen?
- die enkele verdwaalde bejaarde Pedofiel in Petrograd in zijn vrij te zetten?
- een handvol gepensioneerden in belastingparadijzen de rekening te presenteren?
- Philips te helpen de doorloop van nieuwe pacemaker modellen met meer remote functionaliteit te laten bespoedigen?
- gewoon alvast de vrijheid te willen hebben om dat remote-attack-bedje te spreiden voor nader in te vullen politie(k) ge-mis-bruik?

Een hartaanval krijgt in ieder geval ineens een wel veel ruimere associatie, een associatie waar vanaf nu een extra luchtje aan komt te hangen.

Laten we ons s.v.p. blijven richten op het uitsluiten van deze aanhoudende pogingen om deze volkomen doorgeschoten en totalitaire waanzin ideeën die tegen onze beschaving gericht zijn in te voeren.
Handhavings ambtenaren zijn er om de wet uit te voeren en dat binnen datzelfde kader van wetten te doen.
Niet,.. handhavings ambtenaren zijn er nadrukkelijk niet voor om beleid te maken en wetswijzigingen uit prestatiestatistiek en overig eigenbelang te forceren.
Vooral ook niet om direct met technische marktpartijen met surveillance speeltjes te laten onderhandelen, want van dat alles,
van dat alles, daar komen op de lange termijn hele grote maatschappelijke ongelukken van.

De eerste politiek maatschappelijke is al ruim in zicht.

"Gefeliciteerd heren met jullie doorzichtige opstokerij
Gefeliciteerd ook met dat baasje dat straks los kan met behulp van alle functionaliteiten die jullie zo graag zagen ingevoerd.
Maar dan net met wat andere, meer Hollands nationale accenten".

Laten we er geen doekjes om winden.
Een optie willen om indirect te kunnen moorden onder excuus van de dienstopdracht daartoe?
Het zou niet de eerste keer zijn!
En daarom zal een "wij wisten het niet" nooit meer kunnen volstaan.

Hoe stoppen we in naam van een werkelijk fatsoenlijke maatschappij dit ambtelijke blinde amoreel doorslaande carrière bataljon?
Ministers of staatssecretarissen ruilen heeft geen enkel effect. Dat mag duidelijk zijn.

Tot die tijd, bij uitblijven van zicht op redelijkheid, is het wellicht heel verstandig om maar even niet op een feestje of waar dan ook nog te vertellen waar je precies als ict-er, hack-ticker, werkzaamheden verricht.
In het kader van behoud van de wederzijdse vreedzame feestvreugde en hopelijk ook omdat jij het allemaal ook niet meer kan uitleggen.
Anders loop je wellicht de kans een blauwtje te lopen.
En een blauwtje lopen, dat weten we allemaal, geeft veel harte-zeer.
Je weet wel, pijn aan de rikketik zonder dat je daar ook maar een remote hackbaar pacemakertje voor nodig hebt.

Aan de de pol en de mol

Is een oriëntatie op en afname van product peacemakers wellicht een maatschappelijk veel betere overweging?
Zeg maar ja!
Zeg maar ja in het kader van de uitvoer van een werkelijke en minder egaal eenzijdig gekleurde fatsoensopdracht.
Niet lullen maar poetsen!
En niet de digitale plaat, dit soort cyberpraatjes vullen geen werkelijke gaatjes!
11-02-2016, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Verschillende organisaties maken zich zorgen dat de politie straks ook pacemakers en auto's kan hacken als het wetsvoorstel Computercriminaliteit III wordt aangenomen. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het wetsvoorstel.

Waaromj zou de politie in het kader van de opsporing een pacemaker willen hacken ? En welke rechter commissaris gaat hier toestemming voor geven ?

Omdat een pacemaker in de toekomst wellicht een data opslag mogelijkheid krijgt en dus data kan bevatten welke voor een onderzoek bruikbaar is?
11-02-2016, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Als de politie mijn geautomatiseerde werk binnendringt en hierdoor , laat ik eens wat bedenken, gecrytpolocked wordt oid, wie is dan verantwoordelijk ?

Leuk scenario. Hoe ga je ze zover krijgen dat ze bijvoorbeeld een executable met daarin Cryptolocker malware, of iets in die richting uitvoeren ? Het uitvoeren van programma's lijkt mij geen onderdeel van een digitale doorzoeking ? Men zal gericht bezig zijn met het zoeken van specifieke informatie, en niet met het willekeurig uitproberen van executable op een systeem ? ;)

Dat is toch niet moeilijk? Wanneer ze een zip-file vinden, die self-extracting én executing is gemaakt, dan pakken ze zichzelf toch? Of een html-pagina die ze willen bekijken, met de link naar de malware op de goede manier er in? Zo worden gewone mensen ook besmet. En niet elke onderzoeker zal even voorzichtig zijn.
11-02-2016, 15:16 door SPlid - Bijgewerkt: 11-02-2016, 15:22
Door Anoniem:
Als de politie mijn geautomatiseerde werk binnendringt en hierdoor , laat ik eens wat bedenken, gecrytpolocked wordt oid, wie is dan verantwoordelijk ?

Leuk scenario. Hoe ga je ze zover krijgen dat ze bijvoorbeeld een executable met daarin Cryptolocker malware, of iets in die richting uitvoeren ? Het uitvoeren van programma's lijkt mij geen onderdeel van een digitale doorzoeking ? Men zal gericht bezig zijn met het zoeken van specifieke informatie, en niet met het willekeurig uitproberen van executable op een systeem ? ;)

Laten we zeggen dat ze een leuk bestandje tegen komen wat ze proberen te lezen met een kwetsbare versie , van ik noem maar, Adobe reader ? De versie die scriptjes kan uitvoeren of een andere prettige kwetsbaarheid heeft.
Kijk hier maar eens : /helpx.adobe.com/security/products/reader/apsb16-02.html
11-02-2016, 15:21 door Anoniem
Door Buran:
Wat ik me afvraag is als ik als Nederlander met mijn smartphone in het buitenland ben deze onder de Nederlandse wetgeving valt of niet.

ZIe bericht van 14:20: https://www.security.nl/posting/460730/Rechtspraak%3A+geen+bevoegdheid+voor+hacken+buitenlandse+pc's
11-02-2016, 15:35 door linuxpro
Nou gaan overheid en ICT niet zo goed samen dus stel nu 's dat i.p.v. de politie een boefje van dezelfde achterdeur gebruikt maakt en keurig een dank-je-wel naar de politie stuurt voor het openzetten van die achterdeur. Daarbij komt dat je naast een paar slimme ook een hele boel domme en egotrippende agenten hebt waardoor het even inbreken op die leuke buurvrouw d'r pc kinderspel wordt. Nee, we gaan een leuke tijd tegemoet en de politiestaat komt met dit soort maatregelen weer verder dichterbij
11-02-2016, 15:43 door Anoniem
Door Fwiffo: Als je iemands hart stil zet door zijn/haar pacemaker te hacken, ben je dan een blackhat of een whitehat?
Hmm, zal van de situatie afhangen...
Nee, een politiepet. En, die past ons allemaal.;-)
11-02-2016, 15:51 door Anoniem
Dat een AIVD of MIVD systemen zouden hacken in verband met nationale veiligheid is te begrijpen, maar gewone Politie zie ik niet zitten. Kijk eens naar de 'incidenten' met mollen de afgelopen jaren of de tunnelvisie die ze soms hebben met zaken als Puttense Moordzaak (hele verhoren werden over en over gekopieerd) of de parkmoord waarbij duidelijk geen bewijs was en iemand onschuldig vast kwam te zitten. Een systeem of device binnen dringen kan een apart beeld geven. Voorbeeld die ik eerder gebruikte, er wordt iemand gewurgt gevonden en er is een verdachte in beeld die SM liefhebber is, dit op zijn pc/telefoon keek, dan kan je er vanuit gaan dat deze in hun ogen al schuldig is en zoals met de genoemde zaken , opeens andere opties worden uitgesloten.

Politie die gaat hacken (vast FoxIT want oldboys network) en dan?? Ze dringen een systeem binnen en hebben remote acces. Maar hun zijn niet de enige hackers, het is niet ongewoon dat hackers systemen van andere hackers afpakken en uitsluiten.


Peacemakers hacken... serieus WTF??
11-02-2016, 16:55 door Anoniem
Het willen binnendringen in de boordcomputer van een auto kan ervoor zorgen dat die auto niet langer doet wat zijn bestuurder wil en daarmee wordt het leven van de bestuurder en inzittenden, maar ook mogelijk van andere mensen in de omgeving, in gevaar gebracht. Het middel is ernstiger dan de kwaal: de proportionaliteit is zoek, want de waarheidsvinding kan het in gevaar brengen van mensenlevens nooit en te nimmer rechtvaardigen. Ook het tot staan brengen van een auto door hacken is nooit te rechtvaardigen, want het valt niet te voorspellen hoe de bestuurder van die auto, maar ook die van de auto's erachter, hierop zullen reageren. Tenslotte: het krankzinnigste voorstel is het mogen hacken van pace makers: als programmeur met langjarige ervaring weet ik dat een foutje heel gemakkelijk is te maken. Als dat foutje dan iemand een hartaanval zou kunnen bezorgen, zou ik daar nooit aan willen meewerken, want in het Engels ben je dan schuldig aan "involuntary manslaughter", niet helemaal correct vertaald naar "dood door schuld" in het Nederlands. Hoe halen diegenen achter dit wetsvoorstel het in hun hoofd!!! En als de autoriteiten de pace makers kunnen manipuleren, zullen de boeven dat uiteindelijk ook kunnen. Een voordeel: ze hoeven de straten niet langer onveilig te maken met hun Kalashnikovs om iemand te liquideren.
11-02-2016, 21:20 door Anoniem
Door Anoniem: Het willen binnendringen in de boordcomputer van een auto kan ervoor zorgen dat die auto niet langer doet wat zijn bestuurder wil en daarmee wordt het leven van de bestuurder en inzittenden, maar ook mogelijk van andere mensen in de omgeving, in gevaar gebracht. <knip>

Auto's hebben ook microfoontjes en het zou voor die diensten wel erg prettig zijn om die aan te kunnen zetten.

Een groter microfoon- en cameranetwerk kan je je niet voorstellen als dit wetsvoorstel doorgaat.

Auto's, TV's, telefoons, camera's, kinderspeelgoed etc. etc. etc. samen met de GPS informatie is van onschatbare waarde en last but not least, indien er "per ongeluk" toch wetten overtreden worden dan zeggen 'we' sorrie en er is toch niemand hoofdelijk aansprakelijk te stellen of de bak in te gooien.
11-02-2016, 22:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Als de politie mijn geautomatiseerde werk binnendringt en hierdoor , laat ik eens wat bedenken, gecrytpolocked wordt oid, wie is dan verantwoordelijk ?

Leuk scenario. Hoe ga je ze zover krijgen dat ze bijvoorbeeld een executable met daarin Cryptolocker malware, of iets in die richting uitvoeren ? Het uitvoeren van programma's lijkt mij geen onderdeel van een digitale doorzoeking ? Men zal gericht bezig zijn met het zoeken van specifieke informatie, en niet met het willekeurig uitproberen van executable op een systeem ? ;)

Documenten moet je toch openen als je ze wilt bekijken ....
11-02-2016, 22:39 door Anoniem
Kan de Nederlandse politie eerst eens haar dagelijkse ICT en bedrijfsvoering op orde brengen? Dat lijkt me toch een vereiste voor dit soort uitgebreide bevoegdheden.
11-02-2016, 23:06 door Anoniem
Handig voor criminelen. Kunnen ze bij een van de corrupte agenten terecht om iemand dood neer te laten vallen of een heel gezin te laten verongelukken. Als dat al niet gebeurd door een van de vele IT blunders waar ze bij de politie bekend om staan.

Als je het aanvallen van life support systemen legaal wil maken dan moet je toch wel een zieke geest zijn.
08-07-2016, 11:56 door Anoniem
Politiestaat?

Youtube, NWO Docu: Killuminati
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.